Een blaasontsteking bij de hond wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een of meerdere soorten bacteriën. Deze bacteriën zijn normale bewoners van de vagina of voorhuid. Bij een blaasontsteking zijn deze bacteriën via de plasbuis naar de blaas gekropen. Teven hebben een kortere en wijdere plasbuis dan reuen.
Hoe herkent u blaasontsteking bij uw hond
Moeite met plassen en/of pijn bij het plassen. Vaak kleine beetjes plassen. Binnenshuis plassen. Bloed in de urine.
Door meer te drinken zal de hond ook meer moeten plassen, wat zorgt voor het beter schoonspoelen van de blaas. De bacteriën krijgen dan niet de kans zich op te hopen. Als je hond niet veel wil drinken kun je ook nat voer geven of meer water bij de brokken doen.
Een blaasontsteking kun je herkennen aan de volgende symptomen: Je hond doet erg vaak kleine plasjes. Er zit bloed in de urine. Je hond vertoont incontinentie verschijnselen.
Wanneer uw hond vaker dan normaal kleine beetjes plast, dan is de kans groot dat een blaasontsteking de oorzaak is. Een blaasontsteking is feitelijk niets meer dan een geïrriteerde blaaswand.
Een ongecompliceerde blaasontsteking geneest over het algemeen volledig. Bij een gecompliceerde blaasontsteking dient de oorzaak van de blaasontsteking te worden behandeld. Een gecompliceerde chronische blaasontsteking kan soms hardnekkige klachten veroorzaken en de kans op antibiotica-resistentie is zeer reëel.
Je pup plast veel
De klacht komt vaak voor bij oudere honden, maar ook puppy's kunnen tijdelijk meer drinken. Je pup plast veel, wanneer je pup meer drinkt. Dit is normaal gedrag bij puppy's. Houdt dit langer dan een aantal dagen aan, dan is het wel belangrijk aan de bel te trekken bij je dierenarts.
U kunt gratis een leeg potje op de praktijk afhalen. Sommige honden zullen weglopen op het moment dat u dichterbij komt met het potje. Bij deze dieren kan het handig zijn om met een soeplepel of juslepel (eventueel langer gemaakt door deze aan een stok te binden) de urine van een afstandje op te vangen.
Zo kunnen nierproblemen, suikerziekte, baarmoederontsteking, leverproblemen en nog tal van andere oorzaken een rol spelen bij veel drinken en veel plassen. Wanneer naar de dierenarts? Als je hond plots in huis gaat plassen is het verstandig om hier verder onderzoek naar te laten doen.
Bij de helft van de vrouwen is een blaasontsteking binnen 1 week vanzelf over. Als uw klachten over zijn, hoeft u uw urine niet opnieuw te brengen. Slikt u antibiotica? Dan zijn uw klachten meestal na een paar dagen minder of weg.
Kleur: normaal geproken is urine geel van kleur. Over het algemeen geldt, hoe geconcentreerder de urine is, hoe donkerder geel. Een rode of bruine kleur kan wijzen op de aanwezigheid van bloed: rode urine: bijmenging van vers bloed; blaasgeruis, blaastumoren of urethraproblemen kunnen een oorzaak zijn.
Honden kunnen in huis plassen wanneer er visite komt. Redenen daarvan kunnen zijn opwinding, enthousiasme, onderdanigheid, angst, spanning enzovoort. In de meeste gevallen is dit gedrag heel goed te begeleiden. Je hond communiceert namelijk iets.
Teefjes plassen een stuk minder vaak dan reuen. Toch zullen ze tijdens het uitlaten wel enkele malen kunnen plassen, net als bij reuen om dezelfde reden. Wanneer een teefje echt vaker plast en het duurt allemaal vrij lang, is de kans groot dat het teefje een blaasontsteking heeft.
Veel honden vinden het raar als je tijdens het plassen een bakje onder ze houdt. Vaak werkt een diepe lepel (bijvoorbeeld een soeplepel) een stuk beter: doordat er een lange steel aan zit, hoef je niet zo dichtbij te komen. Hang de lepel er pas onder als je hond begint te plassen.
Bij de hond zal u worden gevraagd om bij voorkeur ochtendurine mee te nemen. Dit is de meest geconcentreerde urine en geeft vaak een betrouwbare uitslag. Laat de hond ook heel even plassen zodat je zeker weet dat je niet alleen de eerste druppels te pakken hebt.
Hoe vangt u de plas op van een hond? Om een onderzoek goed uit te kunnen voeren is er minimaal één ml urine nodig. De plas opvangen kan op de volgende manier: Houd een schoon bakje onder de hond tijdens het uitlaten als de hond gaat plassen om de urine op te vangen.
Soms is de reden dat je pup wat langzamer zindelijk wordt simpelweg omdat je niet vaak genoeg naar buiten gaat. Je ziet niet wanneer hij “moet”. Een normale leeftijd voor een zindelijke pup is tussen de 3 en 9 maanden. Als je hond in huis plast op de leeftijd van 4 maanden, is dit geen reden voor paniek dus!
Zet s' avonds het water weg
Het weghalen van het waterbakje als je naar bed gaat, is namelijk erg effectief als je jouw puppy zindelijk wilt maken. Als je het water voor het slapen gaan weghaalt, verminder je de kans dat je pup 's nachts in huis plast.
Brood levert de hond geen voedingsstoffen
Maar verder is brood niet goed voor hond: de hond neemt geen voedingsstoffen uit brood op. Het is alleen een 'vulmiddel' en wordt eigenlijk meteen weer uitgepoept (ook door de vezels).
Dit gedrag is een mix van opwinding, blijdschap en spanning en komt voornamelijk voor bij pups en jonge honden. Pups hebben immers nog niet volledig de controle over hun blaasspier. Belangrijk is in ieder geval nooit boos te worden, want dit gaat de situatie alleen maar verergeren.