Je matras schoonmaken
Om de matrashoes, ook wel tijk genoemd, echt goed schoon te maken moet je hem in de wasmachine doen. Op het waslabel van de tijk staat of deze gewassen kan worden in de wasmachine en op welke temperatuur. Let op, het waslabel kan ook aan de binnenkant van de rits zitten.
Wil je tijk toch in je wasmachine wassen? Was deze dan op een koud wasprogramma en plaats de hoes om je matras als deze nog licht vochtig is - dit voorkomt het krimpen van de tijk.
Je matrashoes, ook wel tijk genoemd, kan je het best schoon krijgen door het in de wasmachine te doen. Stop de matrashoes regelmatig in de wasmachine. Er is altijd een waslabel die vaak aan de binnenkant van de rits zit.
Het is belangrijk dat u de matras tijk minimaal twee maal per jaar wast. Als u de tijk eens in de twee maanden wast blijft uw matras huisstofmijt vrij. Kijk wel op het wasvoorschrift want sommige matras tijken zijn niet wasbaar maar moeten naar de stomerij of kunnen maar tot 40 graden gewassen worden.
Mag de tijk in de droger? In de meeste gevallen is het niet verstandig om de matrashoes in de droger te doen. Wij adviseren om voor de zekerheid de matrastijk aan de lucht te laten drogen.
Matrasbeschermers. Een matrasbeschermer gaat beschadiging tegen en houdt je matras fris. Je kunt kiezen tussen een matrasonderlegger, matrasoplegger of matrasbeschermhoes. Een matrasonderlegger ligt op je bedbodem en beschermt de onderkant van je matras.
Fris je matras op door er wat baking soda op te strooien en het een paar uur te laten inwerken voordat je het opzuigt met de stofzuiger. Zo hoef je de tijk niet naar de stomerij te brengen. Of erger – een nieuw matras aan te schaffen. Baking soda ontsmet en dood bacteriën.
Zweetvlek verwijderen
Je kunt zweetvlekken namelijk gewoon verwijderen met keukenzout! Hoe pak je het aan? Maak de vlek vochtig met water, strooi er keukenzout overheen en laat het even intrekken. Vervolgens kun je met de stofzuiger en een vochtige doek het keukenzout verwijderen.
Per nacht verliest u gemiddeld een kwart liter vocht in bed. Dit vocht wordt geabsorbeerd door het matras. Hierdoor kunnen er op een gegeven moment gele zweetvlekken ontstaan. Gelukkig kunt u deze vlekken gemakkelijk verwijderen met keukenzout.
Reinig regelmatig de hoes van het matras: de matrastijk. Afritsbare tijken met een synthetische vulling kun je vaak wassen op 40 of 60 °C. Tijken met een natuurlijke vulling – zoals scheerwol, kameelwol of kasjmier – mogen niet in de wasmachine, maar kunnen chemisch worden gereinigd bij de stomerij.
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Hoeslakens adviseren wij zoveel mogelijk te wassen op lage temperaturen (30 of 40 graden) en met vloeibaar wasmiddel. 60 graden of 90 graden mag voor veel producten wel, maar geeft versnelde slijtage. Check altijd de was instructie van het product om te kijken op welke temperaturen het gewassen kan worden.
Als je een nieuwe matras hebt gekocht, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk gebruik van maken. Daarom is het goed om te weten dat je meteen gebruik kan maken van je matras, ook van een matras dat opgerold verkocht is. Het kan tot 3 dagen duren voordat het matras zijn volledige grootte en comfort heeft.
De beste oplossing (en meest radicale oplossing) om een te hard matras zachter te maken is er een dikkere soepele laag over te leggen,die er voor zorgt dat je 1) verder van de kern afligt, en 2) meer conformiteit geeft voor het lichaam. Die toplaag noemen we een topmatras.
Om huisstofmijt te doden dien je te wassen op minimaal 60 graden Celsius, maar sommige materialen laten andersom maximaal 30 of 40 graden Celsius toe. Gebruik het wasvoorschrift op de matrasbeschermer of ga uit van de laagste temperaturen, om krimpen en andere problemen te voorkomen.
Per nacht verliest een mens al snel een halve liter aan vocht. Dit vocht trekt door het beddengoed en eindigt in het matras. Overmatige transparantie, ingetrokken urine, braaksel of slapen in een warme omgeving veroorzaken ook een stinkend matras.
Er zitten gele vlekken in
Die gele vlekken in je dekbed? Dat is dus gewoon zweet. Niet zo fris. Gelukkig kun je de gele vlekken meestal weer uit je dekbed te verwijderen met water en milde zeep.
De warmte die je dan niet nodig hebt, zweet je uit. Het meeste vocht wordt opgevangen door je hoofdkussen, beddengoed, moltons en dekmatras. Maar in sommige gevallen kan het toch zijn dat de transpiratie op je matras komt. En als dit opdroogt, ontstaan er kringen.
“Baking soda is basisch en azijn is zuur”, legt Bock uit. “Wanneer je ze mengt krijg je voornamelijk water en natriumacetaat. Maar eigenlijk voornamelijk water.” Maar azijn kan er ook voor zorgen dat de soda gaat schuimen. Wanneer je het mengsel in een gesloten container bewaart kan het mengsel zelfs exploderen.
Je kunt het onder andere kopen bij de Action, maar ook gewoon bij supermarkten. Baking Soda van het merk Arm & Hammer kun je inmiddels ook bij diverse supermarkten kopen.
Stoffen bank schoonmaken met baking soda: strooi een kopje baking soda gelijkmatig over de bank. Laat de baking soda een nacht intrekken en verwijder het. Voor extra effect kan je vervolgens een sopje maken met baking soda en met een sponsje de bank poetsen.
Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch.
Bij het wassen van je topmatras dien je met een aantal wasvoorschriften rekening te houden. Was de matrastopper op 40 graden Celsius. Gebruik hiervoor een programma dat is afgestemd op fijne materialen. Een matrastopper kan het beste gewassen worden met een zacht wasmiddel.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op.