In principe zijn auteursrecht-, licentie-, exploitatievergoedingen en/of royalties belast met 21% btw. Tenzij: het gaat om het auteursrecht over het werk dat vrijgesteld is van btw.
Royalties zijn onbelast voor de omzetbelasting wanneer je géén tegenprestatie levert voor de vergoeding. Dat is het geval wanneer je géén toestemming hebt verleend voor het gebruik van je werk. In de praktijk zijn dit de leenvergoedingen van bibliotheken. Daarover hoef je dus geen omzetbelasting af te dragen.
Leveringen en diensten die belast zijn met een laag tarief, vallen onder het btw-tarief in Nederland van 9%. Onder dit tarief vallen de volgende goederen: voedingsmiddelen, water, agrarische goederen, geneesmiddelen, hulpmiddelen, kunst, verzamelvoorwerpen, antiek, boeken en periodieken.
Onderwijs is vrijgesteld van btw. Dat geldt voor basisonderwijs tot en met hoger onderwijs, ook wanneer dat uitgevoerd wordt door een zelfstandig ondernemer. Over de vergoeding brengt u geen btw in rekening.
Je hebt het standaard hoge tarief van 21%. Dit btw-tarief reken je voor alle goederen en diensten die niet vrijgesteld zijn en niet onder het lage tarief van 9% of 0% vallen. Het lage tarief van 9% komt minder vaak voor en geldt vooral voor voedingsmiddelen, geneesmiddelen, boeken en kappersdiensten.
De btw kent verschillende tarieven. Het algemene tarief is 21%. Voor sommige goederen en diensten geldt het verlaagde tarief van 9%. Doet u zaken met het buitenland, dan kan het tarief van 0% van toepassing zijn.
Verlaagd btw-tarief van 6% Het verlaagde tarief van 6% geldt voor de verschuldigde btw tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 op werken die uitgevoerd worden in het kader van afbraak en heropbouw op hetzelfde perceel van een gebouw dat de bouwheer gebruikt als eigen en enige woning.
Vanaf 2020 is een omzetgerelateerde vrijstelling omzetbelasting van kracht. Deze kun je gebruiken als je omzet exclusief btw in een kalenderjaar niet hoger is dan 20.000 euro. Hiervoor tellen alle leveringen en diensten mee die zonder toepassing van de nieuwe KOR met btw belast zijn.
Vrijgestelde branches en bedrijfsactiviteiten
componisten, schrijvers, cartoonisten en journalisten. financiële diensten en verzekeringen. fondsenwervende activiteiten. gezondheidszorg.
Zoals we hierboven al aangeven zijn er in Nederland anno 2022 drie BTW-tarieven: het hoge BTW-tarief van 21% het lage tarief van 9% en het 0% btw tarief.
De verhoging van het lage btw-tarief is een van de maatregelen die het kabinet treft om dit te compenseren. Ook het verder snijden in de hypotheekrenteaftrek is onderdeel van de hervormingen die het kabinet VVD-CDA-D66-ChristenUnie wil doorvoeren. Die zouden in totaal 6 miljard aan lastenverlichting opleveren.
Als btw-plichtige zelfstandige moet je btw aanrekenen aan je klanten, maar heb je zelf recht op btw-aftrek. Dat betekent dat je geen btw hoeft te betalen op goederen en diensten die je voor je eigen zaak aankoopt. In de praktijk komt het er meestal op neer dat je bij je aankoop btw betaalt aan je leverancier.
Het standaardtarief is 21%. Dit tarief geldt voor alle goederen en diensten, tenzij anders is bepaald. In 2019 is het lage btw-tarief van 6% verhoogd naar 9%. Het tarief van 9% wordt (onder andere) geheven op goederen en diensten die tot de primaire levensbehoeften worden gerekend.
Het leukste inkomen om te ontvangen is geld van royalties. Royalties is de vergoeding die je ontvangt voor iets wat je gemaakt hebt, en dat steeds opnieuw wordt verkocht of gebruikt. Royalties worden uitbetaald aan auteurs van boeken, aan illustrators, aan ontwerpers van lampen, computergames of wat dan ook.
Inkomsten uit auteursrechten of naburige rechten (royalty's) worden gezien als 'roerende inkomsten'. Je wordt hier ook op belast, maar het belastingtarief is voor deze inkomsten een stuk lager dan bij andere inkomsten.
Goederen met 0% btw zijn bijvoorbeeld goederen die u levert aan een ondernemer in een ander EU land. In sommige branches en bij een aantal activiteiten hoeft u geen btw in rekening te brengen. Bijvoorbeeld in het onderwijs of als u excursies en rondleidingen verzorgt. U maakt dan gebruik van een btw-vrijstelling .
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.
Bij een vrijstelling betaalt u geen btw en trekt u geen btw af. De btw op kosten en investeringen die betrekking hebben op vrijgestelde goederen en diensten, kunt u niet terugvragen.
Wat gebeurt er na 3 jaar? Uw deelname is voor een periode van ten minste 3 jaar. Wilt u ook na die 3 jaar gebruik blijven maken van de KOR? Dan hoeft u niets te doen.
De kleineondernemersregeling (ook wel KOR) is in het leven geroepen om kleine ondernemers tegemoet te komen. Als je aan de voorwaarden voldoet, hoef je in 2022 geen btw af te dragen. Je vermeldt dan geen btw meer op je facturen en hoeft in de meeste gevallen geen aangifte omzetbelasting meer te doen.
De KOR is geschikt wanneer je vooral werkt voor particuliere klanten of bedrijven met een btw-vrijstelling. In dat geval moet je er zeker van zijn dat je de aankomende jaren niet meer dan 20.000 euro omzet per jaar hebt, geen grote investeringen gaat doen en dat deelname financiële voordelen oplevert.
Dat is de datum waarop de woning voor de eerste maal bewoond werd. In principe is dit van dag tot dag te tellen, doch de fiscus is daar soepel in. Wanneer uw woning vóór 1 januari 2007 voor het eerst bewoond werd, wordt uw woning geacht meer dan 10 jaar oud te zijn in 2016.
Antwoord: Voor alles in de bouw geldt 21%, behalve de eerder genoemde uitzonderingen. Goed om te onthouden is dat 21% BTW altijd geldt op materiaal. Op een factuur is het dan ook belangrijk dat je arbeidsuren en materiaal apart zet in het geval dat er 6% BTW gerekend kan worden over arbeidsuren.
Het vroegere verplichte attest bij 6% btw op renovatie is sinds 1 januari 2022 afgeschaft. Het wordt vervangen door een standaardverklaring die je nu moet vermelden op je factuur voor de klant. Lees hier wat je moet weten om correct te factureren.