Zet de botten net onder water en voeg een scheut azijn toe. De azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken. Breng het vervolgens aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon zonder deksel zachtjes trekken voor tenminste 3 tot 5 uur.
Bereiding. Breng het water met wat zout aan de kook en voeg de benen en het vlees toe. Breng opnieuw aan de kook, schuim af en laat 2 uur zachtjes koken.
Het voeren van rauw gevoede honden en katten met mergpijpen is een geweldige manier om ze fysiek en mentaal te ondersteunen, door ze de mogelijkheid te bieden om te kauwen zoals ze dat in het wild zouden doen en te profiteren van een reeks natuurlijke voedingsstoffen die in het merg en het bot zelf te vinden zijn. Belangrijk: voer uw hond of kat nooit gekookte botten .
Een mergpijp is afkomstig van de poten van een rund, je spreekt hier van een gedragen bot. Het is een harde kauwsnack waar je hond wat langer op zal mee zal doen. Laat hem er lekker op knagen en het merg eruit halen.
Het geven van een mergpijp is echter niet geheel zonder gevaar. Het betreft namelijk een sterk bot en tijdens het kluiven en kauwen kunnen er scherpe botsplinters loskomen. Als de hond deze doorslikt kan dit voor (ernstige) problemen zorgen in het maagdarmstelsel.
Zet de botten net onder water en voeg een scheut azijn toe. De azijn helpt om de mineralen uit de botten te trekken. Breng het vervolgens aan de kook. Zet het vuur laag en laat de bouillon zonder deksel zachtjes trekken voor tenminste 3 tot 5 uur.
Honden kauwen graag op botten, maar bevroren botten kunnen gevaarlijk zijn. Als u uw hond een bevroren bot geeft, kan het een tand breken of zijn tandvlees beschadigen. Bovendien kan het zijn dat hij het niet goed kan verteren. Het is dus het beste om ze helemaal geen bevroren botten te geven .
Het is niet moeilijk u voor te stellen dat dit erg pijnlijk voor de hond is, en als u er niet op tijd bij bent kunnen de splinters de darmen perforeren.
Kauwen en knagen op een mergpijpje is een goede manier om de tanden van uw hond schoon te maken . De botten helpen namelijk om voorzichtig alle ophopingen van het tandoppervlak te verwijderen, wat zorgt voor gezond tandvlees.
Rauw rundvlees. Een mals stukje rund is een goede bron van eiwitten en gezonde vetten voor je hond. Het kan wel wat moeilijker en zwaarder te verteren zijn, waardoor het geen optimale keuze is voor puppy's of zieke honden. Snijd rauw rundvlees altijd in kleine stukken om verslikking te voorkomen.
Het kan echter nuttig zijn om het bot te koken. Als uw hond niet gewend is om op botten te kauwen, is het het beste om het bot zacht te maken door het te koken. Dit is een goede gelegenheid om een vleesbouillon te maken voor later gebruik. Doe het bot in een pan met wat water, een beetje zout, selderij, wortel en peterselie en laat het ongeveer 1 uur sudderen.
Een mergpijp bevat nuttige en vitale voedingsstoffen voor je hond zoals calcium, aminozuren, vetzuren en vitamines.
Onverhit vlees, orgaanvlees
Rauw vlees kan ziekteverwekkers bevatten: parasieten (Toxoplasma, Neospora), virussen (Aujeszky), bacteriën (Salmonella). Om die reden (Toxoplasma) wordt zwangere vrouwen afgeraden onverhit (rood) vlees te eten. Veel van deze ziekteverwekkers zijn door voldoende verhitting te doden.
Gezond en lekker in de soep
Echte mergpijpjes van gezonde dieren zijn heel gezond. De pijp zit vol gezonde vetten, eiwitten, calcium, magnesium en gelatine. Al deze voedingstoffen worden door veel mensen te weinig gegeten.
Aan een mergpijp zit geen vlees, de smaak in de bouillon komt in dit geval vooral van het beenmerg. Om je bouillon nog meer smaak te geven, kun je er ook voor kiezen om schenkel te gebruiken. Schenkel is een deel mergpijp en een deel vlees en is afkomstig van de poot van een rund of andere viervoeter.
Het merg in de pijp smelt tijdens het koken en voegt een rijke, hartige smaak en een fluweelzachte textuur toe aan gerechten. Het wordt vaak gebruikt als smaakmaker in traditionele keukens. Het bot min.180 minuten laten trekken in water dat net niet aan de kook is.
Het koken van rundermergpijpen voor honden moet doorgaans 10 tot 12 uur duren. Deze lange kooktijd helpt het bot zachter te maken en voedingsstoffen vrij te geven, waardoor het veiliger is voor honden om op te kauwen. Kook ze echter niet te lang, omdat ze kunnen splinteren.
Tandenpoetsen: Net zoals bij mensen is tandenpoetsen een van de meest effectieve manieren om het gebit van uw hond schoon te houden. Probeer elke dag de tanden van uw hond te poetsen met een hondentandpasta en een tandenborstel die speciaal voor honden is ontworpen.
Rundvlees, buffel en andere grote botten zijn te hard en kunnen tandfracturen veroorzaken . Rauwe kippenbotten zijn veilig om te eten, maar te zacht om tanden mee schoon te maken. Het is oké voor een hond om botfragmenten te eten. Het maagzuur lost ze op en helpt bij het volledig oplossen en verteren.
Een goede hondenvoeding volstaat voor een voeding die aan de behoeften van de hond voldoet. Honden mogen alleen rauwe botten eten vanwege het risico op splinters. Botten van everzwijnen zijn over het algemeen taboe voor honden vanwege het Aujeszky-virus. Te veel botten kan bij honden leiden tot botontlasting.
Zeker bij onervaren kluivers is het niet verstandig je hond te lang te laten kluiven. De grootste fout is dat mensen direct een lastig verteerbaar bot geven aan de hond en deze er zo lang op laten kluiven, totdat er een kans op verstopping ontstaat.
Bone Broth (Bottenbouillon) voor de hond
Bottenbouillon wordt gemaakt door botten urenlang (minstens 12 uur tot 24 uur) te laten pruttelen op het vuur waardoor gezonde voedingsstoffen vrij komen. Je kunt nu heel eenvoudig gezonde bottenbouillon voor je hond maken.
Gekookte botten mogen nooit aan honden worden gegeven. Botten moeten bijna zo groot zijn als de kop van uw hond. Laat een hond nooit een bot begraven en graaf ze ook niet op om ze later op te eten. Bevroren botten mogen nooit aan honden worden gegeven .
Na aankoop het product direct bewaren in de koeling. De houdbaarheid is 5-6 dagen.
Om dit te doen, leg je de bevroren botten gewoon op een bord en laat je ze langzaam ontdooien in de koelkast gedurende de nacht . Zelfs als je maag knort en het wachten een eeuwigheid lijkt, zal het eindresultaat het wachten meer dan waard zijn! Deze langzame ontdooimethode is cruciaal omdat het helpt de sponsachtige textuur van het merg te behouden.