Bij een derdegraads brandwond is de huid over de gehele dikte verloren gegaan. Deze wonden kunnen, tenzij ze heel klein zijn, alleen genezen door een huidtransplantatie. Bij ernstige diepe en uitgebreide verbrandingen kan de verbrande huid iemand erg ziek maken.
De gevolgen daarvan zijn; 'warmteverlies', het lichaam verliest veel warmte omdat de huid de temperatuur niet kan vasthouden; 'vochtverlies', de huid kan het vocht niet tegenhouden en. 'infectiegevaar'; waar de huid defect is, kan door inwerking van bacteriën een infectie ontstaan.
Infecties kunnen een brandwond ernstiger maken. Als er veel huid verbrand is, kunnen bacteriën gemakkelijk een infectie veroorzaken. Bij diepe tweede- en derdegraads brandwonden heeft u bijvoorbeeld kans op een tetanusinfectie.
Brandwonden zijn verwondingen waarvan de ernst zeer uiteen kan lopen: van kleine vervelende pijnlijke plekjes, tot grote levensbedreigende verbrandingen.
Derdegraads brandwonden vernietigen de opperhuid en de lederhuid en kunnen zelfs het onderliggende, onderhuidse weefsel, botten, spieren en pezen beschadigen. De verbrande huid kan er wit of zwart uitzien.
De wond is roodachtig-wit, nat en erg pijnlijk. Er ontstaan blaren, waarbij de huid vaak niet meer heel is. Op sommige delen van het lichaam wordt de huid heel dik (bijvoorbeeld op de rug of het been) Genezing: meestal tussen de 3-6 weken. Een diepe tweedegraads brandwond kan na een maand of langer nog vanzelf genezen.
Er zijn drie soorten brandwonden: Eerstegraads brandwonden: u heeft pijn en de huid is rood. Tweedegraads brandwonden: er zijn blaren en u heeft pijn. Derdegraads brandwonden: de huid ziet er wit uit en u heeft geen pijn.
Derde graads brandwonden zijn de diepste brandwonden. Alle huidlagen zijn beschadigd en de huid is op die plek zijn functionaliteit volledig verloren. Derde graads brandwonden zijn wit of zwart van kleur, droog en niet pijnlijk. De kleur is afhankelijk van de manier van verbranden.
De regel van 9 maakt gebruik van veelvouden van 9 om tot een snelle inschatting van het percentage TVLO te komen. Voor het hoofd samen met de hals 9%, voor elk arm 9%, voor elk been 2x9 of 18%, voor de voorzijde en achterzijde van de romp elk 2x9 of 18% en 1% voor de genitaliën.
De ernst van een brandwond is afhankelijk van: de grootte, de diepte, de plaats van de wond, de leeftijd van het slachtoffer en eventueel bijkomende letsels of aandoeningen. Ons lichaam kan onze opperhuid zelf herstellen.
Tweedegraads brandwond
Oppervlakkige tweedegraads brandwonden zullen meestal binnen twee weken vanzelf genezen. Op sommige delen van het lichaam is de huid heel dik (bijvoorbeeld de rug of het been) en kan een diepe tweedegraads brandwond nog binnen 3 tot 4 weken vanzelf genezen.
Wanneer iemand brandwonden oploopt, moet het lichaam heel hard werken om de beschadigde huid te herstellen. Brandwondenpatiënten hebben regelmatig last van een hevige ontstekingsreactie.
Dit betekende dat ook relatief kleine brandwonden ten gevolge van wondsepsis een dodelijke afloop konden hebben en dat de meer uitgebreide verbrandingen vanaf een percentage van 20-30% van lichaamsoppervlak feitelijk altijd de dood ten gevolge hadden.
Koel de brandwond 10 tot 20 minuten onder de kraan of douche. Gebruik lauw zacht stromend water. Veel (kleine) oppervlakkige tweedegraads brandwonden (blaren) kunt u zelf behandelen. Ga naar de huisarts bij grote wonden of als u twijfelt.
De genezen huid is de eerste tijd erg kwetsbaar en kan blaren vormen. Nadat een brandwond aan het oppervlak is genezen, gaat het herstelproces onder het huidoppervlak door. Er ontstaat littekenweefsel, die de huid weer sterk maakt en zorgt dat de huid weer bestand is tegen stoten en schaven.
De ernst van de brandwond hangt af van de diepte, de grootte, de plaats waar de brandwond zich bevindt, de leeftijd van uw kind en eventuele bijkomende letsels. De huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft een beschermende functie.
Kenmerken van een eerste graads brandwond
Eerstegraads brandwonden worden bijvoorbeeld veroorzaakt door: zonverbranding, heet water, ongelukjes met de kachel of een te hete strijkijzer. We zouden het eigenlijk een eerstegraads verbranding moeten noemen en niet een eerstegraads brandwond.
Verzorging thuis. Als u het verband gaat wisselen, maak dan eerst het verband goed nat onder de douche. Zo blijft het bij het verwijderen zo min mogelijk aan de wond kleven. U mag onder de douche zeep en shampoo gebruiken.
Smeer geen vaseline op de verbrande huid. Een verbrande huid moet goed kunnen ademen en een dikke lotion, zoals vaseline, houdt dit juist tegen.
2e graads brandwonden
Oppervlakkige 2e graads brandwond de huid is beschadigd, rood, nat en pijnlijk. Er is sprake van blaarvorming.
Bij een derdegraads brandwond zijn zowel de opperhuid als de lederhuid volledig beschadigd tot in het onderhuids vetweefsel. Een derdegraads brandwond is wit, beige/bruin of zwart, droog en leerachtig en de wond is nauwelijks pijnlijk omdat de zenuwen zijn aangetast.
Een mogelijk ongunstig effect van koelen van een acute brandwond is hypothermie. Dit zou ontstaan als er langdurig en met een lage temperatuur gekoeld wordt. Men spreekt over hypothermie als de kerntemperatuur van het lichaam lager is dan 35 °C.