De beste periode om blauweregen te plantenIn principe kun je blauweregen het hele jaar planten, behalve als het vriest. Dan is de grond namelijk te hard voor de plant om goed te kunnen wortelen waardoor ze geen vocht op kunnen nemen. Daarnaast kun je de echt hete periodes in de zomer ook beter even voorbij laten gaan.
Wat is de beste tijd om een blauweregen te planten
Een blauweregen in de tuin planten kan het hele jaar, zo lang het maar niet bloedheet is of vriest. Een blauweregen stekken kan in in de maand mei en juni, dat zijn dus ook prima maanden om de blauweregen te planten in de tuin.
De blauweregen is zeer winterhard en groeit op elke plek in de volle zon of halfschaduw. Het vroege voorjaar is een goede tijd om deze klimmer te planten. Zorg voor voedzame grond en geef regelmatig wat kalk.
Het kan 2-3 jaar duren voor een cultivar van de Wisteria gaat bloeien, maar soms komt die bloei nooit.
Standplaats. Blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag.
De blauweregen houdt van een plek in de zon of halfschaduw. Met minder dan zes zonuren per dag maak je hem niet gelukkig. De oost, west- of zuidkant van de tuin of gevel kan dus prima. Staat de Wisteria een groot deel van de dag in de schaduw, dan worden er geen bloemknoppen aangemaakt.
Blauweregen kan anderhalf tot twee meter per jaar groeien en uiteindelijk een hoogte van maar liefst 10 tot 20 meter bereiken. Vandaar ook dat deze plant zo geschikt is voor het aankleden van pergola's en gevels.
Een blauweregen kan makkelijk 10 meter hoog en breed groeien en meer dan 100 jaar oud worden. Op een plek in de zon of halfschaduw (minstens 6 uur zon voor een rijke bloei) met humusrijke, voldoende vochthoudende grond groeit hij het best. Let er bij het planten op dat de entplaats niet onder de grond komt te zitten.
Kies een plek met circa 6 uur zon per dag. De voet mag in de schaduw blijven, dat is zelfs beter, zo groeit de plant naar het licht. Plant de blauweregen 40-50 cm van de muur af, dan blijft het luchtig. Kort na het planten de hoofdtak iets in, dit stimuleert de groei van zijscheuten.
Als je blauweregen (Wisteria) niet snoeit, zal hij na verloop van tijd steeds minder bloemen gaan krijgen. Zonde! Blauwe regen snoeien in de zomer zorgt er namelijk voor dat je volgend jaar weer kunt genieten van een sprookjesachtige bloei.
De Wisteria moet gesnoeid worden om hem in toom te houden. De scheuten van deze klimplant groeien tot wel 3 meter per jaar en met vele tegelijk! Om te voorkomen dat je grote 'klitten' krijgt van scheuten met blad moet je een blauwe regen echt bijhouden door 2x per jaar te snoeien.
De blauwe regen is aardig bestand tegen diverse weersomstandigheden zoals zon, droogte, natte grond of zelfs zilte zeewind. De plant is winterhard en vorstbestendig, alleen wanneer er later in de lente nachtvorst optreed kunnen de bloemtrossen vorstschade oplopen.
De plant houdt wel van vochtige grond. Als je besluit om toch mest te geven, gebruik dan een meststof met een hoog fosforgehalte om de bloei te bevorderen. De grond mag echter geen kalk bevatten anders ontstaan er gele verkleuringen in het blad. blauwe regen is doorgaans een lang leven beschoren.
De hedera als snelgroeiende klimplant
De hedera, ook wel klimop genoemd, is de crème de la crème onder de snelgroeiende klimplanten. Als je er buiten op gaat letten, valt het op dat je de hedera veel tegenkomt. Je ziet de klimplant groeien tegen gaaspanelen, muren, maar ook tegen pergola's en bomen.
De Wisteria sinesis is de meest bekende en populairste Wisteria soort, en is ook wel bekend als de Blauwe Regen. Het is een krachtige en snelgroeiende klimplant die winterhard is en niet groenblijvend.
De wisteria sinensis prolific is hier de meest bekende van, hij bloeit uitbundig met lange, lilablauwe bloemtrossen.
Blauweregen groeit pas echt goed als je hem regelmatig een snoeibeurt geeft. Dat snoeien zorgt er namelijk voor dat er in het voorjaar extra bloemen verschijnen. Ook helpt het om de plant onder controle te houden, zodat hij niet alle kant op groeit. Dit kan namelijk nog wel eens gebeuren bij de blauweregen!
Door het terugknippen houd je de plant in toom. Een ander voordeel is dat de blauwe regen reserves overhoudt voor volgend jaar. Er gaat geen energie in de lange scheuten zitten, maar de plant behoudt energie voor de bloemknoppen, die zich al in augustus vormen. En dat betekent: volgend voorjaar meer bloemen.
De blauwe regen groeit graag met zijn takken in volle zon. In de schaduw kan ook, maar toch moet je rekenen op minstens zes uur zonneschijn per dag. Ze groeien best in een grond rijk aan organisch materiaal, niet noodzakelijk rijk aan meststoffen. Ze houden wel van vochtige grond.
Het is natuurlijk wel mogelijk een klimplant in de buurt te zetten, zoals een vroegbloeiende klimroos. Ook zijn er in de tuin prachtige combinaties te maken met andere voorjaarsbloeiers, zoals de sierkers (Prunus), irissen, sieruien, pioenrozen en goudenregen (Laburnum).
De bloemen van Wisteria sinensis 'Prolific' winnen het qua geur en Wisteria floribunda 'Royal Purple' heeft de blauwste.
Schade aan je gevel
Als je de blauweregen niet regelmatig een knipbeurt geeft kunnen de uitlopers schade aanrichten aan je gevel. En dat is natuurlijk niet heel bevorderlijk voor de levensduur van je huis. Pas dus op dat je de plant niet te veel zijn eigen gangetje laat gaan en snoei de blauweregen op tijd.
Ze groeien best in een grond rijk aan organisch materiaal, niet noodzakelijk rijk aan meststoffen. Ze houden wel van vochtige grond. De grond mag echter geen kalk bevatten anders krijg je geel verkleuringen in het blad. Het is best een blauweregen aan de oostkant, zuid- of westkant te planten.
Dat betekent dat deze klimplant bloemen maakt op oude takken en niet op de takken die dat jaar gaan groeien. Snoei je het oude hout, dan knip je dus je bloemen weg. Een blauwe regen kun je dus nooit rigoureus terugsnoeien, tenzij je voor lief neemt dat je een jaar geen bloemen zal hebben.