De witte stof zit aan de binnenkant van je hersenen en bestaat uit de verbindingen tussen de zenuwcellen. Om deze verbindingen heen zit een wit isolatielaagje (myeline), vandaar de naam witte stof. Dit laagje zorgt ervoor dat signalen tussen zenuwcellen razendsnel worden doorgegeven.
De witte stof is wit door de overmaat aan het vet myeline wat een witte kleur heeft. In de grijze stof liggen de cellichamen van de neuronen, in de witte stof de axonen van de neuronen. In de witte stof bevindt zich meer dan alleen myeline en axonen. Myeline speelt een belangrijke rol voor de neuronen.
De witte stof van het ruggenmerg bestaat uit opstijgende en dalende zenuwbundels. Via opstijgende banen bereikt de sensorische informatie van de zintuigen de hersenen.Via de dalende banen sturen de hersenen het lichaam aan. De grijze stof van het ruggenmerg kan ook zelf bewegingen aansturen.
Elk deel van de hersenen heeft een eigen functie. De functie van de grote hersenen is de mogelijkheid om te denken, voelen, zien, praten, proeven en ruiken. Daarnaast hebben de grote hersenen ook de functie om onze emoties, bewustzijn en gedrag te bepalen én sturen ze onze spieren aan.
Thalamus verbindt (en filtert prikkels tussen) het ruggenmerg met de grote hersenen. Thalamus is een schakelstation voor impulsen uit de zintuigen. Zo kan bij concentratie op een specifieke bezigheid de thalamus ervoor zorgen dat je andere impulsen minder bewust waarneemt.
Carbamazepine brengt overprikkelde zenuwen in de hersenen tot rust, zodat ze niet te snel reageren. Hierdoor voorkomt het sommige epilepsieaanvallen. Het werkt niet bij iedereen. Na een aantal weken zal duidelijk zijn of het medicijn voldoende werkt.
Het beeld van een schuifelende, voorovergebogen en soms incontinente oudere is geen onbekende. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door schade aan de kleine vaten in de hersenen, op MRI te zien als zogenaamde witte stofafwijkingen.
Verdeeld over de twee helften zitten de frontaalkwab, de partiëtaalkwab, de temporaalkwab (slaapkwab) en de occipitaalkwab (achterhoofdskwab). Indeling van de hersenschors in vier hersenkwabben: de frontale (blauw), pariëtale (geel), occipitale (roze) en temporale (groen) kwab.
Het cerebellum is betrokken bij de voortbeweging en bij het bewaren van het evenwicht, maar is niet noodzakelijk voor het samentrekken van spieren of voor de waarneming van de stand van het lichaam.
De voorhoofdskwab of frontaal kwab. Een grote kwab die voorin je hoofd ligt, achter je voorhoofd. In dit deel van je hersenschors wordt informatie verwerkt die onder andere je gedrag en je emoties bepalen. Ook je vermogen om te plannen, het aanleren van bepaalde handelingen en je motivatie worden hier geregeld.
In het ruggenmerg ligt de witte stof aan de buitenkant van de grijze stof. Hier wordt zij onderverdeeld in een voorstreng, de funiculus ventralis of anterior, een zijstreng, de funiculus lateralis, en een van de achterstrengen, de funiculus dorsalis of posterior.
Aangezien er momenteel geen behandeling bestaat om beschadigde zenuwbanen in het ruggenmerg te herstellen, leven er - alleen al in de EU - zo'n 200.000 mensen met de zware gevolgen van een ruggenmergletsel.
Als je ruggenmerg in je nek beschadigd raakt, kan je ook minder gevoel en kracht in je handen hebben. Een beschadiging van het ruggenmerg waardoor je klachten krijgt, heet een dwarslaesie. Als het ruggenmerg echt helemaal onderbroken is (doorgesneden of helemaal weggedrukt), dan heet dat een volledige dwarslaesie.
De hersenen van mensen met MS werken minder goed doordat de isolatielaag rondom de zenuwuitlopers, de myeline, is beschadigd. Gelukkig kunnen hersencellen ook weer nieuwe myeline aanmaken, om zo de schade te herstellen. Dit herstel, zogenaamde remyelinisatie, verloopt niet overal in de hersenen even effectief.
Soms zijn de ruimtes rondom bloedvaten van de hersenen (de Virchow Robin ruimtes of perivasculaire ruimte/PVS) wat vergroot. Dat wordt ook gezien als witte vlekjes op de scan. Dat is niet per sé een afwijkende situatie. Dat komt bij ongeveer de helft van de mensen voor.
De kleur van het vocht verschilt per soort MRI-scan. Zo wordt er onderscheid gemaakt tussen T1- en T2-magnetisatie. Het verschil zit in de duur van de perioden waarin radiogolven worden uitgezonden. Op T1-beelden wordt vocht zwart afgebeeld, terwijl op T2-beelden water juist wit wordt afgebeeld (zie afbeelding 1).
Neem direct contact op met de huisarts of huisartsenpost: Bij plotselinge duizeligheid of lichtheid in het hoofd samen met een van deze verschijnselen: plotseling: dubbelzien, moeilijk praten, slikken of lopen, minder kracht of gevoel in een arm of been. plotseling minder kunnen horen.
Het evenwichtsorgaan, het vestibulaire orgaan, het vestibulaire systeem of de booggang is het zintuigencomplex dat informatie verzamelt over beweging en balans. Samen met het slakkenhuis - dat functioneel geen deel uitmaakt van het evenwichtsorgaan maar van het oor - vormt het het labyrint.
Ons evenwichtssysteem is sterk verbonden met het gevoelssysteem. Daardoor kunnen evenwichtsklachten of ontsteking van het evenwichtsorgaan vaker voorkomen in periodes van stress.
De frontale kwab is betrokken bij planning, redenering, problemen oplossen, inschatten en impulsbeheersing, evenals bij de regulatie van emoties, zoals empathie, vrijgevigheid en gedrag.
Hoewel de hersenfuncties in netwerken in grote delen van de hersenen verdeeld liggen, zijn de hersenen grofweg van oudsher als volgt verdeeld: in de linkerhersenhelft zitten vooral verbale zaken zoals taal, en in de rechterhersenhelft de non-verbale zaken zoals ruimtelijk denken, verbeelding, emotie etc.
De voorhoofdskwab of frontaalkwab is een grote kwab die voorin je hoofd ligt, achter je voorhoofd. In dit deel van je hersenschors wordt informatie verwerkt die onder andere je gedrag en je emoties bepaalt. Ook je vermogen om te plannen, het aanleren van bepaalde handelingen en je motivatie worden hier geregeld.
De witte stof zit aan de binnenkant van je hersenen en bestaat uit de verbindingen tussen de zenuwcellen. Om deze verbindingen heen zit een wit isolatielaagje (myeline), vandaar de naam witte stof. Dit laagje zorgt ervoor dat signalen tussen zenuwcellen razendsnel worden doorgegeven.
Of iemand kampt met een depressie is op een hersenscan niet vast te stellen. Dat concluderen onderzoekers van het academische ziekenhuis Amsterdam UMC.
Bij een leukodystrofie gaat er iets mis met de witte stof in je hersenen. Als dit door een foutje in je genen komt, dan noemen we het een leukodystrofie. Door deze ziekte krijg je vaak problemen met denken en bewegen.