De volgorde van ontruimen is: 1. de verdieping waarop brand is; 2. de verdieping boven de brand; 3. de verdieping onder de brand. Stap 3 Alles ontruimen vindt plaats in opdracht van de brandweer, de coördinator of de leiding.
Bij een horizontale ontruiming, breng je mensen in veiligheid door hen naar eerste verzamelplaats direct achter de eerste brandwerende deuren te brengen. De verzamelplaats bij een verticale ontruiming zal naar verwachting op een centrale plaats op de verbindingsgangen zijn.
In eerste instantie zal bij een calamiteit beginnen met een horizontale ontruiming, of te wel de vleugel of etage waar het incident plaatsvindt. Als BHV'er ontruim je het gedeelte van het gebouw door de mensen naar het volgende brandcompartiment te brengen, dat minimaal 30 minuten brand- en rookwerend is.
Stop direct met alles wat u aan het doen bent. Alarmeer vervolgens iedereen die en de woning aanwezig is en probeer zo min mogelijk rook in te ademen. Kijk of de brand zich nog in een beginstadium bevind en of deze nog te blussen is met behulp van een brandblusser of blusdeken.
In het kort: Een ontruimingsplan is verplicht als er ook een brandmeldinstallatie aanwezig is. De brandmeldinstallatie verplichting is o.a. afhankelijk van het gebruikersoppervlakte, hoogte en omvang van het gebouw. U bent verplicht om tenminste 1 x per jaar een ontruimingsoefening te houden.
De 5 fasen van BHV zijn: Alarmeren, Verkennen, Inzet, Nabespreken en Nazorg.
Wanneer het ontruimingsalarm afgaat, moeten alle aanwezigen weten hoe zij het gebouw veilig en via een korte weg moeten verlaten en waar zij moeten verzamelen. De BHV-ers zorgen ervoor dat de ontruiming gestructureerd en veilig verloopt volgens de procedures die hiervoor zijn opgesteld.
Bij elke bluspoging geldt: eerst kijken, dan denken en dan pas doen. Handel bij een begin van brand altijd als volgt: Benader een brand bij voorkeur met twee BHV'ers.Neem een blusmiddel mee; bij voorkeur een brandslanghaspel.Beoordeel of er sprake is van een beginnende brand.
De bhv'ers begeleiden de ontruiming, controleren of iedereen uit het gebouw is, en zien erop toe dat het gebouw veilig is achtergelaten. In de bhv-cursus leren je bhv'ers precies hoe zij dat op een veilige manier kunnen doen. Ook is het belangrijk om de ontruiming geregeld te oefenen.
Het organiseren van en omgaan met ontruiming: het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen die zich in het pand bevinden.
Voorzieningen en middelen voor brandveiligheid en ontruiming
Elk gebouw moet voldoen aan de wettelijke eisen aan brandveiligheidsvoorzieningen. Zo moeten er voldoende rookmelders en blusmiddelen aanwezig zijn. Ook moeten er voorzieningen zijn die een ontruiming versnellen, zoals vluchtrouteborden en nooduitgangen.
Alarmeren altijd op eerste plaats
De volgorde is belangrijk, het alarmeren en het voorkomen en beperken van persoonlijk letsel zijn de kerntaken die de bhv'er altijd als eerste zal uitvoeren. Hij moet er dan ook voor zorgen dat hij in staat is om dit te doen.
Kalmeren, delegeren en organiseren
Tot zover de drie kerntaken van een BHV'er: EHBO verlenen, branden blussen en evacuaties leiden. Er zijn nog meer belangrijke taken die een BHV'er uitvoert. Bedrijfshulpverleners zijn leiders wanneer er sprake is van een calamiteit. Collega's kijken naar en vertrouwen op hen.
Het BHV-plan beschrijft de organisatie van de BHV, welke BHV opleidingen de bedrijfshulpverleners hebben gevolgd en hoe de bekwaamheid wordt geborgd. Maar ook de hulpmaterialen die ingezet kunnen worden, de vluchtroutetekeningen, instructiekaarten, het BHV ontruimingsplan en een registratie van de incidenten.
De rechter bepaalt vervolgens of de ontruiming door kan gaan. Deze beslissing maakt hij aan de hand van de hoogte van de huurachterstand (die hij eerst grondig controleert) en de aanwezigheid van andere zaken tijdens de huurovereenkomst, zoals overlast.
De belangrijkste risico's op een rijtje: Hitte. Rook. Explosiegevaar.
Een vloeistofbrand, gasbrand of vetbrand kun je niet blussen met water. Hetzelfde geldt voor elektrabranden.
Een slow whoop geluid is een duidelijk herkenbaar en goed hoorbaar geluidssignaal dat in een regelmatig tempo steeds herhaald wordt. Dit luide signaal waarschuwt de werknemers en alle aanwezigen binnen een gebouw dat er snel actie moet worden ondernomen om tot ontruiming van het gebouw over te gaan.