Rammenas is eenjarig, de plant wordt ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog, afhankelijk van het ras.De rammenas zelf is een heel dikke penwortel die langwerpig of halfrond kan zijn (zoals ook worteltjes, winterpeen, pastinaken, etc. dat zijn).
De rammenas heeft een zwarte buitenkant en is wit van binnen. De plant is eenjarig en wordt ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog. De rammenas zelf – een combinatie van verdikte penwortel en stengel – is langwerpig of rond.
Rettich wordt gezaaid in de maanden april, mei en juni, Rammenas en Daikin van half juni tot half augustus. Alle rassen houden van een lichte, goed doorwortelbare grond met weinig steentjes of takjes. We willen tenslotte mooie rechte wortels kunnen oogsten.
Waarom is een rammenas goed voor je gezondheid:
De rammenas behoort tot de groentesoorten met het meeste calcium. Calcium is van belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook is calcium belangrijk voor de normale werking van je zenuwstelsel en spieren en helpt het je spijsvertering gezond te houden.
Rammenas bereiden & bewaren
Je kunt rammenas tot enkele weken bewaren op een koele plaats buiten de koelkast. Je kunt eerst het loof verwijderen. Met loof kun je het product namelijk veel korter bewaren. Een aangesneden rammenas kun je maximaal een week in de koelkast bewaren.
Als je dit leest kom je misschien op het idee om gelijk een hele berg rammenassen op te eten, maar dat is geen goed idee. Het lichaam heeft helaas moeite om de taaie vezels van de rammenas te verteren. Daarom is het raadzaam de rammenas met mate gebruiken en slechts enkele plakjes per dag te eten.
Het seizoen loopt vanaf eind zomer (september-oktober) tot aan februari. In die periode maak je de meeste kans bij de groenteboer, op de markt en bij biologische winkels. Supermarkten hebben de witte rammenas niet altijd in het assortiment.
De meeste soorten rammenas hebben net als de radijs een ronde knol. Je kunt ze gemakkelijk onderscheiden door de kleur van de schil: radijs is opvallend rood, terwijl veel soorten rammenas een diepzwarte schil hebben. Van binnen zijn alle varianten overigens helder wit.
Rammenas (zwarte radijs) is een knolgewas dat wordt gebruikt als smaakmaker of garnering. Het heeft een scherpe, pittige smaak voor gerechten als salades, eieren, sandwiches en soepen. Het is ook bekend als "daikon" in Japan, waar het rauw wordt gegeten.
Radijs bestaat voor 94% uit water en bevat toch grote hoeveelheden micronutriënten – vooral vitamine C en K. Terwijl vitamine C bijdraagt aan de normale werking van je immuunsysteem, is vitamine K grotendeels verantwoordelijk voor het behoud van normale botten en de bloedstolling.
Was en schil een rettich en je kunt de wortel rauw eten. Lekker met een plak kaas op de boterham, in een salade en in reepjes met een dipsaus. Een andere naam voor rettich is witte zomerrammenas. En de Japanse variant heet daikon.
Gezonde rakker
Dit lijkt weinig maar toch is het aardig veel. In rettich zit bijvoorbeeld vrij veel vitamine C (18% van de ADH) en ook bevat hij meer dan gemiddeld aan foliumzuur (6% van de ADH) Daarnaast is hij best rijk aan kalium, per 100 gram zo'n 5% van de ADH. Rettich bevat vitamine B6.
De Rettich groeit, in tegenstelling tot het radijsje, onder de grond en is dan ook een heel stuk groter en wat milder van smaak. In Azië is deze (vergeten) groente een echte klassieker. Het wordt daar zowel rauw gegeten in salades, maar ook in cakes, soepen en stoofgerechten. Honden mogen met mate rettich eten.
Zaai ze ongeveer 0,5 cm diep, bedek de zaden met wat grond, en druk aan zodat de zaden goed contact maken met ondergrond. Akkerbouwers zaaien pastinaak meestal op ruggen, met 75 cm tussen de rijen, en 10-15 cm in de rijen. Pastinaak zaden kiemen heel traag, dus zorg voor voldoende vocht in de periode na het zaaien.
Er zijn rassen met een ronde wortel en met een langwerpige wortel. Deze rassen hebben 100 tot 120 dagen nodig voor de groei en worden geoogst vanaf eind augustus tot in oktober. Het gewicht is 400 tot 450g.
De meiraap, ook wel knolraap of meiknolletje genoemd, is een bolvormige paars-roze-witte knol ter grootte van een biet. Deze raap groeit onder de grond. De meiraap is een echte lentegroente, vandaar ook deze naam. Hij wordt vaak verward met koolraap en koolrabi maar dit zijn toch echt andere groenten.
Tegenwoordig is rammenas zwarte radijs lastig om te vinden en zijn ze voornamelijk te koop in groentewinkels of op groentemarkten. Er zijn twee hoofdtypen rammenas, ronde en de langwerpige. Beide soorten kunnen door elkaar worden gebruikt in rauwe en gekookte toepassingen.
radijsachtige eetbare wortelknol
niger (Mill.) S. Kerner.,Land van herkomst:Europa, Gebruik: Rammenas stimuleert de darmperistalstiek en daardoor de stoelgang. Rammenas is een ronde of langwerpige wortel met een scherpe smaak.
Witte rammenas staat ook wel bekend als rettich of daikon. Witte rammenas is de grote zus van de bekende radijs. Het is een megagrote, witte wortel. Witte rammenas smaakt milder, minder peperig dan een radijsje.
Rettich wordt ook witte zomerrammenas genoemd en de Japanse variant heet daikon. Rettich is een langwerpige, witte wortel. De smaak is pittig, iets scherper dan die van radijs. De groente wordt meestal rauw gegeten.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein. Zeekraal en lamsoor worden ook vaak gezien als vergeten groenten.
De pastinaak wordt ook wel 'witte wortel' genoemd. Dat is een logisch uitgangspunt, niet in de laatste plaats omdat het inderdaad een witgekleurde wortel is. Het is familie van de welbekende winterwortel, en kent in de keuken veel van dezelfde toepassingen: je kunt het rauw eten, maar ook bijvoorbeeld koken en bakken.