Kippen hebben geen zweetklieren en moeten een belangrijk deel van hun lichaamswarmte kwijt zien te raken via het ademhalingsapparaat. Wanneer de lucht warm en vochtig is, kost dit meer moeite en gaan de dieren snel en oppervlakkig ademen.
Het is makkelijk te zien wanneer je kippen last hebben van de warmte. Aangezien kippen niet kunnen zweten, zullen ze gaan hijgen om de overtollige warmte kwijt te raken. Ze spreiden daarnaast ook hun vleugels en zetten hun vederdek open om zoveel mogelijk warmte te verliezen.
Gezien ze niet kunnen zweten, zullen ze met open bek hijgen om hun overtollige warmte kwijt te raken. Daarnaast proberen ze ook hun vleugels te spreiden en hun verenkleed open te zetten om op die manier warmte te verliezen. Door hun verhoogde ademhaling verandert de pH van hun bloed, wat hartproblemen kan opleveren.
De normale lichaamstemperatuur van kippen bevindt zich rond de 41,5°C. Algemeen wordt aangenomen dat de lichaamstemperatuur van braadkippen bij een staltemperatuur van 33-34°C sterk stijgt. Wanneer de lichaamstemperatuur de grens van 44°C heeft bereikt, is er vaak geen weg meer terug en zal de kip sterven.
De waterdruppeltjes verkoelen de grond aanzienlijk en je kippen zullen het geweldig vinden. Een ander alternatief is een klein babybadje of trog die je voor een paar cm vult met ijskoud water. Kippen verliezen hun hitte via hun poten dus hiermee koelen ze goed af.
Kippen die de ruimte hebben, nemen dagelijks of om de dag een stofbad of zandbad. Ze maken een kuiltje in de grond en verspreiden zand en stof over hun verenkleed. Daarna schudden ze zich uit. Hiermee verwijderen ze overtollig vet en ontdoen ze zich van luizen, vlooien en mijten.
Plaats het kippenhok niet zo dat de volle zon erop staat gedurende een hele dag. Plaats de opening niet naar de windrichting (meestal westen). Een kip houdt niet van regen en heeft geen vetlaag zoals bijvoorbeeld bij eenden. Zorg dus voor voldoende beschutting.
Keukenafval dat je beter niet aan je kippen geeft: avocado. schillen van citrusvruchten, kiwi, bananen.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
Strooi op de grond tussen je planten kaneel, paprika, knoflook, kerrie, zwarte peper, cayennepeper en/of zout. Strooi de specerijen ook in je tuin. De meeste kippen houden niet van de scherpe geur van sterke specerijen en vermijden de plekken die er naar ruiken.
Een wandelende kip is altijd een beetje een grappig gezicht. Kippen moeten namelijk hun kop stilhouden om details scherp te kunnen zien – denk aan voedsel of roofdieren die hun pad kruisen. Hun ogen kunnen namelijk niet zo vlot van links naar rechts en van boven naar onder draaien zoals wij mensen dat kunnen.
Een verkoudheid of luchtweginfectie is meestal eenvoudig te herkennen bij kippen. Vaak wordt ook wel simpelweg van snot gesproken. Over het algemeen treden de volgende symptomen op verkoudheid en bijhorende luchtweginfecties: Niezen.
Symptomen en gevolgen van gaapziekte bij kippen
Wanneer kippen veel met het hoofd schudden en gapen is er kans dat deze besmet zijn met de gaapworm. Door de worm kunnen kippen zich benauwd voelen, vermageren en zelfs sterven omdat de worm kan zorgen voor problemen met ademhalen.
De kerntemperatuur van kip
Bij kip en kalkoen kun je dan ook het beste een kerntemperatuur aanhouden van 70-72 °C; het vlees is dan helemaal gaar – en eventuele bacteriën zijn gedood – maar het is nog wel lekker sappig.
Kippen nemen graag een stofbad, maar met warm weer zullen ze dit extra waarderen. Kippen kunnen prima een stofbad nemen tussen de perken. Als je dit liever niet hebt, dan kun je voor de kippen een stofbad maken met witzand, aarde en lavameel of pluimveeluispoeder om luizen tegen te gaan.
Kippen kakelen heel wat af. Ze maken wel dertig verschillende soorten geluiden. Daarmee vertellen ze van alles tegen elkaar, maar ook tegen ons.
Dieren kunnen ook tranen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn de hele dag nodig om het hoornvlies (buitenste laagje van je oog) vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit (krijg je last van droge ogen). Dit doet erg pijn en kan ontstekingen geven.
Laat de kippen vaak naar buiten
Lekker op zoek naar insecten, gras en groenten. Dat vinden ze heerlijk en het ziet er ook heel gezellig uit. Een kip die beweegt is blij. Zo kunnen ze ook gelijk op zoek naar kleine steentjes en zandkorrels die essentieel zijn voor een goede spijsvertering.
Jaloezie is een eigenschap die je dieren eigenlijk niet kan toedichten. Immers, daarvoor hebben ze een zelfbeeld nodig en de mogelijkheid zich te verplaatsen in een ander. Normaal gesproken wordt aangenomen dat dieren dat niet kunnen. Een kip gaat bv niet broeden omdat ze kuikens wil.
Wat je zeker mag geven zijn: fruit, gekookte noedels, rijst en aardappelen. Aardappelschillen mogen ook, tenzij ze groene plekken hebben. Voedingsresten die je niet mag geven zijn: Yoghurt, want dit werkt laxerend bij kippen.
Dit mag je de kippen voeren
Onze kippen eten vrijwel alles, het is dus prima als jullie overgebleven etensresten aan de kippen geven. Keukenafval, zoals resten gekookte pasta of rijst, groente- en fruitafval vinden ze erg lekker. Brood mag ook, maar niet te veel.
Gekookte aardappelen en gekookte groente kun je heel goed aan de kippen voeren. Ook sla (niet teveel) en komkommer, alsmede andere bladgroenten zoals spinazie en andijvie vinden de kippen heerlijk.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Een kip houdt van een koele temperatuur: zo rond de 12 tot 14 graden vindt ze prima. Is het kouder, dan kruipen je kippen lekker tegen elkaar aan. Hoewel kippen het liever niet te warm of te koud hebben, zijn ze vrij sterk. Ze doen het goed in vrijwel alle temperaturen.