De RD waarde geeft de isolerende werking van het isolatiemateriaal weer. Dit wordt ook wel RD waarde isolatie genoemd. De RC waarde vertelt iets over de isolerende werking van de gehele constructie. De 'r' in RC waarde staat voor Resistance, wat 'weerstand' betekent.
Een Rd-waarde (ook wel R-waarde genoemd) is de warmteweerstand van een isolatiemateriaal. De Rd-waarde geeft dus het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden. De Rd-waarde is de, door de fabrikant aangegeven, isolatiewaarde van een materiaal.
De R-waarde is de warmteweerstand van een materiaallaag en wordt uitgedrukt in m²K/W. Hoe groter R, hoe groter de weerstand die de warmtedoorgang ondervindt en hoe beter het materiaal isoleert. De berekening van de R-waarde is afhankelijk van de materialen waaruit de te onderzoeken constructie bestaat.
Doorgaans wordt een isolatie waarde van 3,5 m²K/W of hoger beschouwd als goed, maar dit is ook erg afhankelijk van wat je precies laat isoleren en met welk doel.
De R-waarde geeft het warmte-isolerend vermogen van een materiaallaag aan, vaak gebruikt als isolerende waarde van dubbelglas, muren, vloeren, daken. De R is de warmteweerstand van een materiaallaag.
De Rd-waarde is een isolatiewaarde die toegekend wordt aan elk soort isolatiemateriaal. Het geeft de warmteweerstand oftewel de thermische weerstand van een materiaal aan. Rd staat daarin voor Resistance Declared wat aangegeven warmteweerstand betekent. De Rd-waarde wordt uitgedrukt in m²K/W.
Hoe hoger de Rd-waarde, des te beter de isolatiewaarde. Meestal wordt een minimale Rd-waarde van 3,5 gehanteerd als norm voor een goede isolatiewaarde. Kies daarom isolatiemateriaal met een hoge Rd-waarde zodat jouw huis lekker warm blijft deze winter.
De R-waarde drukt de warmteweerstand van een (isolatie-) materiaallaag uit. Het geeft dus aan hoe goed het materiaal de warmte tegenhoudt. Hoe hoger de R-waarde, hoe meer warmte het materiaal tegenhoudt en hoe beter het dus isoleert. De R-waarde speelt een belangrijke rol bij het aanvragen van subsidies.
Welke RD-Waarde is nodig om een premie te krijgen? Als je in aanmerking wil komen om een dakisolatie premie te ontvangen van de netbeheerder, dan moet je isolatie minstens een 4,5 m²K/W RD-waarde hebben. Het materiaal en de dikte mag je dus helemaal zelf bepalen, maar deze RD-waarde moet je wel steeds behalen.
Pir en kooltherm isolatie hebben de hoogste isolatiewaarde. De isolatiewaarde is afhankelijk van de lambdawaarde en de dikte van het isolatiemateriaal.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Glaswol varieert meestal tussen de lambda waardes van 0,031 en 0,037, terwijl PIR isolatiemateriaal lage lambda waardes heeft (rond 0,022) en steenwol hogere lambda waardes (0,035-0,04).
Hoe lager de lambda-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Bij isolatiematerialen zoals PIR kan 10 cm isolatie al volstaan. Bij isolatiematerialen zoals minerale wol zal je dikker moeten isoleren.
Beste dunne isolatie
Meestal volstaat PIR als dunne isolatie, omdat PIR een hoge isolatiewaarde heeft. Isolatiefolie wordt gebruikt als u echt superdunne isolatie nodig heeft.
Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas. We hebben in Nederland nooit veel aandacht gehad voor isolatie. Jarenlang hebben we veel warmte die we opwekten, laten vervliegen en ontsnappen.
De Rd-waarde berekent u zo: Rd = isolatiedikte / lambdawaarde = 0,200/0,036 => Rd – 5,56 (m2K/W).
Welke soort dakisolatie kiezen? Een Rd-waarde van 4,5 m²K/W is noodzakelijk om in aanmerking te komen voor een premie dakisolatie. Hoe dik de dakisolatie moet zijn om deze waarde te behalen, hangt niet alleen af van het type isolatie, maar ook van de lambda waarde van het materiaal.
Heb je al een geïsoleerd plat dak, maar merk je toch een groot warmteverlies en liggen je stookkosten hoog? Dan voldoet je huidige dakisolatie wellicht niet meer aan de huidige energie-eisen. In dat geval kan je je plat dak dubbel isoleren.
Invloed op EPC van dak- én muurisolatie
Voor de open woning geeft toepassing van zowel 20 cm minerale wol dakisolatie als 6 cm PUR muurisolatie een energiescore van 224, een vermindering van 59%. Dezelfde toepassing laat de energiescore van het dakappartement dalen tot 178, of een vermindering van 60%.
De Rc-waarde geeft het isolerend vermogen aan van de hele constructie, bijvoorbeeld het dak, de vloer of de spouwmuur. Hoe hoger het getal, des te meer warmte wordt er binnengehouden. En nee, Rc-waarde is niet hetzelfde als de Rd-waarde!
Bij renovatie moet je rekening houden met een RC van 2,5 m² K/W. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld kiezen voor: EPS 100 Isolatieplaten (vanaf Rd 0,25 m² K/W)
Het isoleren van de zoldervloer is de meest aangewezen optie om te besparen op stookkosten. De warmte uit de woonvertrekken verdwijnt niet meer naar de hogergelegen zolderruimte, waardoor je minder hoeft te verwarmen. De vloer isoleren is bovendien ook goedkoper dan het dak isoleren.
Het is verstandig om je dak te isoleren, zelfs als de zolder niet gebruikt of verwarmd wordt. Warmte stijgt namelijk op. Dus ook de warmte van de kamers die je wel verwarmt in huis. Er gaat daarom veel warmte naar de zolder toe en met een ongeïsoleerd dak verdwijnt dat zo naar buiten.