Als elke burger weegt 4 ounces, dat is 300 hamburgers. Het zou 1200 hamburgers als je vermalen het gehele dier als je wat gewicht zou verliezen om uitbenen gebraad, etc.
1 koe = ongeveer 90 kg gehakt. Dit laat andere delen buiten beschouwing die meer geld opleveren als geheel. Uitgaande van een typische fastfood hamburger van 1/8 pond, ongeveer 1600 hamburgers. Als je het hele dier zou malen, kom je uit op ongeveer 200 kg, of 3520 hamburgers van zeer wisselende kwaliteit.
Gemiddeld kan één koe ongeveer 500 of meer pond vlees produceren, wat ongeveer 2000 hamburgers kan opleveren. Dus hoewel één koe technisch gezien genoeg hamburgers voor een heel leven kan produceren, is dat niet hoe de commerciële vleesindustrie werkt.
Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over. Van een (melk)koe komen verschillende soorten rundvlees.
Een rund van 1200 pond levert een warm karkasgewicht op van ongeveer 750 pond . Eenmaal afgekoeld, zal het karkasgewicht ongeveer 730 pond zijn. Wanneer het ontbeend en getrimd is, zal er ongeveer 500 pond aan getrimd en ontbeend vlees overblijven om te verpakken en in te vriezen.
Dit, samen met het vet en bot dat tijdens het snijden is verwijderd, zorgt voor een extra verlies van 18%. Samenvattend: een stier die 1000 pond weegt op de hoef, zal gemiddeld ongeveer 430 pond aan retailstukken wegen (steaks, roasts, rundergehakt, stoofvlees, etc.).
Ze is een koe van het ras nelore, het meest voorkomende runderras in Brazilië. Mara werd al benut voor het winnen van embryo's. Afgelopen 12 maanden zou er al voor 1,3 miljoen euro aan embryo's uit haar zijn verkocht.
Gemiddeld, na verwerking, eindig je met ongeveer 200 pond rundvlees, en ongeveer 85 pond zijn steaks en roasts. Dat betekent ongeveer 45-60 stukken steaks — afhankelijk van de exacte stukken en groottes van de steaks.
Het gaat hierbij om de ossenhaas (gesneden: tournedos). Deze bevindt zich aan de binnenkant van de ruggengraat en staat bekend als "top of the line" rundvlees. Door het malse karakter, mede omdat dit deel van de rund weinig beweging behoeft, is de ossenhaas het malste en populairste stuk vlees uit een rund.
Wagyu vlees kopen
Door de populariteit en zeldzaamheid van het ras is Wagyu misschien wel het duurste vlees ter wereld. Wagyu is zo zeldzaam omdat de Wagyu bloedlijnen nauw bewaakt worden. Er zijn buiten Japan maar weinig boeren die de koeien houden.
De afgeleverde koeien in Duitsland leveren binnen Europa het meest op. De Duitse melkveehouders ontvangen gemiddeld € 1,50 per kilogram levend gewicht. Buiten Europa ontvangt een melkveehouder in de VS (Californië) de hoogste prijs met bijna € 1,60 per kilogram levend gewicht.
Burger King kiest voor Aberdeen Angus-rundvlees .
Hamburgers moeten bestaan uit 100% rundvlees, al wordt soms ook half-om-half gehakt gebruikt. Maar een echte hamburger liefhebber kan je daar niet mee afschepen. Echte hamburgers bestaan uit gemalen rundvlees dat in een afgeplatte ronde vorm is gedrukt.
Conclusie: voor de traditionele burger kies je voor puur rundergehakt of een mengeling van rund, kalf en/of varken. Ben je niet zeker of je het gehakt nog moet bijkruiden? Bak een klein stukje gaar in de pan en proef dan eens.
Vleesrassen (Angler, Blonde d'Aquitaine, Belgisch witblauw, Charolais, Limousin, Piemontese) hebben een relatief hoog percentage snijvlees, gemiddeld 80% van het karkas. Van een melktypisch ras (HF) is het rendement van snijvlees gemiddeld maar 40% ten opzichte van dat van de beste vleesdieren.
Hoeveel koeien zitten er in je burger? Veel mensen gaan ervan uit dat hun burger afkomstig is van één of een paar koeien, maar de werkelijkheid is heel anders. Volgens het onderzoek van journalist Roberto A. Ferdman kan één McDonald's-burger vlees bevatten van wel 100 verschillende koeien .
Volgens Banta zijn de top 5 vleesveerassen, gebaseerd op het aantal geregistreerde dieren in de Verenigde Staten, Angus, Hereford, Red Angus, Simmental en Charolais .
Entrecote is afkomstig van de dunne lende, terwijl ribeye afkomstig is van de ribbenkast. Het vlees van een ribeye bevat meer vet en marmering dan een entrecote, waardoor het malser en sappiger is. Een entrecote is daarentegen magerder en heeft minder marmering, waardoor het minder sappig kan zijn.
Wat is wagyu? Wagyu wordt wereldwijd gezien als het beste rundvlees ter wereld, specifieker gezegd A5 wagyu. Dit is een specifieke score die gegeven wordt aan het allerbeste Japanse vlees. Dit vlees komt van koeien van een Japans ras, opgegroeid en geslacht in Japan volgens een specifieke procedure.
Over het algemeen hebben de meeste runderen een gemiddeld slachtpercentage van 63 procent. Dit betekent dat een rund van 1000 pond na de slacht een karkas oplevert dat slechts 630 pond weegt. Hoewel het gemiddelde slachtpercentage voor rundvlees 63 procent is, kunnen verschillende factoren het karkasgewicht beïnvloeden.
De commerciële klasse is beperkt tot stieren, vaarzen en koeien ouder dan ongeveer 42 maanden .
Wanneer u een halve koe koopt, krijgt u ongeveer 34 tot 45 kilo rundergehakt. De rest bestaat uit braadstukken, biefstukken en andere stukken vlees, zoals borststuk, ribben, stoofvlees, soepbotten en orgaanvlees (lever, hart en tong).
Het duurste rundvlees is van nature mals en komt van spieren hoog op het dier – runderrib en -lende . Ossenhaas, entrecote, ribeye en porterhouse steak behoren tot deze exclusieve categorie. Helaas vormen deze stukken slechts 8% van het karkas.
Ca.4% van het rund bestaat uit biefstuk. Elk rund geeft 4 kogels: twee in de bovenbil en twee in het spierstuk. Elk rund geeft 2 biefstukken van de haas.
Sirloin steak is een premium stuk rundvlees vanwege de reputatie van kwaliteit en schaarste . Een koe zal minder vlees produceren van de sirloin dan van andere delen. Rump is in vergelijking veel goedkoper, waarbij een rump steak vaak ongeveer de helft kost van een sirloin. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type steak dat u koopt.