In de Indiase ayurvedische geneeskunde wordt de gedroogde (gom)hars ('boswellia', gum (oleo)resin, olibanum gum, salai guggal, Indiase frankincense) van de tropische wierookboom Boswellia serrata (die behoort tot de Burseraceae familie) al duizenden jaren gebruikt als krachtige, natuurlijke ontstekingsremmer.
Kurkuma blijkt dan ook één van de sterkste, natuurlijke ontstekingsremmers te zijn. In Zuid-Oost Azië is de helende werking van kurkuma dus al lang bekend, maar ook in het westen krijgt het kruid steeds meer belangstelling.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
KRUISBLOEMIGE GROENTEN zijn niet alleen extreem gezond, ze zijn ook ideaal om ontstekingsreacties in je lichaam tegen te gaan. Voorbeelden zijn: broccoli, spruitjes, bloemkool, kool en rucola. Deze groenten zijn niet alleen lekker maar ook goed voor je huid én gewrichten!
Zwarte thee staat bekend om de intense smaak en bevat veel antioxidanten die ontstekingsremmend werken.
Dat komt door de kurkuma die je terugvindt in golden milk. Dat werkt ontstekingsremmend. Kurkuma wordt, volgens dit artikel, niet zo goed opgenomen in het lichaam, daarom wordt het vaak gecombineerd met peper.
Probeer eens thee te maken met citroen, gember en kurkuma ; deze ingrediënten zijn niet alleen lekker, maar hebben ook veel gezondheidsvoordelen. Kurkuma bevat bijvoorbeeld curcumine, wat helpt bij het verlichten van gewrichtspijn en het verminderen van ontstekingen. De gember en citroen kunnen ook helpen bij de spijsvertering.
Sinaasappels, grapefruit, citroenen en limoenen zijn rijk aan vitamine C. Ze bevatten ook vezels, kalium, calcium, B-vitamines, koper en ontstekingsremmende fytochemicaliën zoals flavonoïden en carotenoïden.
Kurkuma (Curcuma longa) is een specerij die populair is in de Indiase keuken en die mensen al sinds de oudheid gebruiken. Het zit boordevol meer dan 300 actieve bestanddelen. De belangrijkste is een antioxidant genaamd curcumine, die krachtige ontstekingsremmende eigenschappen heeft ( 13 ).
Traditioneel werd eucalyptusolie gebruikt als pijnstiller en gewaardeerd om zijn ontstekingsremmende en circulatiebevorderende eigenschappen. Deze effecten maken de aromatische olie ook vandaag nog tot een geschikt middel tegen vermoeide spieren en gewrichtspijn.
Uit eerdere onderzoeken bleek dat atleten minder ontstekingen hadden in hun lichaam na het eten van bananen dan na het gebruik van sportdranken. De gedachte vooraf was dat fruit, naast suiker, ook andere natuurlijke stoffen bevatten die invloed hebben op de prestaties van sporters en op hun herstel.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Verder blijken zuivelproducten als karnemelk en yoghurt en peulvruchten verband te houden met ontstekingsremmende bacteriën.
Veel voedingsmiddelen bestrijden ontstekingen in uw lichaam. Deze omvatten vette vis (zoals zalm), vers fruit en bladgroenten, om er maar een paar te noemen. U kunt ook kruiden met ontstekingsremmende eigenschappen gebruiken, zoals kurkuma, gember of knoflook. Het volgen van een ontstekingsremmend dieet kan helpen ontstekingen in uw lichaam te verminderen en te voorkomen .
De volgende vitamines en mineralen hebben hierop een gunstig effect: vitamine D, vitamine E, Omega 3 en magnesium. Al deze vitamines en mineralen zorgen voor een ontstekingsremmende werking. Let er wel op dat geraffineerde suikers, alcohol en vlees stoffen bevatten die de werking van Omega 3 tegengaan.
Omega-3-vetzuren
Eén vorm van deze krachtige ontstekingsbestrijders is te vinden in vette vis zoals zalm, haring, makreel, sardines, tonijn, gestreepte baars en ansjovis. U kunt profiteren door de vis te eten of door visoliesupplementen te nemen. Vegetariërs en veganisten hebben ook opties.
Kamille: Een kruid met ontstekingsremmende eigenschappen, vaak gebruikt in theevorm om te ontspannen en ontstekingen te verminderen.
Ontsteking is onderdeel van het proces waarbij het immuunsysteem het lichaam verdedigt tegen schadelijke stoffen, zoals bacteriën en virussen. Acute ontsteking wordt veroorzaakt door letsel, infectie of blootstelling aan stoffen en uit zich in pijn, roodheid, zwelling, verlies van functie en hitte.
Veel alcohol en sterke drank, suiker in eten en in drankjes zoals frisdrank en energydrank, fastfood zoals hamburgers met patat, mayonaise, veel dierlijke producten, en bewerkt eten zijn niet gezond en zorgen voor bacteriën die ontstekingen juist aanmoedigen.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Top ontstekingsremmende voedingsmiddelen
Olijfolie : Deze mediterrane basis bevat gezonde vetten die ontstekingen kunnen helpen verminderen. Bladgroenten: Spinazie, boerenkool en snijbiet zitten boordevol antioxidanten en kunnen ontstekingen helpen verminderen.
Wat is het mechanisme waarmee matige alcoholconsumptie ontstekingen vermindert? Een van de veronderstelde mechanismen is dat matige alcoholconsumptie vaak het drinken van wijn impliceert, die polyfenolen bevat zoals resveratrol of flavonoïden die een positief effect hebben op de stofwisseling.
Probeer het eens: meng 1/4 theelepel (tl) zuiveringszout met 240 tot 340 ml water.