Sinds midden jaren negentig schommelt het aantal huwelijken dat in een echtscheiding eindigt rond de 10 per duizend. In 2021 strandden 7,8 van de duizend huwelijken.
Uit de CBS cijfers blijkt immers dat de laatste 10 jaar 26% van de huwelijken tussen twee vrouwen is geëindigd in een echtscheiding. Dit was in 16% van de man-vrouw huwelijken het geval en in 14% bij huwelijken tussen twee mannen.
In 2021 eindigden 25,6 duizend huwelijken in een echtscheiding. Dat zijn minder dan 8 echtscheidingen per duizend echtparen. Dit aandeel is sinds 1980 niet meer zo laag geweest.
Per 1.000 gehuwde personen scheidden er 7,65 personen in 2018. In Overijssel zijn er veel kerkelijke gemeenten waarin mensen nog altijd weinig van elkaar scheiden. Dit zorgt waarschijnlijk voor het lage scheidingspercentage. Opvallend is dat Utrecht de volgende provincie is met relatief de minste scheidingen.
Wat bleek: maar liefst tweederde van de ongelukkige stellen die toch bij elkaar waren gebleven, was vijf jaar later gewoon weer blij met elkaar. Vooral de huwelijken uit de ongelukkigste categorie waren opgebloeid: 80 procent daarvan viel vijf jaar later in de categorie 'gelukkig getrouwd'.
Wanneer het gaat om het welzijn van de kinderen is het doorgaans bijna altijd beter om niet te scheiden. Uit recente studies blijkt dat kinderen van gescheiden ouders onder andere op sociaal en emotioneel vlak minder goed presteren en meer gedrags- en gezondheidsproblemen ondervinden.
Ook de afname van het aantal mensen dat gelooft, of anderszins door de kerk beïnvloed wordt, zou een rol kunnen spelen. Of is het de verzelfstandiging van de maatschappij. De individualisering waarin iedereen meer egoïstisch nadenkt over het eigen geluk en wat je in het leven wilt bereiken.
Relaties zonder kinderen lopen in 80 procent van alle gevallen stuk. Relaties met kinderen lopen in 30 procent van alle gevallen stuk. Uit elkaar gaan is slecht voor je gezondheid gescheiden paren hebben 20 procent meer kans op diabetes, hartziekten en kanker dan mensen die getrouwd blijven.
minuten om te scheiden. Het moet het kortste huwelijk ooit geweest zijn in Koeweit. Een koppel besloot er amper drie minuten nadat ze man en vrouw werden, een scheiding aan te vragen.
Na hoeveel jaar gaan mensen scheiden? De gemiddelde duur van de huwelijken die in 2021 in een echtscheiding eindigden was 15,0 jaar. Het grootste deel van de huwelijken had 5 tot 10 jaar geduurd.
Wist je dat het meestal de vrouw is die het initiatief neemt om te gaan scheiden? Dit blijkt uit een onderzoek in Amerika. Maar ook in Nederland is het vaak de vrouw die de eerste stap zet. In 70 procent van de gevallen is het de vrouw die als eerste aangeeft te willen scheiden.
De gemiddelde leeftijd waarop mensen scheiden is 44 jaar, waarmee de meesten een relatie van 10 à 15 jaar beëindigen. Hierbij ligt het scheidingspercentage in steden hoger dan erbuiten. De meeste mensen zetten een punt achter hun huwelijk in het voorjaar en de zomer.
Je kunt eindelijk terug focussen op jezelf
Na een scheiding heb je de kans om jezelf terug te vinden en dingen te doen die je zelf écht wilt doen. Op die manier vind je terug rust en heb je de kans om het leven terug te appreciëren, iets wat je door het slechte huwelijk misschien niet meer lukte.
Bijna acht op de tien hervonden eerste liefdes waren nog samen. Ook het scheidingspercentage lag erg laag: slechts 1,5 procent van de mensen die vele jaren na dato getrouwd waren met hun oude vlam, was daarna weer gescheiden.
34% eindigt in echtscheiding
De kans dat een huwelijk van een man en een vrouw, twee mannen of twee vrouwen binnen 10 jaar strandt is resp.: 18, 15 en ruim 30 procent. Uiteindelijk eindigt zo'n 34 procent van alle huwelijken in een echtscheiding (in 2020 waren dat er ongeveer 29 000).
Hoeveel mensen trouwen? In 2021 trouwden 56,4 duizend paren en sloten 26,1 duizend stellen een geregistreerd partnerschap. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werden veel huwelijken gesloten, met een piek van 124 duizend in 1970. Daarna daalde het aantal huwelijken.
Het langste huwelijk ooit staat op naam van Daniel Bakeman en Susan Brewer. Deze waren op 10 september 1863 91 jaar en 12 dagen bij elkaar. Dit was in Amerika. Het langste huwelijk in Nederland staat op naam van Pieter Ably en Henriëtte Tritsch.
Glyn Wolfe, de man met het grootste aantal huwelijken op zijn naam, is donderdag overleden. De 88-jarige Amerikaan trouwde 29 keer en belandde daarmee in het Guiness Book of Records. Glyn 'Scotty' Wolfe, dominee, stierf in een verpleegtehuis in Californië ten gevolge van een aandoening aan de kransslagader.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Ze gokt dat ongeveer 6 procent een 'doorstart' maakt. Maar ze ontdekte ook dat van de 1001 stellen die ze sprak, 64 procent succes had bij de herkansing. Opvallend: geen enkel stel zei dat het 'net als vroeger was'. De liefde was hetzelfde, sterker misschien, maar de relatie was totaal anders.
Misschien zal je ex zelfs wel spijt krijgen van het feit dat jullie uit elkaar zijn gegaan. Dit kan ertoe leiden dat hij of zij veel meer openstaat voor het idee om weer bij elkaar te komen. Hierdoor hoef jij verder een stuk minder werk te doen om je ex weer voor je te winnen.
Dit 'uit elkaar groeien' is vaak een proces van jaren, met kleine stapjes tegelijk. Op het begin heb je het niet in de gaten, het lijkt onschuldig; daarna is de afstand te groot geworden. Een dergelijke relatiecrisis kan tot grote schade leiden, die maar lastig te herstellen is.
Tijdelijk uit elkaar gaan kan een hele goede oplossing zijn als het even niet zo lekker loopt tussen jullie. De kans dat jullie weer terug bij elkaar komen is namelijk 50%. Als je zeker wil weten dat jullie het maximale uit jullie time out halen, is het belangrijk dat jullie het goed aanpakken.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.