Een bruiloft is een feest dat gevierd wordt wanneer twee mensen in het huwelijk treden. De benaming bruiloft wordt ook wel gebruikt voor alle onderdelen die op de bruiloftsdag plaatsvinden.
Het huwelijk of matrimonium is een door burgerlijk en/of religieus recht geregelde samenlevingsvorm die de fundering vormt van de meeste gezinnen en van belang is als legaal en sociaal geaccepteerd fundament onder duurzame seksuele relaties en familieverbanden.
Als je gaat trouwen (of kiest voor een geregistreerd partnerschap), kun je kiezen uit: trouwen in beperkte gemeenschap van goederen, trouwen in volledige gemeenschap van goederen, en. trouwen op huwelijkse voorwaarden.
trouwerij, trouwpartij. als synoniem van een ander trefwoord: echt (zn) : echtverbintenis, echtvereniging, huwelijk, huwelijksband, matrimonium.
De zelfstandig trouwambtenaar is iemand die in zijn of haar 'thuisgemeente' al bevoegd is om mensen te trouwen. Deze persoon is door de rechtbank beëdigd om huwelijken te sluiten en vervolgens door de gemeente benoemd om dat voor die gemeente te doen.
Je mag twee keer trouwen met dezelfde persoon.
U kunt uw huwelijk of partnerschap laten voltrekken door een familielid of vriend of door een zelfstandig trouwambtenaar. Deze persoon moet voor één dag worden aangewezen als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS).
Is het 'de huwelijk' of 'het huwelijk'?
Het is 'het huwelijk', want huwelijk is onzijdig. Als je het aanwijst is het 'dat huwelijk'.
Er is geen betekenisverschil, het gaat om een verschil in stijl.
De verleden tijd van trouwen is 'trouwde'. Het voltooid deelwoord is 'is getrouwd'.
Het gemiddelde bedrag van €15.000 is gebaseerd op een bruiloft met verschillende locaties, een receptie, een diner en een feest. Sommige bruidsparen geven een veelvoud uit van dit bedrag en anderen trouwen voor minder dan €1.000. Het gaat er niet om hoeveel geld je uitgeeft.
U mag niet trouwen met een bloedverwante.
Ouders, kinderen, grootouders en kleinkinderen, broers en zusters mogen niet met elkaar trouwen. Op deze regel bestaan ook enkele uitzonderingen. Zo mogen een stiefouder en stiefkind wel met elkaar mogen trouwen, als de stiefouder het stiefkind tenminste niet erkend heeft.
Als u trouwt dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Uitzonderingen zijn erfenissen en schenkingen die u ontvangt voor en tijdens uw huwelijk.
Nadelen trouwen
Een scheiding brengt papierwerk met zich mee. Houd ook rekening met het inschakelen van een advocaat of mediator. Als je wilt scheiden, dan moet je naar de rechter. Komen jullie er zelf uit dan komt de echtscheidingsuitspraak van de rechter.
Bij het trouwen kun je tegenwoordig je eigen naam behouden. Als je de achternaam van je partner wilt overnemen (of andersom) moet je naar het gemeentehuis. In het geval van een naamswijziging moet namelijk het paspoort, rijbewijs, ID-kaart en andere belangrijke documenten aangepast worden.
Echtgenoten zijn verplicht elkaar het nodige te verschaffen. Dit houdt in dat u en uw partner over en weer verplicht zijn om, voor zover zij inkomsten hebben, naar rato bij te dragen aan de kosten van de huishouding. Daarnaast zijn echtgenoten elkaar huwelijksgetrouwheid, hulp en bijstand verschuldigd.
Geen wit
Het best hou je het gewoon bij andere neutrale kleuren zoals blauw, bruin, zachtroze en beige. Dit zijn supermooie neutrale kleuren die ideaal zijn voor een bruiloft.
Voorbeelden korte gelukwensen huwelijk
“Blijf nog heel veel jaren lief tegen elkaar.” “Op het begin van een onvergetelijke reis.” “Gefeliciteerd met jullie huwelijk, maak er een avontuur van.” “Geniet van ieder moment.”
Praat niet alleen over je eigen kind
Het is natuurlijk geweldig dat je kind gaat trouwen en je wil graag benadrukken hoe leuk jouw spruit is, maar zeg ook iets liefs over zijn of haar bruid(egom). Focus meer op de relatie die ze hebben dan op de individuele personen.
1 jaar getrouwd tekst
Van harte gefeliciteerd met deze bijzondere dag!
Het huwelijk is ontstaan in de middeleeuwen, het werd gedaan om twee mensen seksueel aan elkaar te binden. Dit noemen we monogamie. Hiermee werd ook het verspreiden van geslachtsziekten voorkomen. Een andere reden voor het huwelijk was om het bezit in de familie te houden.
Op z'n vroegst kun je de ondertrouw een jaar voor het huwelijk aangeven en uiterlijk twee weken voor de bruiloft moet de ondertrouw voltrokken zijn. Zit er meer dan een jaar tussen de ondertrouw en de bruiloft? Dan zullen jullie opnieuw in ondertrouw moeten gaan.
Wanneer iemand niet persoonlijk voor de ambtenaar van de burgerlijke stand kan verschijnen, kan de minister van Justitie en Veiligheid een vergunning verlenen om het huwelijk bij volmacht te laten voltrekken. Dit wordt in de volksmond ook wel 'trouwen met de handschoen' genoemd.
U en uw partner hebben beiden geen Nederlandse nationaliteit
Ja, u mag in Nederland trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Er zijn wel regels. U moet beiden een Verklaring geen schijnhuwelijk hebben. Er zijn uitzonderingen waarin u geen Verklaring geen schijnhuwelijk nodig heeft.