Lutum is het percentage klei van de grond (deeltjes kleiner dan 2 micrometer). Vroeger werd - als het over klei ging - gesproken over het percentage 'afslibbaar' van de grond. Afslibbaar slaat op de kleideeltjes kleiner dan 16 micrometer. Het percentage lutum is dus altijd kleiner dan het percentage afslibbaar.
In kleigronden vinden we meer dan 25% lutum. Lichte kleigronden hebben 25-35% lutum en matig en zware kleigronden meer dan 35% lutum. Zandgronden kunnen verder worden ingedeeld naar hun leemgehalte. Leem is, in tegenstelling tot klei, door de wind afgezet (0-50 μm).
Het verschil met zand is dat zand bestaat uit kleine rotsblokjes (als gevolg van erosie door water, wind en/of temperatuurverschillen) en klei bestaat uit (kleine) kleiplaatjes. Kleiplaatjes zijn chemisch gevormd en bestaan uit silicium- en aluminiumzouten.
lutum deeltjes zijn de kleinste gronddeeltjes, de deeltjes die kleiner zijn dan 2 µm. De andere grondfracties zijn Silt, zand en grind. ...... lutum = lutum bestaat uit plaatvormige deeltjes met afmetingen kleiner dan 0,002 mm.
De gronddeeltjes worden op basis van hun diameter in vier fracties ingedeeld: – zand, vrij grof: 50 - 2000 μm; – leem of löss, fijner dan zand: 16 - 50 μm; – slib: 2 - 16 μm; – lutum of klei, de kleinste gronddeeltjes: tot 2 μm. Zand is vrij grof en vormt het geraamte van de grond.
Diep in de zee had je zand en dichterbij de kust klei, omdat zand zwaarder is, is het verder in de zee gesleurd.
Leem en klei zijn fijner dan zand. Ze houden het water en de voedingsstoffen beter vast. Ze zijn dus van nature vruchtbaarder dan zandgronden en kunnen in een droogteperiode de planten langer van water voorzien.
Kleideeltjes zijn ontstaan uit chemische verwering van de hoornblende en glimmers in gesteenten, bijvoorbeeld graniet. De opgeloste mineralen zijn dus opnieuw uitgekristalliseerd. Dit uitkristalliseren gebeurt in water. Als dit water voldoende tot rust komt bezinken de kleideeltjes.
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.
Een zand dat vrijwel geheel uit kwarts bestaat wordt schoon zand of glaszand genoemd. Een meestal gebruikte term in Nederland is zilverzand. Andere mineralen die veel voorkomen zijn veldspaat, mica, calciet, gips en vulkanische gesteenten.
Lutum is het percentage klei van de grond (deeltjes kleiner dan 2 micrometer). Vroeger werd - als het over klei ging - gesproken over het percentage 'afslibbaar' van de grond. Afslibbaar slaat op de kleideeltjes kleiner dan 16 micrometer. Het percentage lutum is dus altijd kleiner dan het percentage afslibbaar.
Een tuin aanleggen op kleigrond
Lucas raadt aan om de klei ongeveer 70 cm diep af te graven. Vervolgens breng je een zandlaag van 30 cm aan, gevolgd door een laag tuinaarde van 40 cm, zodat je uiteindelijk weer op hetzelfde niveau terecht komt, alleen kun je nu wel alle kanten op met de tuin.
Kleigrond is vruchtbaar, maar weinig doorlatend. Goed losmaken bij de aanleg en bij voorkeur met een mulchlaag werken. Voor de structuur is op oudere, kalkarme kleigronden een bekalking nuttig. Verder zoveel mogelijk humus doorwerken en eventueel ook grof zand.
Met grond bedoelen we het losse materiaal aan de oppervlakte van de aardkorst. Neem je hiervan een hoeveelheid om te onderzoeken, dan spreek je van een grondmonster. De bodem is de wijze waarop de gronddeeltjes in bepaalde patronen zijn neergelegd door de natuur.
Zandgrond verrijken met kleigrond kan het vocht- en mineralen bergend vermogen van de bodem verbeteren. Bovendien kan klei organische stof binden in kleihumuscom- plexen, waardoor de organische stof in de bodem toeneemt. Dat is gunstig voor zowel de mineralenbenutting als de netto reductie van koolzuurgasemissie.
Veel soorten kunstklei zijn op oliebasis, vaak in een combinatie met (kunst)was en kleimineralen. Er zijn zwavelhoudende en zwavelvrije kunstkleien. Omdat de olie in de klei niet verdampt zoals water, blijft deze klei ook na lange tijd in droge omgeving nog goed kneedbaar.
Lava verbetert de structuur van de bodem
Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
Van nature is kleigrond meestal neutraal tot basisch, dat wil zeggen kalkrijk. Zandgrond kan alle kanten op, aan de kust is de zandgrond vaak basisch, op de Veluwe meestal zuur. Veengrond is vrijwel altijd van nature zuur, dat wil zeggen kalkarm.
Meerdere woelvorken hebben het in de test goed gedaan. Maar de absolute topper is de Cecotec Guérilu. Volgens Lieven David van ecologische tuinvereniging Velt is het een echte aanrader. “Deze woelvork is duidelijk ontworpen en gemaakt door een ambachtsman”, zegt hij.
Doordat de zee sediment bleef aanvoeren, kon gedurende een periode van een sterk stijgende zeespiegel het waddenmilieu in stand blijven. Het dikke pakket kleiafzettingen wordt vanwege de blauwgrijze kleuren oude blauwe zeeklei genoemd.
Vraag #9: Klei: Is de klei brandbaar, voor het gebruik van bijvoorbeeld een theelichtje/lampjes? x Antwoord #9: De klei is niet brandbaar, maar zal wel zwart blakeren door vuur.
Klei heeft van zich zelf een kleur, roodbakken, wit bakkend, of zwart bakkend. De kleur variaties kunnen van spierwit tot steenrood, via bruin naar pikzwart zijn. De kleuren die je hier ziet zijn ontstaan door klei slip, dat noemen we engobe. De glans laag ontstaat door transparant glazuur.
De PH waarde van de grond heeft een waarde van 0 tot 14, waarbij 7 neutraal is. Grond met een PH waarde van lager dan 7 is een zure grond. Grond met een PH waarde hoger dan 7 noem je een basisch of alkalisch milieu.
De grond mag zelfs zanderig zijn want een goede drainage stelt lavendel zeker op prijs. Heeft u wat zwaardere leem- of kleigrond, ook dan kan u lavendel aanplanten.
Onkruid. Wat ook lastig kan zijn op zware klei, zijn de vaak hardnekkige wortelonkruiden, bijvoorbeeld Riet, Kweek(gras), Zevenblad (ook wel Tuinmansverdriet genoemd), Heermoes of Heggewinde (Pispotjes). Het groeit alle kanten op en laat zich lastig verwijderen.