Wanneer je je op 10 km hoogte bevindt, is die afstand 10.000 keer groter. Daar, bovenin de troposfeer, is de temperatuur circa -50°C.
De temperatuur aan het aardoppervlak schommelt globaal rond 15°C en de top van de troposfeer, waar de tropopauze begint, is gemiddeld -56°C koud. De zogenaamde stratosfeer strekt zich uit tussen ongeveer 13 en 50 km hoogte. In deze sfeer bevindt zich de belangrijke ozonlaag.
Zit je in Bewolkte lucht met neerslag gaat er 5.4 Graden vanaf Overigens vanaf en hoogte hoger als ong 8 a 9 km zal te tempratuur gelijk bijven op een temp van 56.6° Een je zou het niet geloven maar vanaf ong 15 km neemt de temp juist weer toe :) Bronnen: http://www.onthesnow.com/news/a/15157/ask-...
Over het algemeen daalt de temperatuur naarmate de hoogte toeneemt. Bij droge lucht is de afname ongeveer 1 graad per 100 meter, bij vochtige lucht is dat ongeveer 0,6 graden. Na of aan het eind van een heldere nacht met weinig wind kan de temperatuur tot een bepaalde hoogte ook toenemen met de hoogte.
De tweede vraag is het gemakkelijkst te beantwoorden: de stelregel is dat het 6 graden kouder wordt met iedere 1000m stijgen, ofwel 0.6°C per 100m. In uitzonderlijke gevallen scheelt het meer dan 1.5°C per 100m, in sommige gevallen (in een inversie) loopt de temperatuur zelfs op naarmate men hoger komt.
Diep en ultradiep: Temperatuur toename 20-40 °C / km. 2500-5000m 70-150 °C.
Boven de troposfeer bevindt zich de stratosfeer. Daarin is de invloed van het weer nog merkbaar als de toppen van grote buiencomplexen door de tropopauze heen schieten. Boven de isotherme laag van circa 5 km dikte neemt de temperatuur geleidelijk toe tot 0 graden C.
Droge lucht koelt het meest af met de hoogte, namelijk 1 graad per 100 meter. Als de stijgende lucht vochtig is en de waterdamp in de lucht condenseert komt er warmte vrij. Dit gebeurt aan de loefzijde van een berg tijdens de zogenaamde 'Stau'. Daardoor koelt vochtige maar gemiddeld 0,6 °C af per 100 meter.
De afkoeling per 100 meter stijging ligt dan tussen 0,5 en 1 graad in (ofwel 1 graad per 100 tot 200 meter). In de zomer naar de bergen? Zorg voor goede stapschoenen!
Maar bij ieder nieuw luchtlaagje, is er minder warmte over. Dat betekent dus dat, hoe hoger je komt, hoe minder warm de lucht wordt. Uiteindelijk is de warme lucht van de aarde en de zee dus op en wordt het juist alleen maar kouder.
De temperatuur in het vliegtuig kan sterk verschillen. Buiten het vliegtuig kan het namelijk -27 graden zijn, maar ook wel -15 graden. Het heeft effect op de warmte binnenin het vliegtuig.
Onbetwist de heetste plek op onze aardbol is de Dasht-e Lut woestijn in Iran. Hier werd ooit een record temperatuur gemeten van 70,7°C.
We kennen de temperatuur van de aarde en nu kan de stralingswet van Stefan-Boltzmann, onderdeel van de warmteleer, worden toegepast. Een eenvoudige berekening leert dat de temperatuur van de hemel 525 graden celsius is.
'Het percentage zuurstof in de atmosfeer blijft wel gelijk, maar waar er minder atmosfeer is, is er ook minder zuurstof. Op tien kilometer hoogte is de luchtdichtheid maar een kwart van wat ze op zeeniveau is. ' De ideale hoogte voor de meeste passagierstoestellen ligt tussen de tien en de twaalf kilometer hoogte.
Iedere vlucht heeft een eigen, ideale kruishoogte. Dit is de ideale hoogte waarop het vliegtuig het snelst kan vliegen en tegelijkertijd het minste brandstof verbruikt. De Boeing 747 heeft een kruishoogte van 10.700 meter, terwijl de Embraer 190 naar 12.000 meter klimt.
Hoogte zeeniveau: luchtdruk 100% 1013 mbar. Hoogte 1 km: luchtdruk 88% 891 mbar. Hoogte 2 km: luchtdruk 78% 790 mbar.
Wat is dan wel het juiste antwoord? In de zomer staat de aarde niet dichter bij de zon, maar juist verder weg. In juli is het noordelijk halfrond het verst van de zon verwijderd en in januari het minst. Dat het in de zomer toch warmer is, heeft alles te maken met de hoek van de aarde ten opzichte van de zon.
De temperaturen zijn relatief hoog voor een bestemming op 60,4° NB. Dat komt door de warme golfstroom die in de winter de kou tempert. Het is in de winter gemiddeld zelfs iets warmer dan in Nederland. In de zomer is het gemiddeld iets koeler dan in Nederland.
Dat het in Bergen zo vaak regent, heeft verklaarbare geografische redenen: de stad ligt tussen zeven bergen en vermits de regen vanover de zee komt, kan die nog moeilijk weer weg zodra de wolken zich tussen die zeven bergen en boven de stad hebben gevestigd.
Vaak wordt gedacht dat de temperatuur wordt gemeten in de zon, maar dit is niet waar. De temperatuur wordt namelijk gemeten in de schaduw. Zowel nabij de grond (op 10 centimeter hoogte) als op waarnemingshoogte (anderhalve meter) wordt de temperatuur gemeten, boven een open grasvlakte.
Het wordt ook wel geothermie genoemd. De warmte is afkomstig uit water uit diepe aardlagen (vanaf 500 meter diep). In Nederland wordt aardwarmte vooral gebruikt om kassen, woningen en andere gebouwen te verwarmen. Het is een alternatief voor het verbranden van aardgas en steenkool.
Wanneer heb je koorts? Je hebt koorts als je lichaamstemperatuur hoger dan 38 graden celsius hebt. Een normale lichaamstemperatuur ligt rond de 37 graden.
Het absolute nulpunt of nul Kelvin, is min 273 graden Celsius, de temperatuur waarop atomen in theorie volledig zouden moeten stoppen met bewegen. Met een temperatuur van 100 nanoKelvin zijn de BEC's in het ISS kouder dan de gemiddelde temperatuur in de ruimte, waar het zo'n 3 Kelvin is of -270 graden.
Je zou het niet zeggen als je de schaduw opzoekt, op zoek naar afkoeling, maar de luchttemperatuur in de zon en schaduw is gelijk. Dat de thermometer in de zon desondanks tot wel tientallen graden hoger uitslaat, heeft te maken met de zonnestraling die door omringende materialen wordt opgenomen en afgegeven.
Vocht houdt warmte vast
Droge lucht wordt dus veel warmer. Daarnaast houdt vocht de warmte gevangen, en dat is er dus amper het geval in de woestijn. Als de zon weg is, is de warmte zo verdwenen en kunnen de temperaturen soms tot ver onder het vriespunt dalen.