Een vijver die niet helder is, heeft last van algenbloei. Hierbij kleurt het vijverwater groen en troebel en de groei van zuurstofplanten gaat achteruit. De boosdoeners zijn zweefalgen: microscopisch kleine plantjes die zich enorm snel kunnen vermenigvuldigen.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Oorzaak problemen helderheid vijverwater
Te weinig voedingsstoffen. Water wat recent ververst is. Te veel vissen en te weinig groeiende planten. Afgestorven zuurstofplanten.
Is het niet té troebel of melkachtig? Dan is zwemmen eigenlijk geen probleem. Als de pH-waarde een klein beetje uit balans is kan het eigenlijk geen kwaad.
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Het is raadzaam om uw vijverfilter één of twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Omdat het najaar de periode is waarin het meeste vuil in de vijver belandt, is het slim om het vijverfilter in elk geval rond het einde van de herfst een keer schoon te maken.
Een goede PH waarde voor een gezond vijverklimaat ligt tussen de 7 en 8 punten. Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden.
In principe is het voldoende om twee keer per jaar de vijver een goede onderhoudsbeurt te geven. In het voorjaar en het najaar is een goede tijd. Te vaak de vijver schoonmaken is niet nodig en niet goed, omdat het biologisch evenwicht dan verstoort kan worden. Daarnaast levert het veel stress op voor de vissen.
Kan een vijver zonder filter? Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen.
In het water zit maar 5% zuurstof van wat er normaal in de lucht aanwezig is. Zuurstof komt in het water door diffusie (water dat in contact komt met lucht door beweging, mengen van lucht en water) en het fotosynthese proces van ondergedoken waterplanten (zuurstofplanten) en algen.
In dit geval is het beter om meer zuurstof in het water te brengen door het water in beweging te krijgen. Dit kun je doen met een waterval of een beekloop. Daarnaast zijn er ook luchtstenen en uitstromers die het water in beweging brengen en zo het zuurstofgehalte verhogen.
Op dit moment is water circulatie eigenlijk de beste manier om snel het zuurstofgehalte van uw vijver op peil te krijgen. Daarnaast is het gebruik van luchtpompen als vijver beluchting een veel gebruikte methode. Een goede luchtpomp zorgt in principe altijd voor voldoende zuurstof in het water.
UV lamp vijver: de werking
Een UVC lamp zorgt ervoor dat het vijverwater wordt blootgesteld aan ultraviolet licht. Hierdoor worden eencellige zweefalgen gedood en ben je, in combinatie met een geschikt vijverfilter, verzekerd van een heldere én gezonde vijver.
Vijverklei en waterkwaliteit
De waterkwaliteit van de vijver gaat enorm vooruit wanneer wekelijks klei wordt toegevoegd aan het vijverwater. Vijverklei bindt en neutraliseert giftige en vele andere stoffen stoffen zoals metalen die in het water aanwezig zijn.
Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen. Laat het afdekzeil van het bad, het is goed voor het groen zwembadwater als het kan luchten. Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden.
Een eenmalige dosering is geen optie. Vlokmiddel moet eerst goed mengen en daarna met de minuscule deeltjes in het zwemwater een vlok vormen en dat heeft tijd nodig: minimaal 10 seconden vóórdat het gefilterd wordt.
Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden. 1,6 gram verhoogt het chloorgehalte van 1 m3 (1.000 liter), met ongeveer 1 ppm.