De functie POH-GGZ is nu ingeschaald op een niveau (schaal 8).
In de meeste huisartsenpraktijken –althans zo blijkt uit het uitgevoerde onderzoek- is de POH Somatiek de laatste jaren zodanig doorontwikkeld dat het werk qua resultaatverantwoordelijkheden en functie-eisen nu aansluit op functieschaal 7.
Zij vallen onder de cao Huisartsenzorg. Een medisch praktijkondersteuner valt in schaal 7, die begint bij 3.099 euro (bruto, op basis van 38 uur).
Wat verdient een POH-GZZ? Een POH-GGZ kan op een minimaal bruto salaris van 3.284 euro per maand rekenen. Dit salaris kan oplopen tot 4.299 euro.
Als POH ondersteun je de huisarts bij de zorg aan patiënten met een chronische aandoening. Als enige opleiding in Nederland op NLQF-niveau 5!
Voor het volgen van de opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg is een diploma inservice A of MBO4 Verpleegkunde voldoende. Je kunt dan V&V-erkend Verpleegkundig Praktijkondersteuner Huisartsenzorg worden.
De praktijkondersteuner huisarts is vaak een soort specialist. Hij of zij houdt zich dagelijks bezig met een beperkt aantal chronische aandoeningen. Dus ook schoolt zij zich gericht op deze aandoeningen. De huisarts is een soort generalist en moet kennis hebben van alle aandoeningen.
Een praktijkondersteuner bij de huisarts (POH) ondersteunt de huisarts bij zijn of haar werk. De huisarts blijft altijd eindverantwoordelijk voor jouw zorg. Deze praktijkondersteuner begeleidt patiënten met een lichamelijke chronisch aandoening, zoals diabetes mellitus, astma/COPD en hart- en vaatziekten.
De doktersassistent is het eerste aanspreekpunt voor alle patiënten. De assistent beantwoordt de telefoon, verzorgt de administratie, regelt het spreekuur en geeft u voorlichting. De assistent doet ook kleine medische handelingen, bijvoorbeeld inentingen, hechtingen, bloeddrukmeting en EHBO.
Het bruto uurloon in schaal 35 varieert van €12,52 tot €18,18. Het verschil binnen één functiewerkschaal is zo groot, omdat deze uit 9 à 13 treden bestaat. Normaal gesproken staat elke trede voor een jaar werkervaring. Op die manier kun je dus inschatten in welke schaal én trede je thuishoort.
Vergoeding praktijkondersteuner zorgverzekering
De kosten voor de praktijkondersteuner worden vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft hier dus niets voor te betalen. Bovendien is de praktijkondersteuner vrijgesteld van het eigen risico, omdat de POH-GGZ onder huisartsenzorg valt.
Doktersassistenten en praktijkondersteuners hebben een eigen afgebakend werkterrein (5). Praktijkondersteuners zeggen vooral werkzaamheden te verrichten voor specifieke groepen (chronische) patiënten. Doktersassistenten geven aan voornamelijk administratieve en medisch-technische taken te verrichten.
Andere beroepsbeoefenaren, zoals doktersassistentes en praktijkondersteuners, mogen geen recepten schrijven. Ook niet in opdracht van een arts. Wel mogen zij zogenaamd voorwerk verrichten. Dat houdt in dat zij het recept alvast schrijven, waarna de arts het controleert en autoriseert.
Een praktijkondersteuner is geen doktersassistent. Een doktersassistent is het eerste aanspreekpunt voor patiënten, beantwoordt de telefoon, maakt afspraken en geeft informatie. Ook voert de assistent kleine medische handelingen uit, zoals een bloeddrukmeting, een oor uitspuiten of een hechting verwijderen.
Praktijkondersteuner Somatiek (POH S)
Tevens begeleidt zij mensen die willen stoppen met roken. De POH S heeft een eigen spreekuur. Een POH S is niet bevoegd om zonder overleg met de huisarts nieuwe medicatie voor te schrijven en/of een diagnose te stellen. Een POH S heeft een aanvullende opleiding gevolgd.
De opleiding Praktijkondersteuner Huisartsenzorg is een post-HBO-studie die je in deeltijd volgt. De opleiding duurt 1 tot 1,5 jaar. Je leert hoe je de zorg organiseert en uitvoert voor patiënten met een chronische aandoening, zoals diabetes en astma.
POH-GGZ of een psycholoog? Het verschil. Een POH-GGZ is een praktijkondersteuner van de huisarts en werkt in de huisartsenpraktijk, terwijl een psycholoog vanuit een eigen praktijk of een GGZ-kliniek werkt.
Ben jij die zelfstandige professional die zich wil ontwikkelen als praktijkondersteuner-somatiek in de huisartsenpraktijk? Hiervoor heb je een diploma nodig van een van de volgende opleidingen: Hbo-Verpleegkunde. A-Verpleegkunde met aanvullende en relevante scholingen.
HBO-programma Praktijkondersteuner (POH)
Daarnaast ondersteunt de praktijkondersteuner u bij het gebruik van medicijnen, adviseert u over hoe u het beste omgaat met uw ziekte en hoe u een gezonde levensstijl krijgt. De POH kan u ook doorverwijzen naar andere zorgverleners, zodat u de juiste zorg krijgt.
De POH-GGZ vallen geheel onder de huisartsenzorg en worden dus volledig vergoed door de zorgverzekeraar. Er is geen eigen bijdrage nodig en het consult gaat ook niet ten koste van uw eigen risico. Afspraak maken. In overleg met u kan uw huisarts u aanmelden bij de POH-GGZ.