Het San Juan feest is onder Spanjaarden gekend als de kortste en meest betoverende nacht van het jaar. Op 24 juni viert men in Spanje immers de geboorte van San Juan (de heilige Johannes de Doper), en het begint met de voorgaande Nacht van San Juan van 23 op 24 juni, op zowat elke plek aan de Spaanse kust!
In de meeste Spaanse plaatsen wordt het zomerfeest gevierd van 20 op 21 juni, de langste dag van het jaar.
De winterzonnewende in IJsland
De kortste dag van het jaar (de winterzonnewende) is ongeveer 21 december. Dit houdt in dat in Reykjavík de zon rond 11.30 uur opkomt en rond 15.30 uur weer ondergaat. En naarmate je verder naar het noorden van IJsland gaat, wordt deze dag zelfs nog korter.
In Spanje is de dag permanent met een uur verschoven, waardoor het 's ochtends een uur later licht wordt en 's avonds het duister een uur later invalt. Spanje leeft 's winters dus eigenlijk met zomertijd en in de zomer zelfs met een dubbele tijdsaanpassing.
De Iberiërs waren 1 van de eerste volken die in Spanje woonden. Vandaar dat ook de eerste naam van Spanje Iberia was. Ook werd het wel Hispania genoemd en toen de Romeinen het land uiteindelijk zo noemden was dat waar uiteindelijk dus de naam Spanje vandaan komt.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
In landen als Spanje of Italië duurt de schemering daardoor bijvoorbeeld aanzienlijk korter dan in verder van de evenaar gelegen landen als Nederland en België. Het wordt zodoende in landen dichter bij de evenaar 's avonds na zonsondergang veel sneller donker.
Er is op het Spaanse vasteland geen tijdsverschil met Nederland en België. De zomertijd in Spanje loopt gelijk aan die van de Benelux.Op de Canarische Eilanden is het echter 1 uur vroeger dan in Nederland en België.Dit geldt zowel voor de zomer- als de wintertijd.
Spanje staat namelijk bekend om de vele dagen zon en dit is zeker geen mythe. Wist je dat Spanje jaarlijks meer dan 300 dagen zon kent? Dit betekent dus dat de Spaanse zonnige dagen tot ver in de herfst en zelfs de winter lopen.
Svalbard, of eigenlijk Spitsbergen, is het meest noordelijk gelegen eiland van Noorwegen. Door de draaiing van de aarde om de zon is het hier in de winterperiode 84 dagen donker. De zon komt dan helemaal niet op en het is dus gewoon constant donker.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
Vanaf 21 maart is het op de noordpool 6 maanden lang constant dag. Vanaf 23 september valt daar de duisternis in en blijft het de volgende 6 maanden donker. Op de zuidpool gebeurt het omgekeerde. In ons voorjaar en zomer is het daar donker en vanaf 23 september breekt daar voor de volgende 6 maanden de zon door.
Spanjaarden wonen in de stad
Tropennachten, met temperaturen boven 20 graden, zijn in Spanje gedurende het zomerhalfjaar dan ook aan de orde van de dag. Vaak blijft het kwik er zelfs grote delen van de nacht boven 25 graden, om vlak voor zonsopkomst nog iets verder te dalen.
Avondeten (cena)
Het avondeten valt voor Nederlandse begrippen wel heel erg laat: pas rond 21:00 of 21:30 beginnen Spanjaarden aan het avondeten.
In de Spaanse stad Alicante schijnt de zon gemiddeld 349 uur per maand. Daarmee is het de Europese stad met de meeste zonuren per jaar. Dat blijkt uit onderzoek van zoekmachine voor vakantiehuizen Holidu in de periode tussen 2009 en 2021. Ze keken naar de 300 dichtstbevolkte gebieden in Europa.
Het binnenland van Spanje kent grote verschillen in temperaturen. Zo kan gedurende de Spaanse winter gemakkelijk vriezen in de hoger gelegen gebieden en in de zomer kan de temperatuur oplopen tot 30 graden met weinig neerslag.
De winter is over het algemeen de koudste en natste periode van het jaar. Toch is het vasteland van Spanje een populaire winterzonbestemming onder veel toeristen. Wel zal je rekening moeten houden met de hoeveelheid neerslag die er kan vallen. De wintermaanden zijn over het algemeen natter dan de zomermaanden.
De winter in Spanje duurt meestal van december tot februari en is mild en regenachtig. De gemiddelde temperatuur in de centrale en zuidelijke regio's van het land ligt tussen de 10 en 15 graden Celsius, hoewel het af en toe warmer kan worden.
In Barcelona is het bijna een uur langer licht (17.24 uur) en in Málaga bijna anderhalf uur langer (tot 18.04 uur). En 's morgens komt de zon in Spanje ook nog eens eerder op: in Barcelona om 8.14 uur en in Málaga om 8.27 uur terwijl we in Nederland tot 8.49 uur moeten wachten tot de zon zich laat zien.
In de gebieden rond de evenaar verloopt de zonsondergang het snelst. In iets meer dan twee minuten is de klus geklaard. Het gevolg is dat het in die gebieden heel snel donker wordt: het "vallen" van de nacht. Naarmate we hogere breedtegraden opzoeken, wordt het verschil tussen de seizoenen duidelijk.
Het vroegst met het verschijnsel middernachtzon is Svalbard; daar gaat de zon al niet meer onder vanaf 20 april. Tot maar liefst 23 augustus blijft het 24 uur licht op Svalbard, daarna worden de dagen langzaam weer korter om in de winter op nul uur licht uit te komen.
Bewoners van het Noorse Svalbard leven van november tot eind februari in duisternis. Alleen het noorderlicht, de maan en bouwlampen beschijnen de eilanden. Wat voor de één een tijd van depressies is, blijkt voor de ander een periode vol gezelligheid. Longyearbyen baadt in een zee van licht.
Het klimaat van de Canarische Eilanden wordt beschouwd als het beste klimaat ter wereld dankzij de milde en aangename temperaturen het hele jaar door. Daarbij komt nog de geringe neerslag en het feit dat de archipel de regio in Europa is met de meeste zonuren per dag.