Door kwark of yoghurt
Pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, maanzaad.
Zonnebloempitten
Een handjevol van deze pitten levert je daarom al een groot gedeelte van de aanbevolen hoeveelheid vitaminen, proteïnen en mineralen. Strooi ze daarom bijvoorbeeld over je yoghurt, havermout of salade.
Chiazaad, lijnzaad, hennepzaad en andere zaden
Je darmen zijn jou in ieder geval dankbaar voor een extra portie chia-, lijn- of hennepzaad!
Magere kwark of yoghurt (van zuivel of soja) zijn uitstekend ideeën voor een ochtendmaaltijd. Andere goede eiwitbronnen zijn eieren, tofu, noten en zaden. Vermijd suikerhoudend voedsel als ontbijt. En ik bedoel hiermee geraffineerde suikers, zoals witte of bruine suiker en alle siropen.
Chiazaad bevat in vergelijking met lijnzaad 25% meer vezels, maar minder calorieën! Vezels zorgen ervoor dat koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen. Zo blijft je bloedsuikerspiegel beter in balans. Je krijgt hierdoor minder aanmaak van insuline waardoor je beter afvalt.
Gezonder dan chiazaad
Hennepzaad wordt beschouwd als een veel duurzamere bron van omega-3 vetzuren dan vis, maar bevat ook hogere niveaus van gezonde vetten dan andere trendy superfoods zoals chiazaden.
Afvallen met lijnzaad
Lijnzaad kan gewichtsverlies stimuleren. Enerzijds zitten er veel vezels in lijnzaad, die ervoor zorgen dat je minder snel honger krijgt. Zo blijft je hand mooi uit de koekjestrommel. Anderzijds is lijnzaad gezond, omdat de Omega-3 vetzuren je vetverbranding stimuleren.
Yoghurt gaat goed samen met ingrediënten die uitgesproken (tegenhangende) smaken hebben, zoals honing, mosterd, knoflook, citroen en koriander. Bedenk zelf wat je wil toevoegen aan het zure en frisse van de yoghurt. Yoghurtdressings kun je overigens ook bij andere gerechten gebruiken.
De pitten die wij wel kunnen eten zijn pijnboompitten, pompoenpitten en zonnebloempitten. Ook zijn er veel verschillende soorten zaden. Zo heb je bijvoorbeeld lijnzaad, chiazaad, hennepzaad en sesamzaad. Ook deze zijn gezond en kun je makkelijk aan een maaltijd toevoegen.
Dit is hoe je lijnzaad eet
Net als heel lijnzaad, kun je de gebroken versie toevoegen aan je smoothie, baksels, yoghurt of kwark. Lijnzaad heeft een vrij neutrale smaak met een nootachtige toon.
Rauw. Een snelle en makkelijke manier is om rauwe chiazaden aan je kwark, yoghurt of smoothie toe te voegen.
Maanzaad is rijk aan voedingsvezels, eiwitten, essentiële vetzuren, vitamines en mineralen. Het is een goede bron van calcium, ijzer, magnesium en fosfor. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde botstructuur, bloedvorming en de werking van het zenuwstelsel.
Teveel chiazaad eten kan leiden tot winderigheid, diarree of een opgeblazen gevoel. Eet daarom dagelijks niet meer dan 1 tot 3 eetlepels chiazaad.
Chiazaad bevat vitamines, mineralen, vezels en gezonde vetten. Dagelijks gebruik van deze zaadjes brengt vele gezondheidsvoordelen met zich mee. Voor de meeste voordelen is 12 gram per dag al voldoende.
Omdat chiazaad een bloedverdunnende werking heeft, kun je het beter vermijden als je een lage bloeddruk hebt of bloeddrukverlagende of vochtafdrijvende medicatie gebruikt. Je kunt ook last krijgen van een opgeblazen gevoel, een allergische reactie, winderigheid of diarree.
Chiazaad kan rauw worden gegeten, een manier waarmee je proteïne, vetten en vezels binnen krijgt. Gemalen chiazaad wordt soms toegevoegd aan een ruw meel gemaakt van geroosterde maïskorrels. In Mexico consumeert men chiazaadjes toegevoegd aan water of vers vruchtensap, dit staat bekend als chia fresca.
Lijnzaad bevat cyanogene glycosiden. Het menselijk lichaam kan cyanogene glycosiden omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). Een grote inname van cyanogene glycosiden kan leiden tot gezondheidsproblemen door cyanidevergiftiging, zoals ademhalingsproblemen, hartstilstand en vergroting van de schildklier.
De heerlijke combinatie van chiazaad en lijnzaad is rijk aan vezels en een bron van proteïne, die zowel smaak als textuur toevoegt aan je smoothies, pannenkoeken of granen. Een geweldige keukenkast essentieel!
Ontbijten met yoghurt is gezond.Yoghurt bevat namelijk veel goede voedingsstoffen als vitaminen (B12 en B2), eiwitten en calcium. Maar het is wel belangrijk om een gezonde variant te kiezen. 'Volle' yoghurt bevat bijvoorbeeld veel verzadigde vetten en in vruchtenyoghurts zit vaak weer te veel suiker.
Het is rijk eiwitten, vezels en koolhydraten.Ook wordt er aan het product zelf niets toegevoegd.Dat maakt Brinta tot een gezonde keuze voor je ontbijt of lunch. Als je Brinta wilt eten zijn er twee punten om op te letten: Als je je pap maakt, voeg je er meestal nog iets aan toe.