Wat is geachte?

geacht = •als waardig beschouwd. Wordt vooral gebruikt als beleefdheidsvorm in briefaanhef: `geachte Heer Janssen,`.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op encyclo.nl

Wat is een goede aanhef?

Als u de naam en het geslacht van de geadresseerde weet, is de beste aanhef in een zakelijke brief of e-mail Geachte heer + de achternaam of Geachte mevrouw + de achternaam. Als u het geslacht niet weet, is onder meer Geachte heer of mevrouw + de achternaam gebruikelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Is het Geachte mevrouw?

Als u de naam van de ontvanger niet kent, maar zeker weet dat het om een man gaat, gebruikt u Geachte heer. Als het om een vrouw gaat, gebruikt u Geachte mevrouw. Als een persoon in een bepaalde functie wordt aangesproken, zijn combinaties met Mijnheer de en Mevrouw de gebruikelijk, zonder het woord geachte.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe Mail je iemand zonder naam?

Als je geen naam of alleen een achternaam gebruikt, kies je bij mannen voor heer en bij vrouwen voor mevrouw. Deze woorden schrijf je altijd voluit. Meneer, mijnheer en de heer gebruik je niet in de aanhef. (Me)juffrouw is verouderd, en kun je dus ook beter niet gebruiken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op languagepartners.nl

Hoe aanhef als je niet weet man vrouw?

Wat is de beste briefaanhef als je niet weet of de geadresseerde een man of een vrouw is? Als het geslacht van de geadresseerde onbekend (en niet te achterhalen) is, is het het gebruikelijkst om in de aanhef boven een brief of e-mail zowel heer als mevrouw te vermelden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Toon Hermans Voorzitter 'Ons Genoegen'

20 gerelateerde vragen gevonden

Wat komt er na geachte?

Antwoord. Volgens het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) komt er een komma na de aanhef. Volgens het Bureau voor Normalisatie in België is er na de aanhef geen leesteken nodig, maar kan er eventueel wel een komma geplaatst worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Hoe spreek je een professor dokter aan?

Hoogleraar (titel: prof.): De hooggeleerde heer/vrouwe. Aanspraak: professor. Arts (titel: drs. met achter naam Arts): De weledelgeleerde heer/vrouwe (tenzij gepromoveerd, zie doctor).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Is Beste allen een goede aanhef?

Beste wordt gecombineerd met een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord. In de praktijk wordt Beste vaak zelfstandig als aanhef gebruikt, maar niet iedereen wordt graag op die manier aangeschreven. Het is daarom aan te raden om Beste altijd te laten volgen door een voornaam of een ander zelfstandig naamwoord.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Waar staat de afkorting LS voor?

L.S.staat voor Lectori salutem en betekent 'den lezer heil'. Voor een algemene aanhef lijkt dit een prima oplossing. Maar L.S. is heel ouderwets en past niet in een eigentijdse brief of mail.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op managementsupport.nl

Is het beste heer of meneer?

In de adressering en de aanhef van een formele brief of e-mail is heer het gebruikelijke woord. In de aanhef van minder formele brieven en e-mails wordt steeds meer de combinatie van beste met mijnheer of meneer gebruikt. Die vormen zijn niet aan te raden in formele brieven of e-mails.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe sluit je een mail?

Een correcte, zakelijke groet hoeft niet overdreven formeel te zijn. De meest gebruikelijke slotgroet is: Met vriendelijke groet(en). Te formeel is een slotgroet als: Hoogachtend, of Met hoogachting. Te informeel is een slotgroet als: Groetjes, of Hartelijks.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zakelijkschrijven.nl

Wat zet je boven een brief?

Bovenaan de brief vermeldt u uw adres en dat van de geadresseerde, de datum en de aanhef. U sluit de brief af met uw naam en handtekening.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op tuxx.nl

Wat is mijn aanhef?

Weet je of de geadresseerde in de sollicitatiebrief een man of een vrouw is, dan gebruik je 'Geachte heer (achternaam)' of 'Geachte mevrouw (achternaam)'. Onthoud dat het altijd beter is om wel je aanhef persoonlijk te maken door eerst te achterhalen wie de persoon is waarnaar je schrijft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op werkstudent.nl

Hoe begin je een nette brief?

Voor een zakelijke brief gebruik je een passende aanspreking, zoals 'Geachte heer/mevrouw'. Je begint de eerste alinea met een hoofdletter en je begint nooit met 'ik'. In deze alinea geef je aan waarom je de brief schrijft. Hierna volgt de rest van je tekst.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op examenoverzicht.nl

Hoe begin je een mail Zonder ik?

De aanhef van een formele e-mail begint in principe altijd met 'Geachte...', gevolgd door de aanspreektitel (heer/mevrouw), de achternaam van de persoon en een komma. Als je de persoon aan wie de e-mail gericht is al kent kun je de aanhef eventueel beginnen met 'Beste...' gevolgd door de voornaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikihow.com

Wat betekent mijne heren?

Als de brief aan meerdere personen gericht is, en je weet niet of het mannen of vrouwen zijn en je kent hun namen niet, is Geachte dames en heren gebruikelijk, of bijvoorbeeld Geachte lezers, Geachte leden van Onze Taal, Geachte buurtbewoners, Geachte helpdeskmedewerkers.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Hoe is de aanhef van een brief aan twee dames of twee heren?

In de briefaanhef wordt van elke persoon (het eerste deel van) de achternaam genoemd. (7) Geachte heer Lucassen, geachte heer Bos, (8) Geachte mevrouw Peeters, geachte mevrouw Ferencz, Als beide partners dezelfde achternaam voeren, zoals in voorbeeld (3) en (4), is een verkorte vorm met heren mogelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op taaladvies.net

Is het geachte of geacht?

De correcte vorm is Geacht college. Geacht blijft onverbogen vóór een het-woord in de aanhef van een brief of een e-mail. Vergelijkbare voorbeelden zijn Geacht bestuurslid, Geacht personeel, Geacht afdelingshoofd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Hoe begin je een mail naar iemand die je niet kent?

Tip 1.

Je kunt beginnen met Geachte (als je iemand helemaal niet kent), en daarna ga je verder met heer of mevrouw. Geen enkele andere keus. Geachte Bert, onmogelijk. En als je iemand kent, schrijf je Beste met de voornaam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op kiezelcommunicatie.nl

Hoe spreek je 2 mensen aan in een mail?

Mogelijk zijn bijvoorbeeld Geacht bestuur, Geachte commissie of eventueel Geachte dames en heren. Geacht bestuur en Geachte commissie zijn tamelijk formeel. Informeler zijn bijvoorbeeld Beste bestuursleden en Beste leden van de tuincommissie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Hoe spreek je een vrouwelijke advocaat aan?

In de adressering van een brief wordt de naam van een advocaat voorafgegaan door De heer of Mevrouw. De functiebenaming staat op een aparte regel onder de naam, met een beginhoofdletter.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlaanderen.be

Wat is de titel van een huisarts?

Een dokter is een arts. Vooral de huisarts wordt vaak dokter genoemd; veel mensen noemen ook specialisten dokter, vooral als er kinderen in het spel zijn. Dokter wordt ook vaak als aanspreekvorm gebruikt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op onzetaal.nl

Hoe spreek je een vrouwelijke arts aan?

Gangbaarheid. Het woord dokteres staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wiktionary.org

Hoe noem je heer mevrouw?

Als je iemand netjes wilt aanschrijven, in een mail of brief bijvoorbeeld, dan kan dat bij vrouwen altijd met mevrouw, en bij mannen met heer of meneer. Het woord heer hoort, zoals gezegd, nooit alleen te staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op doetietsmettaal.nl

Populaire vragen

  Vorige artikel
Hoe smaakt sake?
Volgende artikel  
Welke schoenen in kano?