Sake heeft net als wijn verschillende smaken droog, fruiting en zoet. De kleur van de Sake kan verschillen van wit tot lichtgeel. Als je een lichtgele Sake drinkt is hij zachter en minder intens van smaak dan een witte Sake. Daarnaast heeft de soort rijst die gebruikt wordt voor de Sake ook effect op de smaak.
Sake met eten combineren
Doordat sake veel umami bevat, matcht het met zowel vlees als gegrilde vis, sushi, groenten en kruiden. Ook is het ontzettend veelzijdig, waardoor het goed past bij de vaak verschillende smaken op één bord.
Hoeveel alcohol zit er in Sake? Sake is niet zo sterk als veel mensen denken: de drank bevat ongeveer 16% alcohol en is dus geen sterke drank.
Een fles Ichishima Sake heeft een alcoholpercentage van 14,8% en voor 720 ML betaal je rond de €12-17,-.
Sake drinken staat voor gezondheid. In Japan geloven ze dat sake drinken goed is voor de gezondheid. Schol! Het zou zo het risico op kanker en de ziekte van Alzheimer verminderen, osteoporose voorkomen en de hoge bloeddruk verlagen.
Een fles bewaar je dus best in een donkere, koele en droge ruimte. Indien je sake in goede omstandigheden bewaart, is ze ca. 1 tot 2 jaar na productie- datum houdbaar. Eens geopend kan je sake gerust enkele weken in de koelkast bewaren.
Rijstwijn. Sake wordt vaak "rijstwijn" genoemd omdat het, net als wijn, unieke variaties van smaken met subtiele aroma's bevat. Daarnaast wordt het vaak gedronken als wijn. Sake wordt ook vergeleken met bier omdat het een vergelijkbaar brouwproces deelt.
Sake Japanse rijstwijn. Als drank wordt het verwarmd opgediend. In gerechten kan het vervangen worden door droge sherry.
Saké wordt gemaakt van rijst en sushi wordt ook gemaakt van rijst. Dat is de reden dat Japanners dit iets te veel van het goede vinden en daarom bij sushi geen saké drinken. Maar een zachte en zuivere saké past juist wel weer erg goed bij pure vis.
Sake voegt een lichtzoete smaak toe en zorgt daarnaast voor een tik umami. Het wordt ook veel gebruikt voor marinades, omdat het de textuur van vlees zachter maakt. Probeer ook om in plaats van wijn eens sake te gebruiken, om je pan te deglaceren na het bakken van vlees.
Mirin is als het ware de zoete tegenhanger van Sake. Daar waar Sake een meer drogere smaak heeft, is Mirin een zoete rijstwijn. Deze drank bestaat ook tussen de 40 en 50% uit suiker. Mirin is te verkrijgen in 3 varianten: Hon Mirin, Shio Mirin en Shin Mirin.
Een goede shaoxing rijstwijn kun je natuurlijk gewoon drinken. Eventueel verwarmd, net als sake. In de keuken wordt het veel gebruikt om eventuele nare geurtjes van vis of vlees te neutraliseren. Gewoon even kort “marineren” in een beetje rijstwijn is genoeg.
Een absolute must in een Chinees banket is het drinken van baijiu. Baijiu (letterlijk wit of transparant alcohol) behoort tot de categorie sterke dranken gestookt op basis van granen en met meer dan 50% alcohol.
Traditioneel werd sake altijd warm geserveerd in Japan, maar in de afgelopen 30-40 jaar is dit enigszins veranderd, met steeds meer sake die op kamertemperatuur of gekoeld wordt geserveerd.
Drink niet 'gulzig', maar neem minstens 7 slokken per glas. Doe minstens een half uur over een glas. Matige drinkers doen 20 tot 30 minuten over een glas, en bij het tweede glas nog langer. Ga niet systematisch iets drinken als je moe of gespannen bent, of problemen hebt.
De waarde van sushi Eén van de redenen waarom sushi zo duur is, is omdat het veel werk kost om te maken. De ingrediënten moeten zorgvuldig worden samengesteld en als een kunstwerk op het bord worden neergelegd. Een grote schaal sushi is niet alleen een traktatie voor je mond, maar ook voor het oog.
De sushi-rijst en de tanninerijke rode wijn passen niet goed bij elkaar. Maar als je echt rode wijn wilt drinken, moet een lichte Pinot Noir het doen. Vermijd daarentegen zoete sojasaus en kies in plaats daarvan voor een licht neutrale vis zoals tonijn.
Het Japanse woord voor 'handgemaakt' is temaki. Dit zijn kleine sushi-puntzakjes. Ze kunnen alle gebruikelijke sushi-ingredienten bevatten zoals rijst en vis, en deze worden in de nori gerold. Het zijn best grote sushi's en worden niet met stokjes maar met de hand gegeten.
Chinese kookwijn wordt veelal gebruikt om gerechten af te blussen voor een authentieke Aziatisch smaakje. Ook wordt kookwijn vaak gebruikt om visgerechten mee te stomen. Net zoals de Japanse Sake, wordt Chinese kookwijn als bijvoorbeeld Shaoxing van rijst gemaakt.
Rijstazijn kun je vervangen door gewone azijn. In marinades of dipsausjes zou je de rijstazijn ook kunnen vervangen door vers limoensap, dat voegt net zo'n friszure smaak toe.
De smaak is redelijk vergelijkbaar met witte wijnazijn. Je zou het een met het andere kunnen vervangen. Dit is ook de azijn die (samen met suiker, zout en mirin) door sushirijst gaat. Rijstazijn is gewoon buiten de koelkast praktisch onbeperkt houdbaar.
De kwaliteitssaké en vooral de 'Junmai' saké heeft juist een fruitige lichtvoetigheid en geen toegevoegde alcohol. Deze saké wordt licht gekoeld gedronken in een wijnglas. De indeling binnen deze kwaliteitscategorie is afhankelijk van de mate van polijsten van de rijstkorrel.
Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 5 tot 19%. Er bestaan diverse categorieën sake, waarbij een belangrijk onderscheid wordt gemaakt tussen soorten sake waaraan alcohol wordt toegevoegd en soorten waarbij dit niet het geval is. Sake kan zowel koud, op kamertemperatuur, warm als heet gedronken worden.