Hoeveel kilo's mensen gemiddeld aankomen tijdens de kerst, verschilt per onderzoek. Bij het ene onderzoek was de gemiddelde gewichtstoename 0,37 kilo, bij het andere maar liefst 4,4. Over het algemeen komen mensen tussen de 0,5 en 6 kilo aan.
Aankomen met kerst: tot slot
Je moet veel moeite doen om kilo's aan te komen. Natuurlijk kom je misschien liever helemaal niet aan, dat heb je zelf in de hand, maar als je wel wat meer wilt eten dan normaal, houdt dan rekening met een halve kilo erbij. Als je dat kunt accepteren, is het prima.
In de vroege en hoge Middeleeuwen is het overvloedig eten en drinken tijdens kerst een uiting van hoop voor het komende jaar, namelijk dat het volgende jaar net zo rijk aan voedsel mag zijn als het vorige.
Niet alleen rollade en varkenshaas zijn populair op de Nederlandse kersttafel, maar ook gevulde kalkoen en beenham scoren goed. Er is daarnaast een grote groep Nederlanders die gaat gourmetten met kerst. In piepkleine pannetjes bakken we graag champignons, mini-slavinkjes en pannenkoekjes.
Het hoofdgerecht bestond doorgaans uit een vleesgerecht, zoals rosbief of gans. Het hoofdgerecht werd aangevuld met bijgerechten zoals groenten en aardappels. Aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw werd hier ook kalkoen aan toegevoegd.
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Dat kalkoen eten met Kerst van oorsprong geen Nederlandse traditie is wist je ongetwijfeld al. De geschiedenis van de Kerstkalkoen gaat al honderden jaren terug, maar gevulde kalkoen eten met Kerst hebben wij Hollanders pas echt afgekeken van de Amerikanen. Dit gebeurde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Kerstmis (veelal zo aangeduid door rooms-katholieken), of kerstfeest (veelal zo aangeduid door protestanten) is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd. De evangelisten Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus in de Bijbel.
Traditioneel Kersteten in Nederland
Over het algemeen wordt in Nederland met de kerstdagen vooral (gevulde) kalkoen gegeten. Verder eten Nederlanders tijdens Kerst vaak een kerststol ook wel bekend als kerstbrood, al dan niet in combinatie met boter en kaas. Maar lang niet overal wordt (gevulde) kalkoen gegeten.
Kerstmis (veelal zo aangeduid door rooms-katholieken), of kerstfeest (veelal zo aangeduid door protestanten) is van oudsher een belangrijk midwinterfeest. Door christenen wordt dan de geboorte van Jezus Christus gevierd. De evangelisten Lucas en Matteüs beschrijven de geboorte van Jezus in de Bijbel.
Over het algemeen wordt in Nederland met de kerstdagen vooral (gevulde) kalkoen gegeten. Verder eten Nederlanders tijdens Kerst vaak een kerststol ook wel bekend als kerstbrood, al dan niet in combinatie met boter en kaas. Maar lang niet overal wordt (gevulde) kalkoen gegeten.
Dat is vaak het klassieke driegangenmenu, met vooral vlees (70 procent) en groenten (69 procent). Het meest populaire stukje vlees is nog altijd het biefstuk en de rollade, op de voet gevolgd door kip, wild en kalkoen.
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Wat eten Belgen met kerst? Een traditioneel Belgisch kerstdiner bestaat uit drie gangen met een hoofdgerecht van wild, gebraad of zeevruchten. Een traditioneel dessert is de kerststronk, een gebak met crème au beurre van chocolade in de vorm van een boomstronk.
Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met kerst schrijven we klein: kerstavond, kerstbal, kerstdag, kerstfeest, kerstkaartje, kerstvakantie.
Voor een voorgerecht reken je 75 g vlees of 100 g vis per persoon. Voor het hoofdgerecht mag je die hoeveelheid verdubbelen: 150 g vlees, 200 g vis per persoon. Vis is lichter verteerbaar dan vlees, daarom mag je er wat meer van serveren.
Maar liefst 80% van de Nederlanders geeft in een onderzoek van Plus (2015) aan te gourmetten tijdens kerst. Maar blijkbaar wonen de grootste gourmetfans toch in het zuiden van ons land. De helft van de zuidelijke inwoners geeft namelijk aan wel twee tot vijf keer per jaar te gourmetten.
Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.