In bepaalde gevallen kunt u kortlopend uitstel van betaling krijgen, voor een periode van 4 maanden na de laatste vervaldag van uw aanslag. U kunt dit uitstel telefonisch aanvragen bij de BelastingTelefoon.
Dan kunt u bij de rechter surseance van betaling aanvragen. De procedure valt onder het civiel recht en een advocaat is verplicht.
Kunt u uw belasting niet op tijd betalen? Dan kunt u een betalingsregeling vragen met het formulier 'Verzoek betalingsregeling voor particulieren'. Wilt u kwijtschelding van belasting en/of premie? Dan kunt u kwijtschelding vragen met het formulier 'Verzoek Kwijtschelding van belasting en/of premie voor particulieren'.
U kunt een betalingsregeling aanvragen voor maximaal 12 maanden. Normaal gesproken gaat deze periode in vanaf de dag dat u de aanslag moet betalen. Tijdelijk – tot 1 oktober 2022 – geldt deze periode vanaf de datum waarop wij de betalingsregeling toekennen.
En hebt u aangegeven de voorlopige aanslag in termijnen te betalen? Dan valt het gehele bedrag van de voorlopige aanslag 2022 in het bijzonder uitstel. U hoeft de termijnen in april tot en met december 2022 dus niet te betalen. U betaalt dit bedrag via de betalingsregeling, die start op 1 oktober 2022.
Ik kan geen uitstel of een betalingsregeling krijgen
Voor hulp bij het aflossen van uw schulden kunt u zich melden bij uw gemeente. U kunt daar bijvoorbeeld terecht voor een advies of een aanvraag voor schuldbemiddeling of schuldsanering. De gemeente kijkt vervolgens hoe ze u verder kan helpen.
Hoofdregel is dat een betalingsregeling die geldig tot stand is gekomen én stipt wordt nagekomen, niet kan worden beëindigd. Een uitzondering op die regel heeft het Gerechtshof Amsterdam d.d. 27 augustus 2013 (ECLI:NL:GHAMS:2013:2786) geformuleerd.
Uw aangifte moet ná 1 mei 2022 bij ons binnen zijn
Download het formulier 'Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting'. Vul het formulier in op uw computer en druk het af. U weet dan zeker dat u alle relevante informatie aan ons doorgeeft. Verstuur het formulier per post naar het adres dat daarop staat.
Als u uw belasting niet of te laat betaalt, betaalt u altijd meer. U betaalt dan namelijk ook invorderingsrente en eventuele bijkomende kosten. Als u niet op tijd betaalt, neemt de Belastingdienst maatregelen om de schuld bij u te innen . Eerst krijgt u een betalingsherinnering.
Als dusdanig kan hij in principe niet gedwongen worden een gedeeltelijke betaling (of afbetalingsplan) te aanvaarden. Hierop is slechts één uitzondering, met name wanneer de rechter de schuldenaar een afbetalingsplan toekent. De rechter zal dan ook de modaliteiten bepalen.
Als u aan bepaalde voorwaarden voldoet, kunt u ons vragen: of u 1 keer een betaalpauze van 3 maanden mag nemen. of u per kwartaal mag betalen, in plaats van per maand. of u maximaal 7 jaar (84 maanden) mag doen over het afbetalen van uw belastingschuld door het bijzonder uitstel, in plaats van 5 jaar (60 maanden)
U kunt bijvoorbeeld afspreken dat u binnen een bepaalde periode uw schulden in termijnen betaalt. Gaan uw schuldeisers akkoord met uw voorstel? Dan is er sprake van een zogeheten minnelijk akkoord of minnelijke schuldregeling. Voor hulp kunt u terecht bij uw gemeente.
We streven er naar om alle mensen die vóór 1 april aangifte hebben gedaan, vóór 1 juli een bericht te sturen over de afhandeling van hun aangifte. Helaas is dat proces vertraagd. Houd de website van de Belastingdienst in de gaten voor meer informatie.
Hoe werkt surseance van betaling? Het principe is simpel: de ondernemer vraagt surseance van betaling aan, waarna hij een bewindvoerder krijgt, hij tijdelijk zijn schulden niet hoeft te betalen en (op enkele uitzonderingen na) alle beslagleggingen moeten worden stopgezet.
In eenvoudig Nederlands
De rijksoverheid mag burgers verplichten belasting te betalen. Welke belastingen burgers moeten betalen, staat in de wet. Werknemers betalen bijvoorbeeld loonbelasting over het loon dat zij verdienen. Ondernemingen betalen vennootschapsbelasting over de winst die de onderneming maakt.
Het uitstel vraag je aan via MijnBelastingdienst. Het gevolg is wel dat je te maken krijgt met belastingrente van 4%. Deze betaal je vanaf 1 juli 2022 tot het moment dat de aanslag is opgelegd.
Met deze betalingsregeling betaalt u elke maand een deel van uw toeslag terug. Dit doet u maximaal 24 keer, totdat u uw hele toeslag hebt terugbetaald. U kiest er zelf voor of u uw toeslag terugbetaalt in maximaal 24 maanden.
Als u uw aangifte niet op tijd kunt indienen, kunt u uitstel aanvragen. Doe dit wel vóór de uiterste aangiftedatum, anders krijgt u een boete.
Hoe snel dat is, hangt af van het type schuld. Als u de huur niet betaalt, staat de deurwaarder meestal sneller op de stoep. Na de rechtszaak komt de deurwaarder weer langs om u op de hoogte te brengen van het vonnis, ook als u niet naar de rechtbank bent gekomen.
Normaal wordt er bij een schuld 2% van het totale bedrag genomen. Dit bedrag wordt afgetrokken van de maandlasten die je kunt dragen op basis van je inkomen. Met deze nieuwe maandlasten kun je dan weer berekenen hoeveel je voor de hele hypotheek mag lenen.
De schuldeiser kan echter weigeren om u een afbetalingsplan toe te kennen. Een gerechtsdeurwaarder zal zoveel als mogelijk proberen om tot een oplossing te komen en har- de maatregelen, zoals verkoop van uw inboedel of uithuiszetting, te vermijden.
Komt uw aangifte ná deze termijn bij ons binnen? Dan krijgt u een verzuimboete van € 385. Doet u vaker te laat aangifte, dan kan deze boete zelfs oplopen tot € 5.514. Daarnaast kunnen wij de uitbetaling van uw toeslagen en uw voorlopige aanslag inkomstenbelasting stopzetten.
Belastingschuld inzien
U kunt uw belastingschuld opvragen via de BelastingTelefoon (0800 – 0543). Of u kunt een overzicht van uw belastingschuld op laten vragen door uw fiscaal adviseur. U ontvangt het schuldenoverzicht dan per post of in uw Berichtenbox.
Kan ik een betalingsregeling met de gerechtsdeurwaarder afspreken? Dat is mogelijk. U maakt dan samen een afspraak over het terugbetalen van de schuld. Dat betekent dat u én de schuldeiser het eens moeten zijn over de afspraak.