3D (driedimensionaal) betekent iets dat breedte, hoogte en diepte (lengte) heeft. Het is een concept ten opzichte van 2D (iets heeft alleen breedte en hoogte). 3D-films verwijzen naar de bewegende beelden die stereoscopisch zicht toevoegen.
Driedimensionaal of 3D is een meetkundige omgeving die in drie richtingen, met drie dimensies beschreven wordt. Voorwerpen hebben in die drie richtingen een afmeting: lengte, breedte en hoogte. Voorbeelden van driedimensionale dingen zijn vormen in de ruimte als een bol of piramide, maar ook een schoenendoos.
3D staat voor drie dimensionaal. Naast hoogte en breedte, biedt 3D beeld ook diepte. Feitelijk is diepte een illusie; onze ogen zien elk een 'plat' beeld, maar omdat wat het linker- en het rechteroog ziet een beetje van elkaar verschilt, maken onze hersenen er een nieuw beeld van met diepte.
Driedimensionaal kijken door een 3D-bril
Wat de 3D-bril doet is het volgende: door het verschil in kleur van de glazen, filtert de bril de beelden voor het linker- en rechteroog. Hierdoor ziet uw rechteroog de beelden bedoelt voor het rechteroog, en vice versa.
2D kan met de hand of met de computer gemaakt worden, maar op beide manieren kan je maar één hoek tegelijk zien. Om deze reden geeft 2D animatie alleen de hoogte en breedte van de karakters weer, terwijl bij 3D animatie ook hun diepte wordt weergegeven.
3D is het beeld in 3 verschillende dementies en 4D is ditzelfde beeld maar dan bewegend. Hierop zie je diepte en een echt gezichtje. In principe kan dit vanaf het begin tot het einde van de zwangerschap maar de mooiste beelden zijn als er een beetje onderhuids vet is.
Bij een 3-dimensionale echo worden meerdere 2D-beelden samengevoegd, waardoor er diepte kan worden onderscheiden op 3D-foto's. De vormen van je kindje zijn duidelijk zichtbaar. Zo kun je bijvoorbeeld al gelaatstrekjes zien en wiens neus of kin de baby heeft geërfd.
3D-films worden gemaakt door bij het filmen twee camera's te gebruiken, één die het beeld opneemt voor het linkse oog, en één voor het rechtse oog. De camera's staan daarvoor ongeveer 6 cm uit elkaar, wat overeenkomt met de afstand tussen de twee ogen.
In de 3D-bril worden de twee beelden van elkaar gescheiden: het rode glas laat alleen het rode beeld door en omgekeerd. Hierdoor krijgen beide ogen een verschillend beeld binnen wanneer ze door een 3D-bril naar een anaglyf kijken.
Tegenwoordig kun je in bijna alle bioscopen terecht voor 3D-films, en ook op steeds meer televisies is het mogelijk om 3D te zien. Dit effect zorgt ervoor dat de film nog meer tot leven komt, maar waarom is daar eigenlijk zo'n bril voor nodig?
Volgens Bosch, de grootste toeleverancier van de auto-industrie, kan informatie op die manier veel beter worden begrepen dan bij conventionele schermen. ,,Met het driedimensionale scherm is het veel beter mogelijk om visuele informatie te begrijpen", aldus een woordvoerder.
Dit heet motion capture. Hoe dat er uit ziet zie je in het filmpje!
Ruimtelijke intelligentie. Mensen die denken in 3D. Ze kunnen goed visualiseren en hebben oog voor detail. Een grootse, beeldende fantasie, sterk ruimtelijk inzicht en een goed oog voor kunst en beeld.
3D printen is een productietechniek waarbij de 3D printer een digitaal bestand omzet naar een model dat tastbaar is. Dit model bestaat uit laagjes filament dat de 3D printer op elkaar print.
Een 3D-film, driedimensionale film of stereoscopische film is een film waarin (schijnbare) diepte wordt gemaakt door stereoscopie. Een anaglyphbril met blauw en rood glas. In de jaren 20 begon de mens gebruik te maken van bewegende driedimensionale beelden.
Netflix biedt films en series aan in Nederland en vernieuwd doorlopend haar aanbod. Wil je liever de '3d'-films van een andere on-demand aanbieder bekijken, zoals Pathé Thuis of Videoland? Selecteer dan in het filter op de juiste aanbieder. Klik op de titel van een film om meer informatie over deze film te bekijken.
Voor IMAX 3D voorstellingen heb je een IMAX 3D bril nodig. Deze is te koop voor € 1,75 aan de kassa in de bioscoop. Reguliere 3D brillen zijn niet te gebruiken. Voor IMAX met laser heb je een speciale IMAX met laser 3D bril nodig, deze is te verkrijgen aan de kassa van de bioscoop.
Tinkercad (PO en VO)
Ongetwijfeld één van de meest gebruikte 3D-tekenprogramma voor iedereen die start met 3D-tekenen. Tinkercad bestaat sinds 2011 en is in 2013 overgenomen door Autodesk. Autodesk is één van de grootste 3D-software ontwikkelaar in de wereld voor de professionele markt.
Inkscape is een zeer goed vector tekenprogramma met vele mogelijkheden. Het is te vergelijken met Illustrator of CorelDraw, maar dan gratis. Inkscape is een allround programma om tekeningen mee te maken, maar ook pdf'jes te bewerken en logo's of iconen te ontwerpen.
SketchUp van Trimble (eerder heette het Google SketchUp) is gratis software waarmee 3D modellen kunnen worden getekend, bijvoorbeeld voor een 3D printer. Op www.sketchup.nl/ kunt u de laatste versie van gratis Sketchup Make downloaden of SketchUp Pro aanschaffen voor professioneel gebruik.
Iets wat bij de medische echo's niet altijd mag. Echt weten hoe je baby eruitziet, doe je pas als hij is geboren. Maar je kan tijdens je zwangerschap al wél zien of hij een bos haar heeft of jouw kuiltjes in zijn wangen.
De beste tijd voor een 3D –echo is tussen de 25 en 30 weken (en dan bij voorkeur bij 26-27 weken). Als een 3D-echo voor de 25 weken wordt gemaakt dan ziet je kindje er mogelijk minder mooi uit. Bekend is dat bij 23 weken een kindje nog erg mager is (en niet zo fraai om te zien).