Sommige ouders merken na twee weken dat hun baby weer beter gaat slapen, maar het kan ook tot zes weken duren.
Er staat geen vast aantal dagen of weken voor een slaapregressie. Je merkt dat je baby slechter slaapt, en op een gegeven moment merk je dat de nachten weer beter gaan, of dat er een nieuw slaapritme is. Dat kan na een paar dagen al zo zijn, maar een periode van slecht slapen kan ook zes weken duren.
De tweede slaapregressie rond 9/12 maanden
Deze slaapregressie hangt veel meer samen met de mentale en fysieke mijlpalen die je kleintje doormaakt en minder met een exacte leeftijd. Jouw baby beseft plots veel beter dat jij nog bestaat, ookal ziet hij je niet meer.
Sprong 3 – vanaf 11 weken: De wereld van vloeiende overgangen. Het hele eerste jaar leert je baby dingen die voor ons als volwassenen zo simpel zijn, dat we er niet meer bij stil staan. Maar voor baby's zijn ze het hoogst bereikbare en dus hun piekervaringen. Zo volgen op de vaste 'patronen' de 'vloeiende overgangen.
Toch zijn groeisprongen niet hetzelfde als slaapregressies. Een groeisprong heeft alles te maken met groeien. Een slaapregressie heeft veel meer te doen met enorme mentale en fysieke veranderingen. Tijdens een groeisprong merk je goed waarom je baby vaker wakker wordt (voeden).
Wanneer sprong 4 begonnen is zul je merken dat je baby meer huilt, hangeriger en humeuriger is. Dat noemen we de lastige fase van de sprong. Deze lastige fase duurt meestal 5 weken, maar kan ook 1 of 6 weken duren, dit kan per baby verschillen.
Er is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de theorie van slaapregressie. Daardoor is ook niet goed te zeggen hoe lang een slaapregressie bij 4 maanden duurt. Sommige ouders ervaren na een week dat hun baby weer beter gaat slapen, maar het kan ook tot zes weken duren.
Dromen baby's ook? Baby's kunnen meer dan je denkt: net als kinderen verwerken zij gebeurtenissen van overdag in hun slaap. Tel daarbij op dat baby's ook nog eens de helft van de slaap in hun REM-slaap zitten en je weet eigenlijk al genoeg: baby's kunnen dromen.
Ieder kind ontwikkelt zich namelijk in een eigen tempo. Zo is het mogelijk dat je baby van 7 maanden last heeft van de 8 maanden slaapregressie. Het verschilt ook per kind hoelang en hoeveel last hij of zij heeft van de slaapregressie.
Hoelang duurt de slaapregressie? Slaapregressies kunnen 2 tot 6 weken duren. De meeste baby's gaan niet door iedere slaapregressie tussen hun geboorte en de leeftijd van 3 jaar. De ene baby heeft er weinig last van en de andere baby is er heel gevoelig voor.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Bij een baby van 4 maanden begint het melatoninegehalte vanaf 18.00 uur flink te stijgen. Dit betekent dat 18.30 à 19.00 uur in principe een goede bedtijd is.
- 4 tot 6 maanden
Een droomvoeding is wanneer je zelf het initiatief neemt om je baby, die nog slaapt, een voeding aan te bieden, vaak rond 22/23u voor je zelf gaat slapen. Als slaapcoach adviseer ik om vanaf de leeftijd van 4 maanden te proberen om 4u tussen de nachtvoedingen te houden.
Wat gebeurt er tijdens de 4 maanden sprong? Een van de belangrijkste dingen die je baby leert tijdens de 4 maanden sprong is verbanden zien. Hiervoor kon je baby al sensaties, patronen en (vloeiende) overgangen herkennen, maar zag hij dit als losse gebeurtenissen.
In de vierde sprong komt je baby in de wereld van Gebeurtenissen terecht. Waar je baby eerst enkel sensaties, patronen en vloeiende overgangen los van elkaar kon ervaren, snapt hij of zij nu dat dit bij elkaar hoort en één gebeurtenis is!
Wel, allereerst is de 4 maanden slaapregressie eerder een 'progressie' dan een regressie omdat de slaap van je baby matuurder wordt. Waar zijn slaappatronen zich ondertussen overdag al volledig hebben ontwikkeld, worden deze nu ook 's nachts ontwikkeld.
Een slaapregressie is een fase.Dat wil zeggen dat de slaap voor deze fase en na deze fase goed verloopt. Als je kindje altijd moeilijkheden heeft op vlak van slaap, dan is er wellicht meer aan de hand en kan slaapcoaching helpen.
Het snelle moment van de groeispurt wordt een sprongetje genoemd. Op deze momenten zal je baby dit ook laten merken; Ze kunnen wat aanhankelijker, humeuriger en onrustiger zijn dan normaal. Maar geen zorgen, want dit is compleet normaal en een teken dat je kindje zich goed aan het ontwikkelen is.
Je baby kan af en toe zelfs de hik hebben of gapen — het is hard werk, al dat groeien. Veranderingen in je lichaam: in de vierde maand van je zwangerschap, ongeveer tussen week 18 en 20, kan het zijn dat je je baby voor de eerste keer voelt bewegen. Het lijkt een beetje alsof er vlinders in je buik rondfladderen.
Signalen van een slaapregressie
Dit gedrag is heel normaal en het gaat vaak ook weer over. Een slaapregressie duurt gemiddeld zo'n 6 weken, waarvan de piek in de eerste 3 weken zit.
Met de vijfde sprong betreedt je baby de wereld van Relaties. Als de sprong genomen is zal je baby relaties gaan waarnemen tussen mensen en voorwerpen. Waaronder verhoudingen tussen objecten (in, op, tussen, naast ect.) of de afstand tussen mens en object.