De werknemer moet altijd een originele, geldige VOG aan de werkgever tonen. Een kopie is geen geldige VOG. De werkgever moet de VOG op echtheid controleren. Er bestaat voor de werkgever echter geen verplichting om de originele VOG te bewaren, de werkgever kan volstaan met een afschrift (digitaal) te bewaren.
Antwoord: Het is inderdaad zo dat de gemeente de VOG zelf niet bewaart. Dat betekent dat alleen de aanvraag als archiefstuk door de gemeente wordt bewaard. Voor deze aanvraag dient de aanvrager te betalen.
Sollicitatiebrieven, - formulieren, correspondentie over de sollicitatie, getuigschriften en verklaring omtrent gedrag (VOG's) mag je maximaal 4 weken bewaren na beëindiging van de sollicitatieprocedure. Heb je toestemming van de sollicitant? Dan mag je de set maximaal 1 jaar bewaren.
Ja, dat kan in sommige gevallen.
Maximaal 2 jaar
Voor die gegevens geldt over het algemeen dat u die 2 jaar moet bewaren nadat de werknemer uit dienst is. Zijn de gegevens al eerder niet meer nodig? Dan moet u die direct verwijderen.
Voor particulieren geldt geen wettelijke bewaarplicht. Maar voor naheffingen door de Belastingdienst is het slim om uw administratie 5 jaar te bewaren. Voor bedrijven en zelfstandigen geldt wel een wettelijke bewaarplicht van 7 tot 10 jaar.
Iedereen die in het onderwijs werkt (in het primair, voortgezet, speciaal en middelbaar beroepsonderwijs), moet bij indiensttreding een actuele VOG (geen kopie en niet ouder dan zes maanden) overleggen.
In artikel 3 staat dat binnen de Wlz-zorg een VOG verklaring, op het moment dat je in dienst treedt, niet ouder mag zijn dan 3 maanden. Ben je een zelfstandige zorgverlener die Wlz-zorg verleent, dan mag je Wkkgz VOG verklaring niet ouder zijn dan 3 jaar.
Helaas is dit echter niet mogelijk. Wanneer u uw VOG kwijt bent kunt u niet zomaar een kopie, of een nieuwe VOG krijgen. De reden hiervan is dat een VOG een momentopname is. U zal dus een nieuwe VOG aan moeten vragen als u de VOG kwijt bent.
De terugkijktermijn voor een VOG P is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens. Er is gekozen voor een langere terugkijktermijn voor de VOG P, omdat het altijd gaat om functies met hoge integriteitseisen.
Het is de taak van u als organisatie of werkgever om te controleren of iemand een echte VOG heeft en geen vervalsing. U controleert ook of de VOG is afgegeven volgens het door u opgegeven screeningsprofiel. Vraag altijd naar het originele exemplaar. Dit voorkomt misbruik.
De kosten van een VOG betaalt u in eerste instantie zelf.Het kan zijn dat u de kosten van de VOG mag declareren bij uw werkgever / leidinggevende. Dit verschilt per organisatie / instantie. Daarom raden wij u aan om dit dan ook met uw werkgever / leidinggevende te overleggen.
Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had ongeveer 8% van de Nederlandse bevolking van twaalf jaar en ouder in 2019 een strafblad. Dit komt neer op ongeveer 1,3 miljoen mensen.
Standaard terugkijktermijn VOG: 4 jaar
De standaard terugkijktermijn voor een verklaring voor goed gedrag is 4 jaar. Dit betekent dat je 4 jaar na de straf weer een VOG kunt krijgen.
In de kinderopvang is je VOG twee maanden geldig om te gebruiken voor inschrijving in het Personenregister Kinderopvang. Heb je de VOG aanvraag binnen, dan moet je je dus binnen twee maanden inschrijven in het Personenregister Kinderopvang.
Onder een UV-lamp licht bij een VOG NP een rechthoek op om het blauwe N-nummer in de rechterbovenhoek. In het papier is een hologram zichtbaar.
Moet ik een nieuwe aanvragen? Ja, als u uw VOG kwijt bent, moet u een nieuwe aanvragen. Van een oude VOG kunt u geen duplicaat krijgen.
Hieruit blijkt dat er in 2020 ruim 1,1 miljoen aanvragen voor een VOG werden gedaan. Van deze aanvragen waren er 187.712 afkomstig van mensen met een strafblad. Van deze aanvragen zijn er uiteindelijk 2.524 geweigerd. Dit betekent dat van alle aanvragen slechts 0,21 % wordt geweigerd.
Sommigen zien zelfs helemaal af van de aanvraag, uit angst voor afwijzing. Onterecht, want maar een klein deel van alle VOG-aanvragen wordt geweigerd: in 2019 slechts 0,33%. Om misverstanden over de VOG weg te nemen ontwikkelde Justis de VOG-check.
De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG in ieder geval verplicht is. Ook als u tijdelijk of als vrijwilliger gaat werken, kan een VOG nodig zijn. Verder kan een VOG bijvoorbeeld nodig zijn voor het verkrijgen van een visum, het lidmaatschap van een schietvereniging en bij emigratie.
Het is zelfs sinds 1 januari 2016 verplicht om als nieuwe werknemer, zzp'er of gedetacheerde te beschikken over een VOG als je langdurige zorg of ondersteuning verleent. Hieronder vallen bijvoorbeeld: verzorging, verpleging, hulp bij huishouden, dagbesteding, begeleiding in het dagelijks leven of in een zorginstelling.
VOG taxichauffeur voorwaarden
Om te kunnen werken als taxichauffeur, heeft u een Chauffeurskaart / Taxipas / Taxi Ondernemerskaart van de KIWA nodig. Deze kaart zult u elke 5 jaar moeten verlengen.
Ja, je kunt een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aanvragen als je strafbare feiten hebt gepleegd. Als het strafbare feit niet belangrijk is voor de stage of de functie die je gaat uitoefenen, krijg je alsnog een VOG.
Soms heeft u een VOG nodig voor een nieuwe functie, baan, stage of opdracht als zzp'er of vrijwilliger. U kunt ook een VOG nodig hebben voor de aanvraag van een visum, vergunning of lidmaatschap.
Voor een VOG-aanvraag via de gemeente betaalt u €41,35. Een digitale aanvraag die door uw toekomstige werkgever is gestart, kost u € 33,85. De kosten (vrijgesteld van btw) die u betaalt zijn niet voor de VOG, maar voor de afhandeling van uw aanvraag.