Een nekkussen geeft je hoofd meer steun en voorkomt nekpijn. Daarnaast ga je ook beter slapen door de comfortabele positie waarin je je hoofd te rusten kan leggen op het vliegtuig.
Je hoofd komt dan door het kussen in een onnatuurlijke houding te liggen, zeker bij een dik kussen. Dit kan nek- of rugpijn veroorzaken. In dat geval kun je beter slapen zonder kussen, zodat je vrij kunt ademen en je nek beter kan ontspannen. Als je op je rug ligt, werkt het niet zo.
Ben je zo'n slaper en heb je geen nek- of rugklachten, dan is een goed synthetisch of dons/verenkussen prima. Voor zijslapers met brede schouders zijn nekkussens wel geschikt, maar niet noodzakelijk. Probeer bij nek- en/of rugklachten eens een nekkussen. Let wel goed op dat je ruggengraat recht ligt.
Visco-elastische kussen of traagschuimkussens vormen zich naar je hoofd en nek en werken drukverlagend. Deze hoofdkussens hebben een vaste vorm en zijn ook bij chronische nekpijn of blessures, zoals een whiplash, zeker aan te raden.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.
Zonder hoofdkussen slapen gaat haast niet en kan zelfs leiden tot artrose. Probeer het maar eens uit, dan begrijp je wel waarom; zonder kussen of op een te dun hoofdkussen bungelt je hoofd schuin naar beneden en trek je je nekwervels uit hun fatsoen. Bovendien komt er teveel druk te staan op de schouder waarop je ligt.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.
De keuze voor een hard of een zacht kussen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. Wel zien we dat de buik- en de rugslaper over het algemeen wat zachtere kussens verkiezen, terwijl de zijslaper juist de voorkeur geeft aan een harder kussen.
Gebruiker @sidneyraz legt in een video uit dat het veel comfortabeler is om een reiskussen naar de voorkant te draaien, onder je kin, zodat het je hoofd beter ondersteunt als je gaat slapen. Wanneer je hoofd dan naar voren valt (wat vaak gebeurt als je zittend probeert te slapen) dan vangt het kussen je hoofd op.
Hoe werkt een nekkussen
Een nekkussen verdeelt de druk op uw achterhoofd over een groter oppervlak, zowel over het achterhoofd als over de nekholte. Er zijn verschillende soorten vulling, bijvoorbeeld polyester vezels of traagschuim.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Maar als je last hebt van nek- en rugpijn, dan is het nóg veel belangrijker dat een kussen je goed ondersteund. Daarom adviseren bij deze klachten een neksteunkussen. Een neksteun hoofdkussen wordt vaak gemaakt van vormvast materiaal, vaak is dit latex. Dit materiaal geeft extra ondersteuning bij hoofd en nek.
Een goed hoofdkussen voor een zijslaper is een ergonomisch hoofdkussen dat nek en hoofd gepaste steun biedt. Zo een type hoofdkussen is vaak voorgevormd in latex, traagschuim of koudschuim. Een leuk voordeel van die materialen is de constante ondersteuning doorheen de tijd.
Volgens onderzoek is het niet goed voor je lichaam om in een pyjama te slapen. Ook ondergoed laat je maar best achterwege. Je vagina moet namelijk kunnen ademen om gezond te blijven. Door er een slipje over te dragen, zijn er veel meer bacteriën.
Een kussen onder de benen kan ischias verlichten (pijn in de rug, heupen en buitenbenen). Als zijslaper zorgen knikkende knieën ervoor dat je heupen niet in de juiste stand staan. Als je als rugslaper met een kussen onder je knieën slaapt, zorg je voor een goede slaaphouding en kun je rugpijn en ochtendpijn verlichten.
Je hebt volgens experts het juiste kussen als je rug en je nek recht liggen en je kin omhoog blijft. Soms slaap je zo onrustig dat je kussen in je slaap verplaatst en je niet goed meer ligt. Met deze tips blijf je altijd comfortabel liggen, hoe je ook slaapt.
Op de vraag of je een kussen 'extra in de hand mag meenemen', reageerde webcare van KLM dat een kussen van "normaal formaat, verpakt tot maximaal 115 centimeter, zal gelden als één stuk handbagage". Daarnaast mag je dan alleen nog een klein voorwerp meenemen.
De voorwaarde is wel dat u een gepaste matras (of slaapsysteem) en hoofdkussen heeft die uw rug en nek juist ondersteunen. Op de buik liggen en half op de buik-zij (ietwat verwrongen houding) is af te raden als u ergonomisch wil slapen.
Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.
Als een stijve nek gepaard gaat met hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en abnormale slaperigheid, ga dan naar een arts (omdat dit symptomen van hersenvliesontsteking zijn). Als een van de structuren in je nek opzwellen, kun je een dikke nek krijgen. Dat kan komen door een tumor, allergie, bloeding of ontsteking.
Werk de spanning weg door met uw vingertoppen de overgang tussen nek en schouders te masseren. Druk met de vingertoppen van uw linkerhand op de plek waar uw nek overgaat in uw schouder, aan de rechterkant van uw lichaam. Druk op de spieren daar en hou 5 seconden vast. Laat los zodra u uw spieren voelt ontspannen.