Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik.
#3 Hoe moet ik een menstruatiecup inbrengen? Je hebt heel veel verschillende soorten merken menstruatiecups, die allemaal werken volgens hetzelfde principe. Je vouwt hem op door met je vinger in het midden te drukken en brengt hem met schone handen in de vagina. De cup hoort niet zo diep als een tampon te zitten.
Wanneer de menstruatiecup zit, draai hem dan nog even zachtjes rond. Wanneer de menstruatiecup gemakkeljk draait, weet je dat hij goed is opengevouwen, je kunt dit nog controleren door met een vinger rondom te voelen of er geen deukjes in zitten.
Je mag de menstruatiecup lang inhouden, wel 8 tot 12 uur. Dat is veel langer dan een tampon; je kunt dus ook ongestoord slapen of een hele dag gaan werken met je menstruatiecup.
Wij adviseren je echter de cup absoluut niet langer dan 8 uur te dragen. Dit geldt overigens voor alle menstruatieproducten. Ook beweert men dat je bij het dragen van een menstruatie cup geen risico loopt op TSS (Toxic Shock Syndrome, ook wel de tamponziekte genoemd), omdat de menstruatie cup niet absorberend is.
Kan ik de menstruatiecup inhouden bij het plassen of de stoelgang? Ja, je kan de menstruatiecup inhouden wanneer je naar het toilet gaat. Hij zit niet in de weg, omdat hij heel flexibel is en meegeeft met de bewegingen in je buik. Het kan wel zijn dat je menstruatiecup licht verschoven is na de toiletgang.
De geur die je ruikt tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door bacteriën die mixen met het bloed en weefsel dat je lichaam verlaat. De geur is volledig natuurlijk en alle vrouwen ervaren dit. Bovendien zullen anderen in je omgeving de geur niet snel ruiken. Niets om je over op te winden dus!
Hoe lang kan je de menstruatiecup inhouden? De cup kan je 12 uur laten zitten, tenzij jouw menstruaties wat heftig zijn. Als dat het geval is kan je ze het beste om de paar uur wisselen. Hoe groter jouw cup, hoe meer bloed je op kunt vangen.
Menstruatiecup klapt niet open: mogelijke oorzaken
Je bent te gespannen. Als je bekkenbodemspieren aangespannen zijn, zal de cup zich niet goed kunnen openen. De cup is te hard of juist te zacht. Je hebt de cup niet op de juiste hoogte ingebracht.
Elk merk menstruatiecup heeft verschillende aanbevelingen over hoe vaak je het moet vervangen voor een nieuwe. Zo moet de DivaCup minimaal één keer per jaar vervangen worden. Let ook op de waarschuwingssignalen dat u uw menstruatiecup moet vervangen.
De druk van het water om je heen voorkomt namelijk dat menstruatiebloed uit je vagina komt. Let er alleen op dat je geen druk zet op je vaginale spieren, waardoor bloed er misschien uit wordt geforceerd. Het enige waar je je op moet voorbereiden is je uitgang van het water.
Je kan er alles mee doen, ook zwemmen! Daarna kan je ze, net zoals bij wasbaar maandverband, even uitspoelen en in een wetbag bewaren totdat je gaat wassen.
"Als je kunt zwemmen, is het even veilig om te zwemmen wanneer je ongesteld bent als op andere momenten", zegt ze. Voor de goede orde: het is over het algemeen veilig om te zwemmen als je ongesteld bent, ongeacht het soort water (zwembad, zee, meer of iets daartussenin).
Sta op; als de tampon oncomfortabel aanvoelt, gebruik dan je wijsvinger om de tampon verder in je vagina te duwen. Als je niets voelt en alles wat je kunt zien is het touwtje dan weet je dat het goed zit.
Er zijn geen medische bezwaren waarom een meisje niet vanaf de eerst menstruatie een menstruatiecup kan gebruiken. Als een meisje begint met menstrueren is dat vaak een spannende tijd en kan dat soms ook een hoop onzekerheid met zich meebrengen. Veel meiden gebruiken de eerste keren (wasbaar) maandverband.
Een menstruatiecup hoort geen pijn te doen. Niet bij het inbrengen, niet bij het uithalen en óók niet tijdens het dragen. Doet je cup zeer bij het inbrengen of uithalen? Dan is dat vaak het gevolg van aangespannen spieren.
Menstruatiecup uitkoken in een pan
Uitkoken kan je doen door een pan op het vuur te zetten met genoeg water om je cup in onder te dompelen. Kook de cup zo'n 5 minuten. Zet een timer, want je wilt niet de cup vergeten… dan kan hij gaan smelten als al het water opdroogt!
Een menstruatiecup is echt fijn, maar blijf goed rechtop. Ga je turnen, crossfitten of naar yoga, gooi dan een paar tampons in je sporttas want als er iets ondersteboven gepland staat is dat toch een beter plan.
De beste lek-vrije menstruatiecup
De MyCup is gemaakt van 100% medische ecologische siliconen en biedt je de meest hygienische oplossing tijdens je menstruatie. Je mag ze koken in water van 180°C zodat ze steeds helemaal steriel en bacterie-vrij is.
Oorzaken van afscheiding zijn bijvoorbeeld menstruatiecyclus, de pil, zwangerschap en de overgang. Afscheiding is dus normaal bij vrouwen, maar bij overmatige of veranderende afscheiding is het goed om extra onderzoek te doen, dit kan dan bijvoorbeeld komen door een ontsteking, soa of schimmelinfectie.
Abnormale afscheiding door een SOA
Bij chlamydia, de meest voorkomende SOA, merk je soms dat de afscheiding anders ruikt en dat het wat meer is dan anders. Ook kan er wat bloed uit de vagina komen na het vrijen. Daarnaast krijgen sommige vrouwen pijn bij het plassen.
Belangrijkste conclusies uit het rapport. Jongens associëren menstruatie met 'vies' (55%) -in Nederland is dit 37%-, 'beschamend' (31%) en 'walgelijk' (38%), maar ook 'natuurlijk' (95%) en 'gezond' (85%). 37% van de jongens vindt dat menstruatie geheimgehouden moet worden.
We krijgen de laatste tijd vaak de vraag of je een menstruatiecup kunt gebruiken in combinatie met een Mirena of koper spiraal. Het antwoord hierop is: JA, dat kan!
'Mini' wordt gebruikt bij licht bloedverlies (opvangvermogen 6-8 ml) aan het begin of einde van de menstruatie; 'normaal' bij gemiddeld bloedverlies (opvangvermogen 8-10 ml), 'super' voor zwaar, onregelmatig bloedverlies en voor het geval het onmogelijk is om tampons regelmatig te wisselen (opvangvermogen 10-12 ml) en ...
Je kunt ook zwemmen met een menstruatiecup. Het is vergelijkbaar met een tampon, maar wordt volledig in je lichaam gedragen. Je kunt op je gemak gaan zwemmen in de wetenschap dat de cup ervoor zorgt dat je menstruatiebloed niet in je zwemkleding terecht komt.