Medisch gesproken hebben we het over een late zwangerschap vanaf 38 jaar oud. Maar op 35-jarige leeftijd zijn de eicellen, net als de rest van je lichaam, al onderhevig aan een verouderingsproces. Zo zal jouw zwangerschap aanvullende controles vereisen en nauwlettend worden opgevolgd.
Er kleven risico's aan een zwangerschap op late leeftijd. Als je 35 jaar of ouder bent: duurt het langer voordat je zwanger wordt, omdat de kwaliteit van je eicellen afneemt naarmate je ouder wordt. heb je een groter risico op een kindje met een chromosoomafwijking, zoals het Downsyndroom.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden.
Wat betreft de maximumleeftijd vinden 45-plussers dat vrouwen vanaf ongeveer 42 jaar te oud zijn om moeder te worden. Bij de jongeren tussen de 18 en 25 jaar ligt die met 44,4 jaar hoger. De leeftijdsgroepen verschillen niet van mening wat betreft de maximumleeftijd voor het vaderschap.
Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tot hun 30ste jaar.
Na je 35ste daalt je vruchtbaarheid sterk, de kans op een zwangerschap ligt dan op ongeveer 50% ten opzichte van die van een 20-jarige. Zijn jullie klaar voor een baby?
In 2018 zijn er ruim 168,5 duizend baby's geboren. Vaders waren gemiddeld 34,2 jaar oud bij de geboorte van een kind. Dat is ruim twee maanden ouder dan vijf jaar eerder, toen mannen gemiddeld 34 waren.
30% binnen 1 maand zwanger. 59% binnen 3 maanden zwanger. 80% binnen 6 maanden zwanger. 85% is binnen het jaar zwanger.
Vrouwen zijn vruchtbaar vanaf hun eerste menstruatie (ook 'menarche' genoemd). Meestal gebeurt dat tussen de 12 en 15 jaar. Vrouwen zijn vruchtbaar totdat ze niet langer menstrueren (menopauze). Een vrouw is het vruchtbaarst tussen 18 en 30 jaar, met een piek rond de 25.
Vooral aan het eind van de jaren zestig werden vrouwen nog relatief jong moeder. In 1970 waren ze gemiddeld 24,3 jaar, in 2000 was dat al 29,1 jaar. In 2021 kregen vrouwen met gemiddeld 32,3 jaar hun tweede kind. Van alle kinderen die in dat jaar geboren werden waren de moeders gemiddeld 31,7 jaar oud.
Vanaf je dertigste daalt die kans gestaag en tussen je 35 en 37 jaar heb je nog maar de helft zoveel kans om zwanger te raken, tussen je 38ste en je 40ste nog maar een vierde. Hoe ouder je wordt, hoe langer je dus moet wachten eer je zwanger wordt.
Wanneer vrijen om zwanger te worden? Om zwanger te worden is het meestal genoeg als je ongeveer om de 2 tot 3 dagen vrijt. Vaker kan ook, maar is niet nodig.
Drink groene thee
Het drinken van groene thee heeft een positief effect op de vruchtbaarheid. Drink twee kopjes (liefst biologische) groene thee per dag en drink daarnaast veel water.
De overgang en vruchtbaarheid
Zoals hierboven genoemd, weet je pas zeker dat je niet meer vruchtbaar bent als je een jaar geen menstruatie hebt gehad. Bij het gebruik van anticonceptie met hormonen is het moeilijk vast te stellen of je nog een eigen menstruatiecyclus hebt.
De duur van een cyclus is tussen de 21 en 35 dagen, daarbuiten is er sprake van een kortere of langere cyclus. Een vrouw kan vruchtbaar zijn vanaf dag 8-9 t/m de 3e week, waarbij de bevruchting in de periode van 5 dagen na de menstruatie tot en met de ovulatie moet plaats vinden.
Blijf na het vrijen nog even liggen en geniet na met je partner. Veel vrouwen gaan na het vrijen direct naar het toilet. Het is goed om na het vrijen te plassen, want dit maakt de kans op een blaasontsteking kleiner. Maar voor een grotere kans op een zwangerschap kan je het beste tien minuten op je rug blijven liggen.
Heb je geen idee wanneer je weer ongesteld zou moeten worden, dan is het een goede richtlijn een zwangerschapstest te doen 19 dagen nadat je voor het laatst onveilige seks hebt gehad. Dit betekent seks zonder voorbehoedsmiddel of waarbij iets mis is gegaan met een voorbehoedsmiddel.
Als je zwanger wilt worden, is het verstandig om foliumzuur en vitamine D te gaan slikken. Zo bouw je al een voorraad op voor als je zwanger bent. Foliumzuur verlaagt de kans op een open ruggetje, hazenlip of open gehemelte bij je baby.
'In Nederland is ongeveer 17 procent kinderloos, een verrassend hoog percentage,' zegt onderzoekster Renske Verweij van de Rijksuniversiteit Groningen.
Vaak zie je een leeftijdsverschil van zo'n 2 à 3 jaar tussen kinderen. De oudste heeft zijn ouders een tijd 'voor zichzelf' gehad en moet zijn vader en moeder nu met een broertje of zusje gaan delen.
Vooral bij de mannen loopt het aandeel kinderlozen uiteen per opleidingsniveau: lager opgeleiden blijven met 33 procent vaker kinderloos dan de hoger opgeleide mannen (22 procent). Bij vrouwen is dit andersom en zijn juist de hoger opgeleiden met 21 procent wat vaker kinderloos dan de lager opgeleiden (15 procent).
In het kort. Als je net voor je eisprong om de 2 tot 3 dagen vrijt en na 1 jaar nog niet zwanger bent, kun je uitzoeken hoe dat kan komen. Je kunt testen of je een eisprong hebt: door je temperatuur elke dag te meten of met een urinetest. De huisarts kan testen of je een soa hebt gehad.
Stop met roken, drugs en alcohol
Je kunt roken, alcohol en drugs het beste vermijden wanneer je zwanger probeert te worden en terwijl je zwanger bent. Als je rookt of drugs gebruikt, zal het stoppen hiermee je kansen op een gezonde zwangerschap en gezonde baby verhogen.