In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op, tenzij een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst. In die gevallen kun je er als werkgever toch aan gebonden zijn.
Een dertiende maand heeft betrekking op een extra maand salaris die werknemers aan het einde van het jaar ontvangen. Deze extra maand aan salaris kan gezien worden als een bonus die wordt uitgekeerd als blijk van dank voor geleverde werkprestaties gedurende het afgelopen jaar.
Bijna de helft van de werknemers krijgt een 13e maand. De dertiende maand is vaak deelbaar: wie in de loop van het jaar met werken begint heeft recht op een deel van de dertiende maand, en dit naar verhouding van het aantal gewerkte maanden.
Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité.
Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.
Bijvoorbeeld: om in aanmerking te komen voor de eindejaarspremie 2022 moet u in de referteperiode van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022, in het stelsel van de vijfdaagse werkweek, minimaal 65 dagen of 494 uur hebben gewerkt. Er worden maximum 5 dagen economische werkloosheid automatisch gelijkgesteld.
De eindejaarspremie of 'dertiende maand' is een bonus die de werkgever in geld uitbetaalt aan de werknemer. Aangezien de eindejaarspremie deel uitmaakt van het loon, moet je er ook belastingen en sociale zekerheidsbijdragen op betalen. De eindejaarspremie is géén wettelijke verplichting voor je werkgever.
Heb ik recht op een eindejaarsuitkering? Niet noodzakelijk. Zowel de eindejaarsuitkering als de 13de maand staan niet in de wet. Je bent alleen verzekerd van deze extraatjes als ze zijn vastgelegd in je arbeidscontract, bedrijfsregeling of cao.
In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, bestaat er geen algemene wetgeving over de eindejaarspremie. Het recht op een eindejaarspremie wordt noch door een wet, noch door een collectieve arbeidsovereenkomst van de Nationale Arbeidsraad geregeld, zodat het dus niet voor iedereen geldt.
Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon. Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben. Het valt dus niet te verwarren met een bonusregeling.
In de wet staat geen verplichting om een dertiende maand uit te betalen. Een werknemer heeft hier in principe dus geen recht op, tenzij een eindejaarsuitkering is geregeld in een cao, personeelsreglement of arbeidsovereenkomst. In die gevallen kun je er als werkgever toch aan gebonden zijn.
De dertiende maand valt volledig in de eerste schijf, dus je betaalt 37,07 procent belasting over dit bedrag. Dat komt neer op een bedrag van 1.112 euro. Je houdt dan dus 1.888 euro netto over van je dertiende maand.
Het voornaamste voordeel voor werknemers is dat het als een extraatje wordt uitgekeerd in de dure feestmaand. In de detailhandel blijkt de dertiende maand ook daadwerkelijk een 'eindejaarsbonus' te zijn.
Vakantiegeld is niet hetzelfde als een 13e maand. Je kunt de 13e maand als een extra maandloon zien, die gelijk is aan het bruto maandloon.
Wanneer wordt de eindejaarspremie betaald? De eindejaarspremie wordt in principe in de maand december betaald, tenzij in de onderneming een ander moment met de werknemers overeengekomen werd.
Eerst even de puntjes op de i zetten: een 13e maand (of zelfs een 14e …) is een eindejaarspremie, maar omgekeerd gaat dit niet altijd op. De premie heet alleen maar zo, als hij exact overeenstemt met het brutoloon van een volledige maand.
En wil je weten hoeveel je krijgt? In je bedrijfsregels, cao of arbeidsvoorwaarden staat hoeveel procent van jouw bruto jaarloon je ontvangt. Dat ligt vaak tussen de 4 of 8%. Het kan ook meer of minder zijn.
Je bruto inkomen dat meetelt voor je hypotheek bestaat uit: Bruto salaris. Vakantietoeslag. Sociale uitkering.
Na het ontslag moet uw werkgever u een eindafrekening geven. Dit is een overzicht waarop staat wat u nog krijgt uitbetaald. Zoals uw laatste salaris, vakantiedagen en vakantiegeld. Daarnaast hebt u misschien recht op een 13e maand, bonussen en het uitbetalen van overuren.
Bij een vierwekelijkse uitbetaling krijgen medewerkers hun loon iedere 4 weken op dezelfde dag in de week, bijvoorbeeld op woensdag. Dat betekent wel dat de datum waarop wordt uitbetaald altijd anders is. De meeste organisaties betalen medewerkers iedere maand op een vaste datum uit.
Een 13e maand is een bonus aan het einde van het jaar ter hoogte van één maandsalaris. Je krijgt in december dus eigenlijk twee keer je bruto maandloon. Als je vroeger op je salarisstrook keek, zag je dat er van de dertiende maand netto minder overbleef dan van een normaal maandsalaris.
Dat hoeft niet noodzakelijk in het arbeidsreglement, ook een policy kan daartoe volstaan. Een werkgever kan bijgevolg rechtsgeldig bepalen dat een werknemer gradueel ADV-dagen verwerft a rato van één dag per maand. Een werkgever kan zelfs nog verder gaan en ook bepalen dat men elke maand één ADV-dag moet opnemen (bijv.
Het Horecafonds is het Fonds voor Bestaanszekerheid van en voor de horecasector. Het Fonds staat in voor de uitbetaling van allerlei sociale voordelen aan werkgevers en werknemers in de Horecasector. Velen onder u kennen het Horecafonds van de eindejaarspremies.
Wat is het bruto jaarinkomen? Het bruto jaarinkomen bestaat normaal gesproken uit 12 keer uw maandsalaris en uw vakantiegeld. Krijgt u per 4 weken uw salaris, dan rekent u uiteraard met 13 keer uw 4-weken salaris en uw vakantiegeld.
Een 13e maand is een extra maand loon. Een eindejaarsuitkering, of eindejaarbonus, is een bedrag dat u zelf bepaalt. Vaak is dit een percentage van het brutojaarsalaris. Het zijn extra beloningen die u één keer per jaar betaalt aan uw werknemers.