Verder hangt veel af van je band met de ouder(s). Over het algemeen besteden onze getuigen 30 tot 40 euro voor kennissen en collega's.Voor goede vrienden wordt dat 50 tot 75 euro.Aan petekindjes spenderen ze dan weer zo'n 150 euro.
De meeste kersverse peters of meters geven ongeveer 250 euro uit aan hun eerste cadeautje. Dat lijkt veel, maar weet dat je als kersverse ouder al heel wat kosten hebt. Natuurlijk kan het ook iets bescheidener.
Kraamcadeaus die nuttig en handig zijn vind je meestal terug op de babyuitzetlijst. Zoals een setje hydrofiele doeken, een luxe voedingsfles, een speen met speenkoord, eerste tandenborstelsetje, een rompertje, boxpakje, pyjamaatje, badcape bestekje, serviesje en babyspeelgoed.
Baargoud is een cadeau dat je als partner aan je pas bevallen vrouw geeft. Het wordt ook wel een baarcadeau, werpgoud of push present genoemd. Vaak geeft de partner het cadeau, maar het kan ook gegeven worden door familie of vrienden. Ondanks de naam hoeft baargoud geen gouden sieraad te zijn.
Geboortekussens, boeken, knuffels, slabbetjes, rompertjes, t-shirts, speentjes; je kan alle kanten op met zo'n origineel kraamcadeau. Dit zijn de leukste gepersonaliseerde kraamcadeaus: Een babyboekje of strip waar het kindje de hoofdrol in krijgt. Een knuffel met de naam en geboortedatum van het kindje erop.
Het CBS heeft berekend dat een gezin met twee ouders gemiddeld 15% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind. Heb je meer kinderen? Dan worden de kosten per kind meestal lager. Zo wordt bij 2 kinderen 25% van het besteedbare inkomen uitgegeven, bij 3 kinderen 29% en bij 4 kinderen 35%.
Veel jonge ouders geven de voorkeur aan kraamcadeau cadeaubonnen. Andere geliefde kraamcadeaus zijn babykleding in maat 62 of speelgoed. Zoek je een origineel kraamcadeau, dan vind je bij Ik Ben Zo Mooi precies wat je zoekt. Een jongen of een meisje, of juist uni, we hebben altijd een ruime keuze.
Een box gevuld met spullen die jij voor jezelf nodig hebt na de bevalling. Van netonderbroekjes en maandverband, tot een handen- en oogcrème, deodorant en tepelbalm. Je vindt de Mombox in onze shop. Er is ook een variant met ons eerlijke moeder-boek erbij verkrijgbaar.
Tips om zo goed mogelijk om te gaan met kraamvisite
Plan maximaal één afspraak in de ochtend en één in de middag. Houd af en toe ook een gehele dag vrij. Beperk bezoek met jonge kinderen. Dit wordt namelijk al snel erg druk.
Het gemiddelde bedrag dat gegeven wordt is 200 euro. Sommige meters en peters geven een bescheidener geschenk van 50 euro en anderen spenderen een enorm bedrag van 1000 euro aan het geschenk. Ze openen dan bijvoorbeeld een rekening voor het kindje waar ze elke maand een bedrag op zullen storten.
Vraag gewoon aan de kersverse ouders wat ze wel en niet prettig vinden en van jou verwachten. Zo weet je precies wat zij willen, want dit is voor iedereen anders. Geven ze aan dat het allemaal niet uitmaakt?
Het is de bedoeling dat de moeder iedere kraamdag één cadeautje van de kraammand uitpakt. Ieder pakket is een cadeau op zich; de cadeaus die zich in de kraammand bevinden zijn bedoeld voor zowél de mama als de baby. De papa krijgt echter meestal geen cadeau.
Vaak wordt de baby overladen met rompertjes, knuffeltjes of sokjes. Super leuk, maar wij snappen wel dat mama's heel blij worden van een heerlijk verzorgingspakket of een nieuwe voorraad heerlijke chocolade.
Een kinderwagen, wiegje of maxi cosi bijvoorbeeld. Ook zijn kleertjes altijd welkom, je kunt dan een aantal dingen geven in verschillende maten. Van rompertjes, slabbetjes of hydrofiel luiers heb je er ook nooit te veel.
Hoef je niet zo op de centjes te letten dan kom je al snel uit op ruim 3500 euro. Het Nibud rekende uit dat een gemiddelde babyuitzet 632,20 euro kost, dat is inclusief kleding, verzorgingsproducten en bepaalde basics voor in de babykamer.