Hoe gebruik je papaya? Je kunt het vruchtvlees van de papaya zo eten, maar het is ook erg lekker in een fruitsalade of dessert. De zwarte pitjes in de kern zijn niet eetbaar. Besprenkel het vruchtvlees met limoen, om de smaak nog beter tot zijn recht te laten komen.
Het bevat het papaïne enzym, dat dode huidcellen verwijdert en de aanmaak van nieuwe huid stimuleert. Papaja zit bovendien ook vol met vitaminen zoals B en C en bètacaroteen. De antioxidanten exfoliëren de huid door dode huidcellen te verwijderen. Daarnaast heeft papaja ook een desinfecterende werking!
De zaden kunnen, net als pompoenzaden, inwendige wormen doden. Daarnaast werken de zaadjes gunstig op de nieren. – De zaadjes werken tegen ( tijdelijke) indigestie. Heb je bijvoorbeeld nét even wat teveel gegeten, helpen een paar gedroogde pitjes om te verlichten.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Probeer papaja's alleen te eten als ze vers van het land komen. In de maanden waarin ze geoogst worden, zijn de vruchten het lekkerst. Ook de zaadjes en de schil van papaja's zijn eetbaar, maar kunnen wat bitter zijn.
Vers papayazaad eten
Je kunt beginnen met 5 zaadjes. Als je gewend bent eet je een theelepeltje zaadjes per dag op. Een theelepeltje papayapitten per dag heeft een prima medicinaal effect; meer nemen is niet nodig.
Onrijpe vruchten rijpen na bij kamertemperatuur. Als je een rijpe papaja hebt, kun je hem op een koele plaats (ca. 12°) nog een paar dagen bewaren. Stukjes papaja kun je in een goed gesloten plastic bakje tot 12 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
De vrucht kneust heel makkelijk, dus koop geen papaja met een verschrompelde of beschadigde schil. Een papaja is rijp als de schil van de vrucht geel tot oranje kleurt en bij een lichte vingerdruk een beetje meegeeft.
Papaja's hebben oranje vruchtvlees, smaken zoet (meloenachtig) en ruiken enigszins naar abrikozen. De papajaboom wordt ook wel meloenboom genoemd. De zaadjes kun je drogen en als 'peper' gebruiken in gerechten.
Van het eten van mango's kom je niet snel aan. In honderd gram van deze fruitsoort zitten maar 61 kilocalorieën. Ook zitten mango's boordevol vitaminen: vooral vitamine A, B6 en C zijn goed vertegenwoordigd, net als foliumzuur en de mineralen calcium, ijzer en magnesium.
Papaja doet niet alleen wonderen voor je huid, maar is ook weldadig voor je spijsvertering. Vooral na een (te) zware maaltijd. Papaja bevat enzymen die ervoor zorgen dat eten makkelijker wordt afgebroken, sneller wordt verteerd en vlug wordt weer uitgescheiden. Een opgeblazen buik verdwijnt als sneeuw voor de zon.
Reacties. Ligt gewoon bij Jumbo supermarkten in het schap.
Gedroogde papaya is gezond
Deze gedroogde papaya is op natuurlijke wijze gedroogd en is erg gezond. Papaya is namelijk een bron van het papaya-enzym (papaïne), vitamine A, C, E, Foliumzuur en Beta-caroteen.
In een ananas zit een heleboel vitamine C en die vitamine is superbelangrijk voor ons lichaam om gezond te blijven. Vitamine C versterkt onder andere het immuunsysteem, helpt bij verkoudheid, is goed voor het bindweefsel en het laat wonden sneller genezen.
Voor het zaaien moeten de kleine zaden uit het vruchtvlees worden gehaald, dat is een best een lastig karweitje. Daarna worden de zaden op een stuk keukenpapier gelegd om te drogen. Men zaait vrij ondiep, na een week of 3 a 4 kiemen de zaden. Kweek de plantjes verder op een warme en lichte plaats.
De stam van de boom is hol. De teelt begint met het poten van de plantjes, die dan vier weken oud zijn. De papaja is een snel groeiende exotische boom: al na vijf tot acht maanden staan er op het veld bomen van twee meter met vruchten eraan. Vanaf die dag kan de teler oogsten.
Hoe te gebruiken? Onrijpe, groene papaja wordt als groente gegeten. Met een dunschiller makkelijk te schillen, daarna raspen met een speciale “papaya-peeler” om lange, dunne sliertjes te krijgen, of een huis-tuin-en-keuken-rasp voor minder mooie sliertjes.
Papaya's bevatten veel mineralen zoals: kalium, calcium en fosfor. De vrucht is rijk aan provitamine A en vitamine B1, B2, B3, B6, B11, C en E. Papaya bevat een supergezond stofje genaamd selenium. Selenium werkt als antioxidant, het beschermt de rode bloedlichaampjes en de cellen.
De papaja is een vrucht met veel vitamine C en een hoog gehalte aan vezels. Als antioxidant helpt vitamine C je lichaam beschermen tegen oxidatieve schade. Ook is vitamine C betrokken bij de aanmaak van collageen en bevordert het de opname van ijzer in je bloed. Bovendien helpt vitamine C je weerstand goed te houden.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.