Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.
Het is ons aangeleerd om maar bepaalde delen van groenteplanten te eten. Bij broccoli eten we de bloemknoppen, bij meirapen de knolletjes en bij wortels enkel de oranje penen. Maar wist je dat je van vele groenten de volledige plant kan benutten dus ook de bladeren en de bloemen.
Tekenen die erop wijzen dat broccoli klaar is om te oogsten, zijn onder meer een dichte krop van 10 tot 18 cm met grote, dichte bloemknoppen. Als de bloemknoppen beginnen open te gaan, oogst dan onmiddellijk. Als de plant is doorgeschoten (bloeit), is het te laat om te plukken.
Maar eigenlijk zijn alle bovengrondse delen eetbaar, dus ook de bladeren en de stelen.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat de broccoli over zijn hoogtepunt heen is . Als je schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige plekken, is de broccoli zeker bedorven. Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg. Textuur: Broccoli moet strakke roosjes en een stevige steel hebben.
De houdbaarheid is twee tot vijf dagen. Bij een te lange of slechte bewaring krijgt broccoli een gelig uitzicht en open bloemetjes. Geblancheerd kan je hem tot twaalf maanden bewaren in de diepvries.
De processen in de plant zijn in goed evenwicht met zijn omgeving. Wanneer er factoren veranderen, ervaart de plant stress en wil hij zich zo snel mogelijk voortplanten. Dit doet je sla, broccoli of spinazie vervolgens door in bloei te schieten.
Smaak. Hoewel het niet raadzaam is om voedsel te proeven om te bepalen of het bedorven is, is een bittere of vreemde smaak een sterke indicator dat broccoli bedorven is.
Vaak wordt de stronk van broccoli weggegooid, maar wist je dat je deze ook gewoon kan eten? De steeltjes van broccoli geven juist het meeste smaak! Je kan deze het best schillen en meekoken (gooi ze een minuutje eerder in de pan), maar ook bewaren en rauw eten als snack.
Voor broccoli, snijd net onder de bloemhoofd om de plant aan te moedigen wat zijscheuten voor je te produceren voordat het klaar is . Gooi de bloemen niet in je compost als je de planten verwijdert. Boerenkoolbloemen zijn niet alleen eetbaar, ze zijn ook nog eens erg lekker, en hetzelfde geldt voor broccoli en mosterdbloemen.
Het eten van de gele bloemen op broccoli
De broccoli - eetbare gele bloemen, stengels en al - is perfect voor een snelle draai met wat goede olijfolie in een koekenpan . Ik voeg er ook wat knoflook aan toe en serveer het met goede pasta. Altijd een hoofdbestanddeel hier. (Je kunt geen bloeiende broccoli krijgen in een chique restaurant.
Eigenlijk is de broccoli een onvolgroeide bloemknop. Je oogst de broccoli als ze nog mooi donkergroen is. Zodra de kleur lichter groen wordt is dat een teken dat de bloem gaat bloeien, en dan is ze natuurlijk minder lekker. Oogst haar dan echt binnen 1 of 2 dagen, want anders is het al te laat.
Broccoli raabs zijn de kleine bloeiende toppen van broccoli en worden beschouwd als een culinaire traktatie! Je kunt ze sauteren met wat EVOO, zout en peper; ze rauw eten; of ze in je volgende stoofpot gooien . Het maakt niet uit welk deel van de plant je eet: dit is nog steeds een supergezonde groente.
De eerste oogstperiode vindt meestal na twee tot drie maanden plaats na het zaaien. Broccoli kun je overigens vaak meer dan één keer oogsten.
Broccoli bevat vitamine A, C, B2, B6, K en mineralen zoals kalium, calcium, ijzer en magnesium. Heel groen fastfood dus, want in 3 tot 5 minuten koken is broccoli al beetgaar. Blijft de pan langer op het vuur staan, dan wordt de groente al snel te zacht en verandert de textuur en smaak.
Natuurlijk is het niet aan te raden om bedorven broccoli te eten. Het zal niet alleen een beetje vies smaken en ruiken, maar het kan je ook ziek maken .
Controleer eerst de kleur van de roosjes.Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn.Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven . Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien.
Voeg de broccoli toe aan het kokende water en kook het ongeveer 4 tot 5 minuten. Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken.Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Broccoli is een gewas dat van koud weer houdt, wat betekent dat het het beste groeit in grond met temperaturen tussen 18 en 24 graden Celsius. Bij een hogere temperatuur schiet de broccoli door of gaat bloeien.
Doorgeschoten spinazie is heel goed te eten, tjidens het oogsten de zaadkoppen gelijk er uit snijden. Laat niet te veel doorschieten, de plant gaat snel verhouten( de cellen worden dan harder).
Het is een groente om vers te eten want na een paar dagen droogt ze uit, vergeelt ze en wordt slap en taai. Wanneer de kleur bij bewaring naar de gele kant gaat, wordt de smaak bitter. In de koelkast kan een bloemknop niet langer dan zeven dagen worden bewaard. Wikkel ze in plasticfolie.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Daarbij gaat het vooral om de schimmel alternaria, die zwarte stipjes op de broccoli veroorzaakt. Ook schermrot is een probleem, een schimmel die tot zwarte roosjes leidt. „Zwarte stipjes op broccoli zijn onschuldig voor de gezondheid, maar alleen de beste broccoli komt in Nederlandse supermarkt terecht”, zegt Botman.
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.