UW LICHAAM TIJDENS WEEK 12 ZWANGERSCHAP Goed nieuws: aan het einde van het eerste trimester melden de meeste aanstaande moeders dat hun misselijkheid plotseling verdwenen is. Nog meer goed nieuws: als je niet kon wachten om je baby te voelen bewegen, dit gebeurt meestal rond de vierde maand van je zwangerschap.
Jouw lichaam bij 12 weken zwangerschap
Als zwangere vrouw kun je last hebben van ochtendmisselijkheid, maar geen zorgen: die kwaal verdwijnt meestal wanneer het tweede trimester begint, omdat dan het gehalte HCG-hormoon afneemt. Je kunt ook merken dat je gevoeliger bent voor bepaalde luchtjes, omdat je reuk sterker is.
De meeste moeders voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 14 en 20 weken zwangerschap. Wanneer je precies iets voelt is afhankelijk van je bouw en of je al eens eerder zwanger bent geweest. Is het je eerste zwangerschap? Dan kan het wat langer duren voordat je je baby voelt.
12 weken zwanger: de symptomen
Omdat je baby nu alleen nog maar gaat groeien, kun je vanaf nu een zichtbaar buikje krijgen. Misschien kreeg je je broeken al langer niet meer dicht, maar dat had dan vooral te maken met de hormonen en het feit dat je darmen kunnen opspelen.
Vanaf 16-20 weken zwangerschap kun je je baby meestal voelen bewegen.
Bij een eerste zwangerschap voelen de meeste moeders rond twintig weken het eerste getrappel. Het begint vaak met een zachte streling of borrel aan de binnenkant van je buik en naarmate je kindje groeit, zal dat gevoel steeds sterker worden.
In week 11 van de zwangerschap zit je nog in het eerste trimester en zijn de belangrijke organen van je kindje bijna gevormd en gaan zich dan verder ontwikkelen. Je kindje is nu rond de vijf centimeter en gaat steeds meer op een echt mens lijken. Wanneer je 11 weken zwanger bent, begint je kindje met bewegen.
In korte tijd kan je dus heel veel aankomen, en dan weer wat minder. Eerste trimester: Gemiddeld komen vrouwen zo'n 1 tot 2 kilo aan in het eerste trimester, maar dit kan per vrouw erg verschillen. Sommige vrouwen vallen zelfs af onder de invloed van ochtendmisselijkheid en veel overgeven.
Omdat de organen nu compleet zijn en op hun plaats zitten, hoeft je baby de volgende weken alleen nog maar te groeien! De vingers en tenen hebben zich nu helemaal gevormd en er komen ook al nageltjes aan. Je baby kan zelfs al op zijn of haar duimpje zuigen.
Als het je eerste zwangerschap is, dan zie je in de eerste 12 weken nog niet zo veel aan je buik. De baarmoeder groeit dan nog in het bekken. Na de 12e week kun je het bovenste deel van de baarmoeder vlak boven het schaambeen voelen.
De geslachtsorganen zijn bij de 13 wekenecho nog te klein om betrouwbaar te kunnen beoordelen op afwijkingen.
Je baarmoeder heeft in deze week ongeveer de grootte van een stevige vuist. Je kunt nu ook wat groeipijn in je onderbuik ervaren. Dit komt omdat de baarmoeder uitzet. Het geeft vaak een zeurend gevoel in de onderbuik.
In week 13 steekt je kindje alle energie in het groeien. De organen zijn ontwikkeld en liggen op hun plek. Ook komt er steeds meer vruchtwater zodat je kindje goed kan bewegen en zijn de botten in het ontwikkeling.
Een lege vruchtzak of een niet-levend embryo zonder hartactie zijn bij deze zwangerschapsduur met echoscopie betrouwbaar te zien. De kans op een miskraam bij een kloppend hartje is dan nog <10%. Vanaf 10-12 weken is deze kans <2%, maar nooit uitgesloten.
Zonder je specifieke situatie te weten, kunnen we daar een aantal algemene dingen over zeggen: Als je bloedverlies hebt in een jonge zwangerschap, tot 12 weken, is de kans op een miskraam 50%. De kans op een miskraam wordt groter bij: ruim bloedverlies.
12 weken zwanger (3 maanden)
Na de 3e maand voelt je zwangere buik aan als een hard, maar soepel balletje. Waarschijnlijk merk je ook dat door de groer van je zwangere buik je broeken niet meer goed dicht kunnen. Hoe jij je buik toont, dus of je al heel goed ziet dat je zwanger bent, of misschien nog wel helemaal niet, is voor elk persoon anders.
Bekendmaking zwangerschap na termijnecho
Tijdens de termijnecho wordt onder andere gekeken of het hartje klopt, hoe groot je kindje is en wat je uitgerekende datum is. Natuurlijk kan het de hele zwangerschap en zelfs tijdens de bevalling nog misgaan, maar na 12 weken zwanger zijn heb je toch al een stuk meer zekerheid.
Rond 12 weken nemen we een eerste echografie, zodat we de organen van de baby('s) kunnen beoordelen. De echo gebeurt soms vaginaal, maar meestal abdominaal. We voeren een paar heel speciale testen op de echografie uit, die toelaten om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen.
Wij raden het sterk af om te gaan lijnen tijdens een zwangerschap. Jouw lichaam heeft alle krachten nodig om te fungeren als een 'veilig huisje' voor je kleintje. Wanneer je een dieet start, verstoor je de natuurlijke ontwikkeling en kan dit leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.
In het tweede trimester (week 13-26) komen de meeste vrouwen het meest aan, normaal is om aan het eind van het tweede trimester zo'n 9kg aangekomen te zijn.
Het meeste kom je aan tijdens het tweede trimester, vaak zo'n 6 kilo (bij een gemiddeld BMI).
12 weken zwanger: ontwikkeling van je kindje
Je/jullie kindje is in de afgelopen weken flink gegroeid en is qua grootte vergelijkbaar met een pruim. Qua lengte meer dan een verdubbeling, ongeveer zes centimeter nu. Het gewicht ligt nu gemiddeld rond de 20 gram. Denk maar aan de grootte van een pruim.
Hoewel je baby bij ongeveer 9 weken zwangerschap al gaat bewegen, zal het gemiddeld tot tussen de 16 en 22 weken zwangerschap duren voordat je zelf je baby voelt bewegen.
Meest gestelde vragen 11 weken zwanger:
Zeker kun je al een buikje hebben, alleen wordt het buikje niet veroorzaakt door de groei van je baby en baarmoeder maar doordat je lichaam onder andere op je buik extra vet opslaat.