Door de vochtregulerende kwaliteiten van leem vermindert de kans op organismen in huis die vocht nodig hebben, zoals schimmels, aanzienlijk. Door de structuur van het materiaal dempt het en reduceert het nagalm. Een bijkomend voordeel is dat een ruimte met leemstuc in de winter warm en in de zomer koel blijft.
Leem is een natuurlijke grondsoort en wordt vaak afgezet door wind en door rivieren. De bouwstof kent veel soorten en gradaties. In de bouw gebruiken we vooral pure of vette leem, dit zit bomvol met klei.
Tegenwoordig wordt leem nog steeds gebruikt om mee te bouwen of stuccen. Leemstuc is in ruimtes binnen zeer geschikt: vrij sterk, niet brandbaar, dampdoorlatend, antistatisch en bescherming tegen straling. Leem is ook een grondstof voor het maken van aardewerk, in het bijzonder majolica.
Leemstuc is bio-based, ecologisch en heel duurzaam
Een verzameling grondstoffen die bestaat uit zand, silt en klei. In de volksmond wordt met leem vaak materiaal fijner dan zand bedoeld. Leem kan zowel door de wind, door rivieren als door ijs worden afgezet.
Het is onbrandbaar en is qua sterkte vergelijkbaar met kalkmortelstuc. Bijzonder zijn de eigenschappen van leem: brandveiligheid, vochtstabilisatie, temperatuurregulatie, warmteaccumulatie en de dampdoorlatendheid. Het kan daardoor vocht reguleren. Leem blijft relatief koel in de zomer en warm in de winter.
Het is niet mogelijk om één vloerbedekking aan te wijzen als de milieuvriendelijkste soort. Vloeren van hernieuwbaar natuurlijk materiaal ( biobased ), zoals hout of bamboe afkomstig uit duurzaam beheerde bossen en linoleum, zijn vaak een duurzame keus.
Textuur en waterdoorlatendheid
De deeltjes in leem zijn kleiner dan zandkorrels en hierdoor is leem vaster van structuur dan zand. De korrelgrootte van leem ligt tussen de 20-40 µm. Toch is de waterdoorlatendheid weer beter dan die van klei.
Leemstuc aanbrengen
Het aanbrengen van leem is erg populair in badkamers. Leemstuc is dan ook waterdicht en kan prima worden gebruikt in plaats van badkamertegels.
Leemstuc bestaat uit water, klei en zand
In Nederland is dit materiaal ongeschikt voor buiten. Door de vele regen spoelt het gewoon weg. Het kan wel tegen waterdamp, maar niet tegen regen. Daarom wordt het hier vooral gebruikt voor het stuken van binnenwanden.
Wat is het verschil tussen leem en klei? Het grootste verschil tussen klei en leem is dat klei oorspronkelijk door water afgezet is (dus door een rivier of de zee), en dat leem door de wind afgezet is. Zowel klei als leem bestaan uit lutumdeeltjes, platte plaatjes die kleiner zijn dan 0,002 mm.
Een big bag leem kost circa 200 euro. Hier kan 20 m2 mee gestuct worden. Door zelf leem uit een steengroeve te mengen, kun je vaak een heel huis van leem voorzien voor nog geen 1000 euro aan materiaalkosten.
Leem is overal verkrijgbaar. Indien je in het zuiden woont of op de veluwe kun je het bij ieder grondboer krijgen/kopen. Eventueel zelf opgraven in een bouwput.
Leemgrond is een vruchtbare grondsoort waar veel planten zich goed bij voelen. Belangrijke eigenschappen zijn: Leem houdt voedingsstoffen goed vasthoudt en afwatert. Leemgrond is goed te bewerken.
Het droogt per dag c.a. 1mm dikte(*). En dat is ook een van de redenen dat niet iedere vakman met leem wil stucen : het kost soms teveel tijd. (*)Da's wel de maximale droogtijd. De duur van het drogen is afhankelijk van temperatuur, ventilatie en zuiging van de ondergrond.
Voeg steeds wat zand, stro of zaagsel toe aan de klei om een mooie, stevige leem te krijgen. Voeg eventueel een scheutje water toe om goed te mengen. Hoe meer ingrediënten je toevoegt aan de klei, hoe dichter de substantie wordt en hoe minder de leem bij het drogen gaat scheuren.
Leemzand (leemhoudend zand) is zand gemengd met leem, of zand waar de - van nature aanwezige - leem niet uitgewassen is. Leemzand heeft een licht bruin-gele kleur en is plakkerig.
Leemstuc bestaat uit zand en klei/leem en bevat geen chemische toevoegingen. Het heeft een warme bruine okerachtige kleur, droogt krimpvrij op en is dampdoorlatend (dampopen). Leemfinish is een (gekleurde) laag die over leemstuc wordt aangebracht. "Leemstuc heeft van nature een vocht- en warmteregulerende werking.
Lava verbetert de structuur van de bodem
Vooral in zandgronden verhoogt lava de waterabsorberende kwaliteit van de grond. In natte periodes kan de lavakorrel het water vasthouden om het vervolgens tijdens droge periodes terug af te geven. Er is gewoon een grotere waterbuffer aanwezig.
Na de winter is de grond in je tuin niet meer zo luchtig. Door Pokon Gedroogde Mestkorrels te strooien in het voorjaar geef je de bodem een echte oppepper. Het verbetert je grond door het hoge gehalte organische stof en maakt het hierdoor weer een luchtig geheel.
PVC het nieuwe asbest
PVC wordt ook wel het nieuwe asbest genoemd en dat is niet voor niks. Net als dat niet alle plastic speelgoed meer verkocht mag worden omdat dit schadelijk is voor de gebruiker zijn PVC vloeren dat net zo.
Wanneer we kijken naar de samenstelling van vinyl vloeren, dan bestaat deze grotendeels uit Polyvinylchloride (PVC). Dit is ook het materiaal waarvan PVC vloeren worden gemaakt. Dit materiaal wordt gemaakt van aardolie en zout. Het oppompen en raffineren van aardolie is geen milieuvriendelijke activiteit.