Door de hitte van een föhn kan je haar uitdrogen, beschadigen of dof worden. Wanneer je je haar vaak föhnt merk je dat het droger wordt. Maar hoe komt dit? De hitte van een föhn zorgt ervoor dat het water in de haren verdampt.
Hitte zorgt ervoor dat deze lijm afbreekt, waardoor de laagjes op den duur van elkaar afkomen. Dit maakt je haren doffer, ruwer én vatbaarder om nog meer te beschadigen. De hitte die van een föhn of krul/stijltang afkomt zorgt er daarnaast ook voor dat het water in je haren verdampt.
De overmatige hitte en stoom ontdoen ons haar gemakkelijk van zijn essentiële oliën en maakt het kwetsbaar en vatbaar voor extra schade. Haarspecialisten raden aan om licht warme douches te nemen, waardoor je haarzakjes zich kunnen openen en zichzelf kunnen reinigen.
Een heat protector vormt een beschermlaag om je haren, zodat hitte minder effect heeft. Door deze beschermende werking zullen minder 18-mea moleculen afgebroken worden, zodat de structuur van je haren behouden blijft. Bovendien hydrateert het je haren en voorkomt zo vochtverlies.
En we kunnen alvast verklappen: dat is niet elke dag. Als jouw haar elke dag met een bloedhete stijltang in aanraking komt, dan is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met droog, breekbaar en poreus haar. Sommige haartypes zijn hier gevoeliger voor dan andere haartypes.
Wanneer je niet dagelijks je haar stijlt, is een stijltang met een keramische laag prima. Stijltangen met een keramisch laagje hebben echter een kortere levensduur. Wanneer je je haar vaak stijlt, kun je het beste een stijltang met volledig keramische platen of titanium platen aanschaffen.
Wij geven je graag tips om de schade te verminderen: Heb je dun, weinig, beschadigd of geverfd haar, dan is 180 graden heet genoeg om je haar te stijlen. Bij lang, dik of erg gekruld haar kan de temperatuur omhoog tot zo'n 230 graden. Vergeet nooit vooraf je hittebescherming aan te brengen.
Steilen doe je met een steiltang, wat hitte bevat. Teveel hitte is nooit goed voor je haar. Dat kan het uitdrogen en je haar meer pluizig en statisch maken. Gebruik een serum om je haar te beschermen, maar gebruik daar niet teveel van.
De combinatie van de hitteplaten, de stoom en het kammetje zorgt ervoor dat het haar direct ontklit, zacht, glad en pluisvrij wordt. Doordat de Steampod het haar 78% minder beschadigt dan een traditionele stijltang zal het ook op lange termijn zorgen voor prachtig gezond haar.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
De warmte van föhnen, stijlen of krullen kan leiden tot haarbeschadiging, wat uiteindelijk zorgt voor haaruitval. Zorg er daarom voor dat je je haar goed beschermt met de juiste producten en gebruik nooit een föhn, krul- of stijltang op nat haar. Wist je dat je anticonceptie ook de oorzaak kan zijn van je haaruitval.
Je kunt je haar natuurlijk ook aan de lucht laten drogen, maar dat duurt wel wat langer. Ferry Loeve, eigenaar van Het Haartheater, adviseert overigens om toch te proberen je haar zoveel mogelijk met koude lucht te föhnen “om je haar zo min mogelijk te beschadigen.”
Je kunt ze instellen op de gewenste/benodigde temperatuur en je hebt tegenwoordig ook verschillende materialen die schade aan het haar voorkomen. En natuurlijk, als je je haar elke dag stijlt met de stijltang. Of dit doet op nat haar. Dan kun je gegarandeerd rekenen op beschadigd haar.
Het is belangrijk je haar altijd te föhnen door de kop van de föhn naar beneden te laten wijzen om zo pluizig haar te voorkomen. Föhn je haar voor 80% droog, zodat het nog wel een beetje vochtig blijft. Neem vervolgens een borstel met natuurlijke haren en maak zo je föhn beurt af.
Je lokken en proteïnen zijn de beste vriendjes, meer nog: je haar bestaat grotendeels uit een proteïne genaamd keratine. Hoe meer je ervan binnenkrijgt, hoe sterker en sneller je haar groeit. Proteïnes zitten in vlees, vis, eieren, soja, kaas, linzen en bonen. Eigenlijk moet je dus op dieet in naam van je lokken.
Voordat je aan de slag gaat met de stijltang, is het belangrijk dat je zorgt dat je heet goed droog is. Niet alleen werkt de stijltang nauwelijks op nat haar, het kan je lokken ook onnodig beschadigen. Dit geldt overigens voor alle haartypes en kapsels; dus ook wanneer je kort haar gaat stijlen moet je opletten.
Prettige bijkomstigheid is de lange snoer, 180cm, en het feit dat de snoer met je mee kan draaien. Het is echt een prima budget stijltang voor mensen die er niet zoveel geld aan uit willen geven of die niet dagelijks een tang gebruiken.
Uit onderzoek blijkt dat je je krul- en stijltang om de twee tot drie jaar moet worden vervangen.
Als je de smaak te pakken hebt, kan het heel goed zijn dat je iedere dag met de krultang aan de slag wilt gaan! Probeer het niet te doen! Het is namelijk niet goed voor je haar. Je haar heeft ook de tijd nodig om te herstellen.