De kogelvis is erg giftig door de aanwezigheid van tetrodotoxine, een verlammend neurotoxine. De vis ontleent dit vergif aan een symbiotische bacterie en accumuleert het in een aantal organen en in de huid. Om die reden is de handel in en het serveren van kogelvis in Nederland bij de wet verboden.
Giftig. De meeste kogelvissoorten hebben gifstoffen in hun huid en andere delen van hun lichaam om te voorkomen dat ze door andere dieren worden opgegeten. Je kunt ze daarom ook beter niet aanraken. Voor mensen zijn ze ook niet eetbaar.
De kogelvis is een delicatesse die in vele landen verboden is. Het eten van fugu – de Japanse benaming voor de vis – is namelijk als Russische roulette; een verkeerd bereid exemplaar leidt tot de dood en een tegengif is er niet. Toch is het de kogelvis die een foodtrend lijkt te worden in China.
Wie het gif van de kogelvis toch binnenkrijgt, wordt gevoelloos rond de mond en raakt daarna verlamd. De meeste getroffenen overlijden, omdat ook hart en longen ermee stoppen. Een tegengif voor de werkzame stof in het gif, tetrodotoxine, bestaat niet.
Zoek dan van te voren goed uit bij welk restaurant je dit gaat doen en neem een goed gevulde portemonnee mee, één portie kogelvis sashimi kan al snel meer dan €200,- kosten.
Voor een maaltje kogelvis wordt grif een paar honderd gulden neergeteld. Omdat het zo lekker is. Kenners vergelijken de smaak van kogelvis met een Japanse schildering: delicaat, subtiel, onbestemd en zo zacht als zijde. Behalve als delicatesse geldt de kogelvis ook als toetssteen voor moed.
In Hokkaido (Japan) is een grote blauwvintonijn gevangen en verkocht voor maar liefst 396.000 dollar. Het is een nieuw donker record in het bestaan van de soort.
Hoeveel kosten kogelvissen? Een kogelvis koop je vanaf 30 euro tot 50 euro per vis, afhankelijk van de soort.
Een kogelvis, ook wel ballonvis genoemd, blaast zichzelf op als hij in gevaar verkeert. Hij slikt dan veel water in, waardoor zijn lijf bol komt te staan. Zo lijkt hij groter voor vijanden. Kogelvis (Tetraodontidae) is de verzamelnaam voor een familie van beenvissen.
De vis bevat het gif tetrodotoxine, dat 275 maal zo giftig is als kaliumcyanide. Dit zit in de eierstokken, lever, galblaas en darmen van de kogelvis. De kok verwijdert deze organen en serveert alleen de niet-giftige delen, die als een ware delicatesse gelden.
Vanzelfsprekend zul je dan ook geen recepten met kogelvis op onze site vinden. Naast zalm en tonijn is makreel ook heel populair in Japan. Hier wordt makreel vaak genegeerd als het op de menukaart staat bij een sushi-restaurant, en dat is eeuwig zonde. Deze lekkere, vette, vis heeft veel smaak en is erg veelzijdig.
Een volwassen vis kan ruim 7 tot 14 dagen zonder eten afhankelijk van het soort. Jonge vissen kunnen hooguit een aantal dagen zonder eten en moeten het liefst dagelijks gevoed worden. Door de juiste voorbereidingen te treffen kunnen vissen enige tijd overleven zonder te eten.
Kogelvissen zijn voornamelijk te vinden in het tropisch zoutwater langs de kusten van Afrika, Midden- en Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en India. Hier leven de vissen in koraalriffen en zeegrasweiden. Slechts enkele van hen zijn ook te vinden in brak of zoetwater.
Kogelvissen variëren in grootte. De volwassen Tetraodon mbu heeft een lengte van 60 cm, maar er bestaan ook dwergsoorten van het geslacht Carinotetraodon of Tetraodon, die niet groter worden dan 6 cm. De meeste worden gemiddeld niet meer dan 30 cm.
De blobvis (Psychrolutes marcidus) is een vissoort die in diepe wateren voor de kusten van het vasteland van Australië en Tasmanië leeft.
Echte zoetwater kogelvissen zoals de dwerg kogelvis (C. travancoricus), kunnen in de grotere aquaria redelijk goed met bijvissen worden gehouden. Maar ook deze zullen een hapje willen nemen uit tankgenootjes. Regelmatig is te lezen/horen dat alle kogelvissen brakwater vissen zijn.
Guppen en tetra's is geen doen. Guppen kweken teveel waardoor de jonkies per direct opgegeten zullen worden, wat niet goed is voor het dwergje. Vis is te vet voedsel voor een kogelvis. Niet doen dus.
Poelslakken, posthoornslakken, kleine appelslakjes, ect. Een kogelvis heeft twee kleine tandjes die ze scherp en kort moeten zien te houden. Doormiddel van slakjes te voeren kunnen de kogelvisjes hun tanden kort houden, door de harde slakkenhuis slijpen ze tegelijk hun tanden weer kort en scherp.
Kogelvissen (Tetraodontidae) zijn een familie van beenvissen, uit de orde der kogelvisachtigen die in tropische en subtropische wateren in de Atlantische, Indische en Grote Oceaan voorkomen. In Japan gelden ze als een lekkernij.
Veelal komen slakken in jouw aquarium doordat je net een nieuwe vis of waterplant hebt gekocht. In de verpakking of in het water wat meegeleverd wordt zitten soms wel eens slakken verstopt. De oorzaak van slakken in jouw aquarium is dus dat je slakken meegeleverd kreeg bij de aankoop van een nieuwe vis of waterplant.
Het bijvoeren kan worden gedaan met verschillende soorten schelpdieren. Ook wormen, muggenlarven en kleine garnaaltjes worden gegeten. In het algemeen nemen ze veel levend voer wel aan. Diepvriesvoer wordt vaak na gewenning ook aangenomen.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Afkomstig van de Beluga steur, geserveerd in een gouden blikje. Met een prijs van 45.000 euro per kilo is dit toch echt wel het duurste levensmiddel ter wereld! Al verkrijgbaar gelukkig vanaf 10 gram, prijs is op aanvraag!
De blauwvintonijn is de duurste vis ter wereld
De blauwvintonijn is één van de duurste vissen ter wereld. Dat is niet zozeer vanwege de smaak, maar vooral omdat deze vis zo schaars is.