Schuur de tafel: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is de tafel in zeer slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
Start met heel grof schuurpapier met een korrel van 60-80 en als het nodig is kunt u door gaan tot korrel 320. Ditzelfde geldt ook voor elektrisch schuren. Als u start met schuren kunt u het beste eerst de lastige delen van de tafel aanpakken: eerst de poten, lades en randen en dan pas het tafelblad.
Voor het schuren van deze moeilijke plekken is het verstandig om een schuurmachine met driehoekvormige schuurzool te gebruiken. Met de uiteinden van de schuurzool zijn deze moeilijke plekken goed bereikbaar. Deze schuurzool is te gebruiken met speciaal ontworpen schuurpapier, dat ook een middelgrote korrel heeft.
Om een tafelblad kaal te schuren is een schuurmachine sterk aan te raden. Ook zonder schuurmachine is het kaal schuren van het tafelblad te doen, maar dit zal een stuk meer tijd kosten. Wanneer je een tafel gaat schuren kun je met een grof schuurpapiertje (bijvoorbeeld korrel 80) beginnen.
Schuur eerst met een korrel 80 en daarna nog een keer na met korrel 120. Op deze manier is het hout goed voorbereid op het lakken.
Schuur de tafel: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is de tafel in zeer slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
Ruw hout of oude (slechte) verflagen kunt u opschuren met P80 tot P120. Om een egaler eindresultaat te behalen schuur je de grondverf met een fijnere grofte, namelijk P150 tot P220. Voor extreem mooi en strak werk zou je voor de laatste verflaag nog kunnen schuren met P320-400.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Gelukkig zijn er manieren om de kleur lichter te maken totdat je er tevreden mee bent. De best werkende manier om een lichtere kleur beits te krijgen is om het hout te bleken met chemische stoffen. Met staalwol en terpentine kun je de kleur enigszins lichter maken als het hout maar iets te donker is.
Het nadeel is dat je de gaten voor de stofafzuiging mist waardoor je schuurpapier sneller zal vollopen met schuurstof. Om deze reden leveren fabrikanten soms een perforatieplaat mee. Met dit handige hulpmiddel kun je zelf de gaten in het schuurpapier maken, die precies overeen komen met de gaten op de machine.
In tegenstelling tot de vierkante of rechthoekige schuurzool van de vlakschuurmachine, is de excentrische schuurmachine te herkennen aan de ronde zool. De schuurzool van een excentrische schuurmachine draait rond op een excentrische manier.
Grof schuurpapier (korrel 60) is geschikt voor het grove schuurwerk. Bijvoorbeeld het verwijderen van roest of het verwijderen van een oude, bladderende verflaag. Middelgrof schuurpapier (korrel 80 – korrel 120) gebruik je voor het afronden van hoeken en het fijner schuren vóór het schilderen.
Eerst de fineer ontvetten en daarna schuren. Ga je fineer lakken dan eerst grondverf aanbrengen en weer schuren. Fineer beitsen is geen grondverf nodig. Controleer eerst of de fineer nog goed hecht op de ondergrond en lijm deze anders vast met houtlijm.
Wij adviseren ONE by Histor Acryl Lak Hoogglans voor het verven van je tafel: deze lak droogt sneller, ruikt niet, verkleurt nauwelijks en is minder milieubelastend.
Schuurpapier gebruiken
Schuur een ruw oppervlak eerst op met grof schuurpapier (korrel 80). Schuur daarna nogmaals met middelgrof schuurpapier (korrel 100). Wil je een grondverflaag licht opschuren? Dan is fijn schuurpapier (korrel 120 of 150) het meest geschikt.
Fineer kun je probleemloos schuren met p220. Wel met de hand schuren met de nerf richting mee.
Lakker over een olielaag gaat niet. U zult dan ook de meubelen eerst geheel kaal moeten schuren voordat u deze kan lakken.
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Schuren zonder stof wordt ook wel stofvrij schuren genoemd.
Om te schuren zonder stof moet je een apparaat hebben die het schuurstof afzuigt. Vaak wordt hiervoor een speciale stofzuiger gebruikt: ook wel een schuurstofzuiger genoemd. Je sluit de stofzuiger aan d.m.v. een stofzuigerslang aan je schuurmachine.
Schuurpapier heeft een 'eigen' getal. Dit cijfer, voorafgegaan door een 'p' of 'k' staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter. Hoe lager het getal, hoe grover het schuurpapier.
Je moet altijd éérst ontvetten, bijvoorbeeld met St. Marc, en dan pas schuren. Dus niet andersom! Eerst ontvetten en daarna schuren is de juiste volgorde wanneer je de ondergrond voorbehandelt om te gaan schilderen.