Een gezonde mond kun je herkennen aan: Het tandvlees is lichtroze van kleur. Het gehemelte is lichtroze van kleur.
Een ontstoken gehemelte of verhemelte gaat vaak gepaard met een keelontsteking of ontstoken huig. Een andere mogelijke oorzaak van een ontsteking in het gehemelte is het herpesvirus. Verder kunnen ontstekingen in de mond ontstaan door roken of medicijngebruik, maar ook door bijvoorbeeld te heet (warm) voedsel.
Je kunt de ontsteking herkennen aan rood, geïrriteerd slijmvlies van het gehemelte. Soms zie je ook witte plekken in de mond. Witgekleurde stukken in de mond kunnen echter ook een vroege aanwijzing zijn voor mondkanker.
Kenmerken gezonde mond
Het tandvlees, het gehemelte en de tong zijn lichtroze van kleur. Het tandvlees bloedt niet bij aanraking. Het tandvlees is niet gezwollen. Er wordt geen pijn ervaren.
In de mondholte liggen de boven- en onderkaak gevuld met tanden en kiezen. De zijkanten en bodem van de mond bevatten speekselklieren. Boven de mondbodem bevindt zich je tong. De bovenkant van de mondholte grenst aan je neus via het harde en zachte gehemelte.
Leukoplakie is een witte aandoening aan het mondslijmvlies. Bij leukoplakie zijn er witte verkleuringen of vlekjes te zien in de mond. Het kan op iedere plaats in de mond voorkomen, soms op meerdere plaatsen tegelijk. Het geeft soms een branderig gevoel.
Hoe herken ik infecties in de mond? U heeft last van pijn in de mond, aan de tong, het gebit of het tandvlees. Het ontstoken gedeelte is rood en gezwollen. Soms bloedt het.
Gezond tandvlees is koraalroze van kleur, al kan het door de aanwezigheid van meer pigment bij mensen met een donkere huidskleur meer bruin of paars zijn. De hoofdoorzaak van bloedend tandvlees is de opbouw van tandplak langs de rand van het tandvlees (waar het tegen de tand aan ligt).
Het achterste, zachte gedeelte - palatum molle, velum palatinum of palatum velum - wordt niet door bot ondersteund. Dit gedeelte heeft onder meer een functie bij de spraak en slikken. Het zou tevens de oorzaak zijn van veel snurkproblemen. Het zachte verhemelte loopt uit in een fijn lelletje: de uvula of huig.
Een ontsteking van het gehemelte kan vanzelf overgaan. De klachten kunnen tot wel twee weken aanhouden. Het genezingsproces gaat soms erg langzaam, zeker omdat het gehemelte steeds weer in aanraking komt met voedsel. Probeer voedsel daarom zo veel mogelijk te kauwen op een plek waar het de ontstoken plek niet raakt.
'Samen met de tong en de aanspanning van de wang tijdens het eten, zorgt een geribbeld gehemelte ervoor dat een brok voedsel niet per ongeluk ongekauwd je slokdarm inschiet', zegt Geerling Langenbach, promovendus aan het tandheelkundig instituut ACTA in Amsterdam.
Een botknobbel op het gehemelte wordt in vaktaal een torus palatinus genoemd. Bij voorkomen in de onderkaak wordt gesproken van een torus mandibularis. De botknobbels ontstaan dermate langzaam, dat de mensen er niets van merken en ook geen klachten veroorzaken. Botknobbels stoppen vanzelf met hun groei.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
Wat zijn aften? Aften zijn blaasjes of zweertjes in de mond met een doorsnede van drie tot vier millimeter. Het betreft grijswitte tot gelige plekjes omgeven door een rode ontstoken zone. Aften verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong.
Ook uw gehemelte en ogen kunnen gaan jeuken. Probeer de prikkels die uw klachten veroorzaken te vermijden. Medicijnen (antihistaminica of ontstekingsremmers) kunnen helpen. Meestal in een neusspray, soms in tabletten of drank.
De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen.
Wit tandvlees: schimmelinfectie in de mond
Last van wit tandvlees en witte vlekken op de tong? Dan kan dit wijzen op een schimmelinfectie in de mond. Deze witte plekken zijn wel weg te schrapen maar dan blijf je achter met rode, schrale plekken achter die ook nog eens pijnlijk zijn.
Is alle tandplak en tandsteen verwijderd, dan zal uw tandvlees weer de gezonde roze kleur krijgen en niet meer gezwollen eruit zien. Het bijhouden door uzelf en onze professionals voorkomt het weer terugkeren van uw tandvleesproblemen.
Bij last van stress kunt u de volgende klachten ervaren:
Versnelde afbraak van het steunweefsel van tanden en kiezen. Mondzweren. Mondbranden. Droge mond.
Witte tong door plaque
Een witte tong wordt voornamelijk veroorzaakt door plaque die op de tong achterblijft. De tong bestaat uit meerdere soorten papillen. Tussen deze papillen nestelen zich de plaque bacteriën. De plaque bacteriën die zich op de tong nestelen geven de tong een witte, soms gele, kleur.
In de mond kan de tandarts veel meer zien dan alleen gaatjes in het gebit en tandvleesontstekingen. De mond zegt veel over onze gezondheid. De mond zit vol bacteriën die door bijvoorbeeld ziekte, verminderde weerstand of stress zorgen voor ontstoken tandvlees of in sommige gevallen zelf parodontitis.
Om uw slijmvliezen schoon te houden en ontstekingen te voorkomen is het goed om de mond meerdere keren per dag met een zoutoplossing te spoelen of met lauw water. Deze zoutoplossing kunt u zelf maken; 2 theelepels zout oplossen in 1 liter lauw water.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Wanneer het tandweefsel eenmaal is ontstoken, zal het niet meer genezen. Het ontstoken tandweefsel dient u te laten verwijderen met een wortelkanaalbehandeling. Wanneer u dit niet doet sterft het tandweefsel af en kan de ontsteking zich naar het kaakbot uitbreiden.
Aften zijn een bron van irritatie en stress die ons dagelijks leven beïnvloeden en invloed kunnen hebben op ons welzijn. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus.