De ideale temperatuur om verf te bewaren is tussen de 5° en 25° Celsius. Laat je verf niet in de vorst staan of bij een temperatuur van boven de 25°. De plaats waar jij je verf bewaart heeft een grote invloed op de houdbaarheid van verf.
Verf bewaart het best bij een constante temperatuur, beschermd tegen direct zonlicht en in een vorstvrije omgeving. Een garage of een schuur zijn perfect, maar als je bezorgd bent over het weer, dan is een donkere kast in huis ook geschikt.
Verf, vooral de varianten op waterbasis, bevriest door vorst. Je kunt de verf weer ontdooien, maar alle belangrijke eigenschappen zijn dan verloren gegaan. Zo zal het bindmiddel bijvoorbeeld helemaal verdwenen zijn. Bovendien is er nu vocht bij de verf gekomen.
Watergedragen verf & muurverf is slechts 2 tot 3 jaar houdbaar; producten moeten ook altijd vorstvrij worden bewaard. Alkydverf en grondverf kan wat langer worden bewaard, maar voor de aflak geldt maximaal 5 jaar en voor een primer 3 jaar.
Ook het blik ondersteboven zetten kan voorkomen dat er zuurstof bij de verf komt door de sluiting. Je kunt eenvoudig controleren of de verf nog bruikbaar is door naar de kleur van het vel te kijken. Heeft het vel dezelfde kleur als de verf? Dan is de verf na verwijdering van het vel hoogstwaarschijnlijk nog bruikbaar.
Als acryl verf en muurverf bevroren zijn geweest, zijn ze niet meer te gebruiken. De verf is "kapot"en zal al zijn eigenschappen verliezen. Bovendien zal u merken dat de verf enorm gaat stinken.
Bedorven muurverf
Ga af op de geur van rotte eieren. Zo ruikt verf die niet meer goed is. Soms is de verf op de grens van houdbaar dan wel bedorven. Als u deze muurverf toch gebruikt, verdwijnt de stank meestal na enkele dagen.
Temperatuur en luchtvochtigheid
Een te lage temperatuur of een te hoge luchtvochtigheid heeft invloed op de droging van uw verf. Kijk daarom altijd op de verfpot naar de drogingskamertemperatuur. Bij een watergedragen verf is dit meestal vanaf acht graden. Voor een alkydverf is dit rond de vijf graden.
Verf kan ook gaan rotten. Het beste bewaar je de verf op koele en droge plekken, bij voorkeur waar het tussen de 5 en 25 graden Celsius is. Bij vorst en hittegolven wordt de houdbaarheid verf minder. Ook wanneer er vocht bij de verf komt: schimmels en bacteriën zijn daar gek op.
Om er voor te zorgen dat er geen vel op de verf komt moet je er voor zorgen dat er zo min mogelijk lucht in het afgesloten verfblik zit. Het is dus essentieel om een verfblik tot minimaal 75% te vullen. Hierdoor heeft de lucht die in het blik zit bijna geen tot heel weinig kans om een vel te veroorzaken op de verf.
Houd er dan rekening mee dat deze niet meer gebruikt kunnen worden als ze bevroren zijn geweest. De eigenschappen gaan, door het bevriezen, verloren en hierdoor wordt de verf ook wel gezien als 'kapot'. Wat opvalt is dat de verf ook een andere, onaangename geur krijgt.
Over het algemeen is verf van Sikkens van hoge kwaliteit en minimaal 1 jaar houdbaar. Helaas is de maximale houdbaarheid niet aan te geven. Dit is afhankelijk van de temperatuur, de luchtvochtigheid tijdens de opslag, de hoeveelheid verf die nog in het blik of de emmer zit en hoe (goed) het deksel is afgesloten.
Wanneer de verfpot leeg en opgedroogd is mag je de verfpot gewoon bij het restafval gooien. Is de verf nog vloeibaar, dan moet je die bij een KCA-punt inleveren.
Je kunt verf het best bij een constante temperatuur bewaren, op een vorstvrije, donkere plek. Een kast, kelder of garage is prima.
Verf is goed houdbaar. Verf op waterbasis kun je ten minste een jaar bewaren en verf op terpentinebasis zeker twee jaar. Bewaar verf vorstvrij en bij voorkeur niet in een ruimte waar het product bloot kan komen te staat aan te hoge of te lage temperaturen.
Kwasten met waterverdunbare verf kun je ook in water bewaren. Zorg wel dat de haren helemaal onder water staan en sluit het potje luchtdicht af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie. Strijk de kwast goed af op een krant voordat je weer gaat verven.
De sikkens alpha humitex sf is een watergedragen, schrobvaste, schimmelwerende verf die aantasting van de verf tegengaat in vochtige ruimtes. Sikkens is samen met Sigma de allerbeste in verfmarkt, dit betekent het beste duurzaam resultaat in uw badkamer.
Bevindt de schimmel zich op het plafond of op de muur? Maak dan een oplossing van soda (6 – 10 gram op een liter water) en spuit hiermee de schimmelplekken in. Laat het even intrekken en probeer vervolgens de schimmel weg te borstelen met een harde borstel. Herhaal zo nodig dit proces.
Je kunt verharding van de verf beter voorkomen door de verf zo nu en dan goed door te roeren en uiteraard het deksel weer goed te sluiten. Hiermee bespaar je eenvoudig overbodige kosten aan nieuwe verf.
Föhn Gebruiken Op Natte Verf: Ja Of Nee? Het korte antwoord is nee. Vooral grotere oppervlakten, groter dan 1 m² kun je beter niet sneller laten opdrogen met een föhn. Als je namelijk probeert om verf sneller te laten drogen met een föhn kunnen er scheurtjes in het verf ontstaan.
Tussen de verschillende verflagen schuur je lichtjes op. Zo krijg je een betere hechting tussen de lagen. Ook oude glanzende of zijdeglanzende verflagen schuur je best op. Zo ben je zeker van een goede hechting van de nieuwe lak.
Gemiddelde droogtijden verf
Wanneer een tweede laag verf aangebracht kan worden, hangt van een aantal factoren af, maar als leidraad kun je de volgende droogtijden aanhouden: Muurverf: 3-5 uur. Lak op terpentinebasis: 16 uur. Lak op waterbasis: 5 uur.
Slapen in een kamer waar je een verflucht ruikt, kan schadelijk voor je gezondheid zijn. Dit hangt ervan af of je een verf hebt gekozen met weinig of veel vluchtige organische stoffen (VOS). Hoe hoger het VOS-gehalte in de verf, hoe schadelijker het is. Dit kan resulteren in hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid.
Zout water
Het is heel gemakkelijk om die verfgeur te voorkomen. Je hoeft alleen maar wat bakken met zout water in de kamer te zetten als je gaat schilderen. Het zoute water absorbeert de geur van de verf, zo heb je geen excuus meer om het verven uit te stellen.
Radiatoren worden soms stoffig aan de binnenzijde doordat er lucht langs de convectoren stroomt. Die lucht neemt stofdeeltjes mee, die neerdalen in de gaatjes van de radiator. Het stof verschroeit, met een nare geur als gevolg. Het komt vaak voor dat er voorwerpen tegen radiatoren staan of hangen.