Arkosterol is een natuurproduct dat bestaat uit de bestanddelen Policosanol, Rode Gist Rijst en Monacoline K. Policosanol wordt geëxtraheerd uit suikerriet en Monacoline K wordt gewonnen uit gefermenteerde rijstkorrels.
Arkosterol is een goed natuurlijk alternatief voor synthetische cholesterolverlagende medicijnen (statines). Door het gebruik van Arkosterol plus kan binnen 6 weken een verlaging van cholesterolgehalte met maar liefst 30% worden bereikt.
De Europese Commissie heeft deze wetgeving uit voorzorg ingesteld op basis van case reports over incidentele bijwerkingen die zouden zijn ontstaan door het gebruik van supplementen met monacoline K uit rode gist rijst, bijvoorbeeld spierpijn en maag- en darmklachten.
Statines werken cholesterolverlagend. In Nederland wordt rode gist rijst verkocht als voedingssupplement. Het wordt aanbevolen voor “de instandhouding van normale cholesterolgehalte in het bloed” en als alternatief voor mensen die geen statines willen innemen of ze niet verdragen.
Monacoline K: de natuurlijke cholesterolverlager
Deze bijzondere rijstsoort dankt zijn naam aan de donkerrode kleur. Deze ontstaat door witte rijst met de gistsoort Monascus purpureus te fermenteren. Tijdens dit proces ontstaat Monacoline K, dat een aantal bijzondere eigenschappen voor de gezondheid heeft.
Statines zijn de eerste keuze voor artsen. Meestal krijg je simvastatine. Als hiermee het cholesterol niet genoeg daalt, dan kan de arts een andere statine voorschrijven. Bijvoorbeeld atorvastatine of rosuvastatine.
Gemeld zijn spierpijn, maag- en darmklachten. Maar ook ontregeling van stollingstijd, verminderd geheugen, spierafbraak, alvleesklierontsteking en ernstige lever problemen met geelzucht zijn gemeld. Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geïnformeerd over de ontvangen meldingen.
Statines in combinatie met andere medicijnen kunnen namelijk ongewenste bijwerkingen geven. Gebruik rode gist rijst niet tijdens zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft. Ook kinderen jonger dan 18 jaar en volwassenen ouder dan 70 jaar kunnen het beter niet slikken.
Uit onderzoek blijkt dat het eten van noten het LDL-cholesterol verlaagt. Noten behoren daarom tot de cholesterolverlagende voeding. Het gaat hierbij om bijvoorbeeld: walnoten, amandelen, hazelnoten, cashewnoten, pistachenoten, macadamianoten, paranoten, pecannoten en ook pinda's.
Het is wetenschappelijk bewezen dat rode gist rijst kan dienen als alternatief voor statine om je cholesterol te verlagen. Rode gist rijst bevat namelijk het actieve bestanddeel monacoline K, een stof die qua werking en samenstelling vergelijkbaar is met lovastatine.
Dat rode gist rijst veilig is voor consumptie, lijdt geen twijfel. In Nederland wordt rode gist rijst hoofdzakelijk als voedingssupplement gebruikt voor het verlagen van de totaal- en LDL-cholesterolspiegel. Het is het bekendste natuurlijke alternatief voor mensen die geen statines willen of kunnen gebruiken.
Boven 75 jaar heeft bijna iedereen een risico hoger dan 10%. Het lijkt geen goed idee al deze mensen te gaan behandelen met een cholesterolverlager. Onze Belgische richtlijnen raden artsen al jaren af om cholesterolverlagers voor te schrijven aan personen ouder dan 70 jaar zonder hart- en vaatziekten.
Monacoline k en bloedverdunners
Voedingssupplementen die rode gist rijst bevatten, verbeteren de bloedcirculatie. Er is geen interactie tussen het gebruik van statines en bloedverdunners. Raadpleeg om zeker te zijn toch even je huisarts als je de twee tegelijk gaat innemen.
De belangrijkste daarvan is monacoline K. Monacoline K uit rode gist rijst draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed. Deze gezondheidsclaim is goedgekeurd door de EFSA wegens overtuigend bewijs.
Voor de aanzienlijke groep mensen die statines niet kunnen verdragen, lijkt er een goed alternatief op komst. Een studie onder 307 personen met ernstig verhoogd LDL-cholesterol wijst uit dat injecties met het antilichaam evolocumab het cholesterol net zo goed verlagen als statines.
Rodegistrijst heeft de volgende wetenschappelijk bewezen effecten voor de gezondheid: 10 mg Monacoline K uit rodegistrijst draagt bij aan het behoud van normale cholesterolgehalten in het bloed. Cholesterol is er in verschillende vormen, waaronder het ongunstige LDL en het gunstige HDL.
De meeste rode rijst-supplementen hebben een aanbevolen dagdosering van 1 tablet. Dit tablet neem je 's ochtends in met water. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering niet te overschrijden en om van te voren de gebruiksaanwijzing te raadplegen.
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen. In je darmen gaan de pectinevezels een verbinding met gal aan. Daardoor worden er minder vetten door je lichaam opgenomen.
Het eten van ongezouten noten en pinda's verlaagt het LDL-cholesterol, dat slecht is voor de bloedvaten, en verkleint de kans op hart- en vaatziekten.” Andere tips voor verantwoord beleg die het Voedingscentrum meegeeft: Zuivelspread is kant-en-klaar beleg dat ook in de Schijf van Vijf staat.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
U kunt dit medicijn het best 's avonds na het eten of voor het slapengaan innemen. 's Nachts maakt de lever namelijk meer cholesterol aan. Dan werkt dit medicijn beter. Hoe lang? Als dit medicijn uw cholesterolgehalte voldoende naar beneden brengt, moet u het waarschijnlijk uw leven lang gebruiken.
Het antwoord is dat rode gist rijst wel degelijk als geneesmiddel wordt gezien, maar alleen boven een dagdosering van 10 mg. Dat betekent niet dat je rustig 10 mg monacolinen per dag kunt nemen, want uit onderzoek blijkt dat die hoeveelheid al ernstige veiligheidsproblemen oplevert.
Plantensterolen zijn natuurlijke stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in plantaardige oliën, noten, granen, fruit en groente. In veel wetenschappelijke onderzoeken is aangetoond dat het gebruik van voedingsmiddelen met plantensterolen het cholesterolgehalte in het bloed kan verlagen.