Heb je een subwoofer die niet heel krachtig is, of wil je iets meer uit je subwoofer halen? Dan kan je de subwoofer het beste in de hoek van de kamer zetten. De hoek is een populaire plek om zo de lage tonen van de subwoofer te laten versterken. Daarnaast is het ook een handige plek vanwege de bekabeling.
Plaatsing subwoofer
Veel mensen zetten de subwoofer in de hoek van de kamer, vaak naast de speakers aan de voorzijde van het systeem. Een hoek is vaak de meest handige plek, door de bekabeling en de ruimte, en zorgt ervoor dat de lage tonen iets versterkt worden.
Wanneer je een soundbar met subwoofer hebt, plaats deze dan ook op een centrale plaats. Want weggemoffeld achter de bank, komt het geluid van de subwoofer niet goed tot zijn recht. Houdt bij het plaatsen van de soundbar ook rekening met de breedte ervan.
Wil je de lage tonen van de sub iets versterken, zet hem dan in de hoek van de kamer. Hierdoor ketsen de lage tonen de woonkamer in. Bij een goede subwoofer zal dit overigens niet nodig zijn. Als het nodig is kun je de subwoofer zelfs achter de bank neerzetten.
Een subwoofer wordt in de meeste gevallen geplaatst in de kofferbak. Dit is de meest logische plek vanwege het feit dat subwoofers over het algemeen groot van omvang zijn. Tegenwoordig is het ook mogelijk om kleinere subwoofers te kopen die alsnog de lage tonen kunnen produceren.
Zeker met een sub niet. Een sub moet het liefst zo trillings/resonantie-vrij en solide mogelijk worden opgesteld. In een kast zetten is niet de ideale weg. Zeker niet als dezelfde kast ook je CD/DVD-speler moet herbergen.
Wat is een subwoofer? Een subwoofer is het excentrieke buitenbeentje van de hifi-familie. Het is een vierkante kast die ergens in een hoek staat te brommen. Een subwoofer is namelijk een luidspreker die speciaal ontworpen is om de allerlaagste bastonen van muziek en de zwaarste explosies van films weer te geven.
Subwoofers zijn tegenwoordig vaak ingebouwd in een soundbar. Dat betekent dat je geen aparte subwoofer meer hoeft aan te sluiten op je soundbar. De subwoofer die je wel los aansluit verspreidt de lage bastonen over de grond door de kamer, waardoor je ze nog beter voelt en ervaart zoals het bedoeld is.
In principe geldt: hoe groter je woonkamer,hoe meer lage tonen de subwoofer moet kunnen produceren. Een subwoofer die in eengrote ruimte zijn geluid moet produceren, heeft ook een groter vermogen nodig. Ditvermogen wordt gemeten in Watt. De meeste subwoofers beginnen bij 50 watt.
Dat hangt er sterk vanaf in hoeverre je van lage tonen houdt. Er zijn soundbars met een ingebouwde subwoofer, die al veel betere lage tonen geven dan de ingebouwde speakers van de meeste TV's. Wil je echt diepe bastonen voor je muziek, series, films en games, dan is een soundbar met een aparte subwoofer aan te raden.
Als de televisie reeds is bevestigd, dan is 5 centimeter (2 inch) de ideale afstand tussen de onderkant van de tv en de bovenkant van de muurbeugelafdruk. Houd er ook rekening mee dat het midden van de afdruk gelijk moet staan aan het midden van de televisie.
Om op de ideale oor en luisterhoogte uit te komen wil je de soundbar ophangen op 95 – 115 cm hoogte.
Sluit de soundbar aan op je tv met een HDMI-kabel
Je hebt hiervoor de speciale HDMI ARC (Audio Return Channel) of HDMI eARC poort nodig op je tv. Deze zit aan de zij- of achterkant van je tv. Wat je daarna doet, is de kabel aansluiten tussen de HDMI van je soundbar en de HDMI ARC of HDMI eARC poort van je tv.
De Surround luidsprekers in een 5.1 surroundopstelling dienen achter de luisterplek opgesteld te worden, op 60-90cm boven oorhoogte. De actieve subwoofer kan het beste in een hoek in de buurt van de Front-luidsprekers geplaatst worden.
Voor de luidspreker geldt dat de resonantie-frequentie onder de 40 Hz moet liggen; hoe lager, des te beter de luidspreker in staat is om lage tonen weer te geven. In de praktijk geeft een subwoofer meestal alle frequenties lager dan 80 Hz weer, maar dat is meestal zelf in te stellen met een draairegelaar.
Blokkeer de opening aan de voorkant niet als je hem verticaal tegen een muur plaatst. Plaats je Sub horizontaal op de vloer, leg of zet er dan niets op. Sub is ontworpen om op de vloer te staan. Je kunt de Sub in een hoek neerzetten, tegen de muur, achter, onder of naast een meubel en op elk soort ondergrond.
Wij hebben hiervoor een aantal vuistregels: Hoe groter – hoe beter maar ook Hoe solider – Hoe beter. Daarnaast moet u zich ook niet blind staren op wattages. Wanneer u een subwoofer heeft met 1000 Watt zal dit nauwelijks behaald en gebruikt worden. Kijk bij wattages goed naar de afmetingen van de (woon)kamer.
Voor stereogeluid koop je logischerwijs een stereo versterker. De ingebouwde voeding levert aan slecht twee weergevers vermogen, waardoor de audio versterker het beste in je luidsprekers naar boven haalt. Hoe krachtiger de voeding, hoe beter doorgaans het geluid.
Wat minder kort door de bocht: het aantal watt geeft het vermogen weer waar een luidspreker onder bepaalde omstandigheden mee belast kan worden zonder kapot te gaan. Dit betekent dat een speaker van 100 watt in de praktijk vaak meer dan 100 watt verwerken.
Een subwoofer kan zonder problemen op alle kanten staan. Er zal niets uitzakken; daar is de subwoofer tegen bestand. Pas op het moment dat conusrand (ophanging) gescheurd of deels verpulverd is is het pas slecht om het op een kant te zetten.
Een groot voordeel van soundbars is dat je ze vaak alleen met een hdmi-kabel of optische audio-kabel kunt aansluiten. Je hebt geen extra kabels nodig. Ook de losse subwoofers of achterluidsprekers zijn draadloos verbonden. De subwoofer heeft wel netstroom nodig.
Wil je gewoon thuis een beetje muziek kunnen luisteren dan is een relatief simpele installatie van zo'n 100 tot 150 watt vaak al wel voldoende. Wil je een tuinfeestje geven, dan heb je een grotere installatie nodig. Bij dit soort installaties praat je vaak over vermogens van 600 watt of meer.
Subwoofers zijn zeer krachtige luidsprekers die gespecialiseerd zijn in het afspelen van tonen met een behoorlijk lage frequentie. Deze lage frequentie wordt ook wel de bas genoemd. Het gaat in dit geval om tonen die onder de 80 Hz vallen. Een subwoofer is uitermate geschikt voor het gebruik in auto's.
Volume van subwoofer instellen
De meeste actieve subwoofers hebben een eigen volumeregeling. Het is raadzaam om het volume van de sub in eerste instantie in te stellen op ongeveer een derde tot maximaal 50% en het gewenste totale volume via de AV-receiver te selecteren.
Sub betekent namelijk letterlijk onder, terwijl woofer synoniem staat voor lage tonen luidspreker. Een subwoofer zet je dus ergens op de vloer neer, waarna deze speaker diepe bastonen de woonkamer in blaast. De laagste tonen die reguliere luidsprekers achterwege blijven, vul je met een subwoofer eenvoudig aan.