Vetbollen worden ook wel mezenbollen genoemd. Ze geven tuinvogels veel energie en zitten vol met voedingstoffen. De belangrijkste ingrediënten voor vetbollen zijn zaden, ruwe as en vet. Vetbollen helpen buitenvogels de winter door.
Je hebt maar twee ingrediënten nodig: vast frituurvet en vogelzaad. Met behulp van leuke vormpjes maak je de mooiste kunstwerken. Je kunt vetbollen natuurlijk in de winkel kopen, maar je kunt ze ook heel makkelijk en snel zelf maken!
Mezenbollen maken doe je zo!
Zet de pan zacht aan en laat het frituurvet of kokosvet langzaam smelten. Wanneer al het vet gesmolten is, kun je de pan van het vuur halen. Je kunt nu het vogelzaad toevoegen. Zodra je de zaden voorzichtig in de pan toevoegt, moet je direct roeren zodat het goed opneemt in de pan.
Koop een blok ongezouten frituurvet in de supermarkt en een zadenmengsel in de dierenwinkel. Of maak zelf een mengsel. Koop geen vloeibaar vet en gebruik ook geen kippenvoer, want die zaden zijn te groot en te hard voor tuinvogels. Goede mengels bevatten stukjes pinda, zonnebloempitten, mais en andere kleine zaden.
Geen kippenvoer
Neem zeker geen (veel goedkoper) plantaardig frituurvet op basis van palmolie, een product uit een onecologische en onethische industrie. Boter en margarine zijn ook niet goed voor vogels, dat werkt laxerend.
Kokosvet is goed bruikbaar, ook niet helemaal duurzaam, maar wel biologisch beschikbaar. Voordeel hiervan is dat kauwen er niet van houden en dat die dus niet alles voor de kleine vogels wegkapen.”
De vogelpindakaas is speciaal ontwikkeld om onze vogelvrienden te voorzien van een lekker hapje pindakaas. Gemaakt van pindameel en insecten is dit lekker en gezond. De pindakaas zit in een normale pindakaaspot en past in de speciaal ontwikkelde pindakaaspothouder.
Smelt frituurvet (ongezouten en liefst zonder palmolie) of kokosvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet heet. Voeg daar al roerend het zadenmengsel aan toe en laat dit mengsel een beetje afkoelen. Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas, of een halve kokosnoot.
Vogelbescherming Nederland adviseert echter vogels nooit pindakaas te geven die bestemd is voor menselijke consumptie maar alleen speciale vogelpindakaas. Deze originele pindakaas bevat namelijk ongebrande pinda's en er is geen zout aan toegevoegd.
Wanneer moet je de vogels in je tuin bijvoeren? Tuinvogels bijvoeren kan het hele jaar door en is zelfs wenselijk. Wanneer je het hele jaar tuinvogels voert maak je ze niet afhankelijk. Vogels zoeken hun voedsel eerst zelf in de natuur, daar is helaas steeds minder te vinden.
En nu specifiek, wat zit er dan in vogelvoer? Vogelvoeders die te koop zijn bevatten vaak een mix van verschillende zaden, noten, vruchten, granen en insecten. Denk hierbij aan zonnebloempitten, pinda's of bijvoorbeeld meelwormen.
Je kunt ook eenvoudig zelf vetbollen maken. Je smelt wat kokosvet of frituurvet in een pannetje. Als het vloeibaar maar niet heet is, gooi je er zaden, meelwormen, of ander vogelvoer doorheen.
Je kunt gemakkelijk zelf vogelvoer maken met wat ongezouten boter, een oude keukenrol en vogelzaad. Rol de oude keukenrol in de boter en strooi hier vogelzaad overheen. Simpeler dan dit kan vetbollen maken niet worden! Vetbollen maken met boter is één van de gemakkelijkste opties om vetbolletjes te maken.
Het kan over het hele lichaam voorkomen. Veltbulten zijn in feite heel normaal en geven vaak geen klachten. Mensen ervaren het vaak als ontsierend en storend. Afhankelijk van de plaats en het formaat van de vetbult kan het zorgen voor een belemmering van dagelijkse activiteiten en pijn veroorzaken.
Vetbollen maken in drie stappen
Vogels houden bijvoorbeeld van pinda's, zonnebloempitten, mais en kleine zaden. Stap 2: Zorg dat u net zoveel vet als zadenmengsel klaar hebt liggen. Doe het frituurvet in de pan en laat dit smelten.
geen gebrande pinda's (noten): deze bevatten giftige stoffen; geen producten waar zout in zit (daarom liever geen gekookt eten, vaak zout toegevoegd aan aardappelen en groenten plus dat gekookt eten erg bederfelijk is);
hak de 160 gram pinda's tot stukjes, bijvoorbeeld in een hakmolen die bij een staafmixer zit, goed mengen, in de glazen pot scheppen en ophangen maar. Tip voor variatie: vervang 80 gram pinda stukjes door 80 gram zonnebloempitten (foto rechts).
Welke vogels eten vogelpindakaas? Mezen, mereltjes, vinken, kleine koolmeesjes, mussen en eigenlijk zijn de meeste tuinvogels dol op pinda's en dus ook pindakaas voor vogels. Het zijn meestal kleine vogeltjes die op echte vogelpindakaas afkomen.
Bij sommige mensen is het vetbultje kwaadaardig. Dan heet het een liposarcoom. Bij een liposarcoom is een behandeling nodig. Anders kan de tumor in andere weefsels groeien of uitzaaien.
Een vetbultje is een gladde en ronde bobbel onder uw huid. De bobbel is gemaakt van vetcellen. Een vetbultje voelt meestal zacht als u erop drukt. Vetbultjes kunnen klein blijven, maar ze kunnen ook groter groeien.
Daarom adviseer ik echt iedereen die een vetbolletje voor de vogels op wil hangen, deze eerst van zijn netje te ontdoen. Leg de bolletjes vervolgens gewoon los in je vogelhuisje of op een handig voederplateau. Dat is ook nog eens beter voor het milieu.
Naast dat er in normale pindakaas vaak suiker en zout is toegevoegd, bestaat deze pindakaas vaak uit gebrande pinda's. Voor vogels zijn gebrande pinda's veel moeilijker om te verteren, dit kost ze veel meer energie. Vogelpindakaas is dus pindakaas zonder suiker en zout, en is gemaakt van ongebrande pinda's.
Pinda's kunt u het hele jaar door voeren, maar zijn met name geschikt voor in de herfst en winter. Pinda's bevatten namelijk een hoog vet- en eiwitgehalte en dat is precies waar de vogels naar op zoek zijn in de koudere jaargetijden. In essentie: het is niet nodig om in de zomer pinda's te voeren aan vogels.
Pinda's bevatten voornamelijk B-vitamines en vitamine E (1). B-vitamines zijn belangrijk voor het goed verlopen van je stofwisseling. Ze zijn noodzakelijk voor het vrijmaken van energie uit je voeding. Daarnaast hebben de individuele B-vitamines nog veel andere belangrijke functies in je lichaam.