De opvallende rups van het groot avondrood wordt vaak in tuinen gevonden op fuchsia, kattenstaart en waterdrieblad. Zeer algemeen. Komt verspreid over het hele land voor. RL: niet bedreigd.
Het Groot avondrood is niet erg kieskeurig. Meestal worden de rupsen gevonden op Gewoon wilgenroosje, maar ook Harig wilgenroosje, diverse basterdwederiken, Grote kattenstaart en teunisbloemen worden vaak aangevreten.
Wat is de grootste vlinder van Nederland? De grootste dagvlinder van Nederland is de koninginnenpage. Deze vlinder kan 8 tot 10 cm groot worden. De grootste nachtvlinder in Nederland is de ligusterpijlstaart, die wel 10 cm groot kan worden.
In vlindertuin De Passiflorahoeve in het Gelderse Harskamp kruipt een schepsel rond dat bezoekers de kriebels geeft: de citheronia regalis. Oftewel de grootste rups ter wereld. De megarups wordt maar liefst vijftien centimeter groot.
De ligusterpijlstaart komt vrij algemeen voor, maar wordt meestal in zeer lage aantallen gezien.
Hoewel veel mensen de kolibrievlinder nog nooit eerder zagen, is het geen zeldzaamheid in Nederland. Het is een vlinder die in wisselende aantallen in het hele land kan worden waargenomen; 100 tot 200 waarnemingen per jaar is normaal, maar in warme zomers zijn het er soms vele duizenden.
Komt verspreid over het hele land voor. RL: niet bedreigd. Algemeen in het hele land, maar waargenomen in lage aantallen.
Super gevaarlijk: De rups van de Thaumetopoea pityocampa (de pijnboomprocessie rups)
In het Zeeuwse duingebied komt de bastaardsatijnrups voor. Deze rups heeft, net als de eikenprocessierups, irriterende brandharen die soms allergische reacties veroorzaken. Niet alleen bij mensen; ook dieren hebben er last van.
bijten of steken geen mensen. Slechts enkele soorten rupsen, o.a. de eikenprocessierups (Thaumatopoeida) en bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea), dragen irriterende brandharen; sommige rupsen hebben stugge scherpe stekels.
De afgelopen weken kreeg De Vlinderstichting verschillende waarnemingen binnen van de oostelijke vos en de grote vos. Deze twee vlinders zijn in Nederland zeldzaam.
Verreweg de meeste vlinders worden beschouwd als onschuldige en nuttige dieren omdat ze bestuivers zijn die niet kunnen steken of bijten.
Vlinder, als de vlinder in jouw leven verschijnt dan geeft de vlinder jou de boodschap mee van transformatie. Komt de vlinder in jouw leven dan laat deze je weten dat er een nieuw begin heel dichtbij is. Een transformatie naar een leven in liefde, vreugde en gezondheid, Elk dier brengt een boodschap mee.
Een van de meest opvallende overdag actieve nachtvlinders is wel sint-jacobsvlinder en deze komt inmiddels overal in Nederland voor. Dat is vooral iets van de laatste tientallen jaren, want vroeger was het toch voornamelijk een duinvlinder. Nog steeds is de soort in de duinen het meest talrijk.
Om bij de inheemse waterplant waterdrieblad te komen heeft de rups het er zelfs voor over om te 'zwemmen'. Hoe dát eruit ziet zie je hieronder in het filmpje.
Agaatvlinder. De agaatvlinder is ook een grote vlinder. De groene rups is het hele jaar aan te treffen en dus ook in de winter, wanneer hij tijdens milde winterdagen foerageert. De verpopping vindt gewoonlijk plaats in een cocon in de grond, maar soms in een voeg in een muur.
Rupsen hebben een hekel aan de sterke geur van bieslook en salie. Zet deze planten daarom rondom je andere planten. Daarnaast is het verstandig om jonge planten te beschermen met een net of vliesdoek, zo voorkom je dat vlinders hun eitjes kunnen leggen. Want met het leggen van eitjes begint immers een rupsenplaag.
In principe is iedereen even gevoelig voor de eikenprocessierups. De reactie na het contact met de brandharen kan wel verschillen.
Je hond kan problemen krijgen door de processierups als hij aan ze snuffelt of erin bijt. Dit zorgt voor problemen in de bek en luchtwegen, wat zelfs kan leiden tot ademhalingsproblemen en benauwdheid. Vermoed je dat je hond contact heeft gehad met processierupsen, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts!
sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae)
De opvallende oranjegeel met zwarte (zebra)rupsen zitten overdag open en bloot op de waardplant. Ze eten vooral de bladeren en de bloemen; als er erg veel rupsen bij elkaar zitten, laten ze slechts een kale stengel over. De soort overwintert als pop in een losse cocon in de grond.
Wat eet de huismoeder? De huismoeder kan zich te goed doen aan nectar van allerlei planten, maar wordt evenzeer aangetrokken door rottend fruit. Wat eet de rups van de huismoeder? De rups is niet kieskeurig en leeft op allerlei lage planten.
De antwoorden op de volgende vragen vormen een goede basis om in elk geval vast te stellen tot welke familie een rups hoort: Lijkt de rups op een takje? Hoeveel paar buikpoten heeft de rups? Heeft de rups haren en is de beharing lang of kort?
Vlakbij de krachtige kaak zitten zes paar echte ogen; de rups kan hier echter geen beelden mee zien, maar wel verschillen in lichtintensiteit mee detecteren. Met de korte voelsprieten, die zich ook vlakbij de kaak bevinden, kan de rups proeven en zo de juiste waardplant vinden.
Nee… niet dat prachtige kleine vogeltje dat met razendsnelle vleugelbewegingen stil hangt voor een bloem en met zijn lange roltong de nectar uit de bloem drinkt. Om dit juweeltje in het wild te zien zult u naar Zuid Amerika af moeten reizen . Daar komt deze vogel het meest voor.