Veel mannen krijgen vanaf 40 jaar problemen met plassen, zoals vaker plassen, een zwakkere straal en nadruppelen. Dit heeft meestal te maken met veranderingen van de blaas, prostaat en bekkenbodem. Genoeg bewegen en minder drinken helpen vaak. Oefeningen voor de bekkenbodem kunnen helpen.
Doordat je blaas niet goed doorspoelt, kan er een blaasontsteking ontstaan, die zelfs tot een ontsteking van de nierbekkens kan leiden. Maar een volle blaas kan ook andere klachten geven, zoals pijn, en je plas niet op kunnen houden (zie Urineverlies).
Ontspan je bekkenbodem zoveel mogelijk. Hoe meer je je bekkenbodem ontspant, hoe gemakkelijker de urine uit je blaas komt. Neem de tijd om je blaas volledig leeg te maken. Tracht niet te persen.
Symptomen bij urineretentie
Buikpijn, • Pijnlijke zwelling in de onderbuik, • Niet of druppelsgewijs plassen, • Ongewild urineverlies, • Slappe urinestraal, • Vaak kleine beetjes plassen, • Snel een terugkerende aandrang om te plassen.
Bij een acute urineretentie is het belangrijk om de urine weg te laten stromen, omdat anders schade aan de nieren ontstaat. Een katheter plaatsen waardoor de urineafvoer plaatsvindt, vermindert direct de klachten. Een slangetje inbrengen via de plasbuis is de beste oplossing, dit brengt de verpleegkundige bij je in.
Urineretentie is een ophoping van urine in de blaas, omdat men niet meer kan plassen of slechts kleine beetjes plast. Retentie betekent letterlijk: vasthouden. Als u opeens niet meer kunt plassen (acute urineretentie) kan er pijn ontstaan, omdat de blaaswand uitrekt.
Elizabethziekenhuis in Tilburg, voegt daar nog aan toe: "Vier uur ophouden zou moeten kunnen, maar niet als je al moet plassen, dus als er al plas in je blaas zit. Zeker als je 50 jaar of ouder bent, dan wordt je blaas kleiner." Sowieso is het belangrijk je blaas niet te ver op te rekken, waarschuwt Wijsma.
Medicijnen. Uw arts kan u medicijnen voorschrijven om de symptomen van uw urineretentie onder controle te krijgen. Sommige van deze medicijnen werken op de spieren die voor het plassen nodig zijn, andere op het wegnemen van de obstructie.
De nieren zijn belangrijke organen. Ze kunnen meten of het lichaam voldoende, te veel, of te weinig vocht heeft. Is er te veel vocht in het lichaam, dan maken ze veel urine en als er een tekort is, dan maken ze maar weinig urine aan.
Chronische retentie is doorgaans pijnloos. Het kan leiden tot recidiverende infecties, incontinentie, overactieve blaas en beschadiging van de m. detrusor.
Laat cola en koffie staan
Het is niet alleen belangrijk hoeveel u drinkt, maar ook wát u drinkt. Vermijd daarom liever prikkelende of cafeïnehoudende drankjes als koffie, thee, energiedrankjes of cola. Ook alcohol is af te raden.
Prostaatklachten zijn meestal problemen met plassen maar soms ook pijn in dat gebied. De meest voorkomende plasklachten zijn veel en vaak plassen, moeilijk plassen, een zwakke straal of nadruppelen. Prostaatklachten kunnen een enorme invloed hebben op het dagelijks leven van de man.
De juiste houding om zittend te plassen
We raden u aan om zittend te plassen, omdat het dan makkelijker is om u te ontspannen. Zorg er als u gaat plassen voor dat u goed rechtop zit. De plasbuis bevindt zich dan in verticale positie, waardoor u uw blaas volledig kunt legen.
Symptomen vergrote prostaat
veel plassen en vaak plassen met minder drang en weinig urine per keer. urinestraal is minder krachtig en wordt soms onderbroken (persen versterkt de straal niet) niet goed kunnen beginnen met plassen. meer aandrang en steeds weer moeten plassen.
Het gebruik van geneesmiddelen kan een nadelige invloed hebben op de continentie. Anticholinergica, zoals tricyclische antidepressiva, antipsychotica, urologische anticholinergica en alfablokkers kunnen aanleiding geven tot urineretentie met overloopincontinentie tot gevolg.
Fysiologie. Afhankelijk van de vloeistoftoevoer produceert een gezond persoon in 24 uur ongeveer 1000 tot 1500 ml urine, die twee tot zesmaal per dag wordt uitgescheiden. Daarbij is de urineproductie niet op ieder moment van de dag even groot. De meeste urine produceert de mens om zes uur in de ochtend.
Plasangst is een sociale fobie of angststoornis waarbij je niet meer durft te plassen in bepaalde omstandigheden. In het Engels wordt het ook wel “shy bladder syndrome” genoemd. Ongeveer 15% van de mannen en 7% van de vrouwen heeft moeite om in bepaalde omstandigheden te plassen.
Normaal gesproken plassen we per 24 uur ongeveer zes á zeven keer, waarvan soms één keer 's nachts. Als u vaker moet plassen – misschien wel ieder uur- dan spreken we van een overactieve blaas.
Ja, dat kan. Dit heeft watervergiftiging als gevolg en kan zelfs voor acuut overlijden zorgen. De nieren kunnen per dag zo'n 8 tot 10 liter water verwerken. Als iemand veel meer drinkt, of bijvoorbeeld heel veel water in een kort tijdsbestek drinkt, kan het lichaam dat niet meer aan.
Veel plassen 's nachts komt vaak voor
Als u 's nachts een keer opstaat om te plassen, is dat eigenlijk vrij normaal. Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet.
Drink je bijvoorbeeld een glas water op de lege maag, dan kan je lichaam al binnen vijf minuten het water absorberen. Als je een glas water drinkt nadat je hebt gegeten, duurt de absorptie langer, wat kan oplopen tot een paar uur.