Een loopgraaf is eigenlijk een greppel in de grond, waar soldaten zich in verschuilen. In de grond zijn ze minder makkelijk te raken door vijandelijke soldaten, maar zijn ze ook beter beschermd tegen rondvliegende granaatscherven en puin van ontploffingen.
Iets ten noorden van Amiens in Beaumont-Hamel ligt één van de grootste monumenten van de slachting van jonge mannen in Noord-Frankrijk. Hier zijn de loopgraven nog te zien in een gebied waar zich een indrukwekkend verhaal afspeelde.
Leven in de loopgraven
Als het regende werd de grond tot modder en zakten de soldaten er soms wel tot hun middel in; als soldaten er lang in bleven kon dat leiden tot loopgravenvoeten. De mensen die er sliepen lagen onder een klein dakje zodat er geen brokstukken op hen zouden vallen.
In dit conflict staan de 'centralen' (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk) tegenover de 'geallieerden' (Frankrijk, Groot-Brittannië en Rusland). Het oorlogsfront beperkt zich niet tot Europa, maar breidt zich uit tot in Afrika, Azië en het Midden-Oosten.
Wachtlopen en op luisterpost liggen waren inspannend en zenuwslopend, vooral 's nachts. En altijd dreigde het doodsgevaar dat afkomstig kon zijn van een vijandelijke granaat of de kogel van een scherpschutter. Overdag en vooral 's nachts, onzichtbaar voor de vijand, moest er worden gewerkt in de loopgraven.
Omdat legers zich echter nog grotendeels te voet en met paarden verplaatsten, konden ze diezelfde open slagvelden niet snel genoeg oversteken om dicht genoeg bij de vijand te komen en effectief vuur op de vijand uit te brengen. Om zichzelf te beschermen tegen kogels en artillerievuur groeven soldaten loopgraven.
Loopgraven waren in de Eerste Wereldoorlog gewoonlijk ongeveer 2 meter diep en relatief breed. Ze liepen niet in een rechte lijn, maar zigzaggend. Daardoor hadden inslaande granaten een minder schadelijk effect.
De inval in Polen, die begon op 1 september 1939, vormde het startschot voor de Tweede Wereldoorlog. Groot-Brittannië en Frankrijk eisten in een ultimatum dat Duitsland zich onmiddellijk zou terugtrekken, en toen dit niet gebeurde, verklaarden de twee landen Duitsland de oorlog.
Duitsland, dat zijn eigen problemen had met revolutionairen op dat moment (de Novemberrevolutie), stemde in met een staakt-het-vuren op 11 november 1918, dat later bekend zou staan als Wapenstilstandsdag. De oorlog eindigde als een overwinning voor de geallieerden.
Het nieuwe Duitse Keizerrijk werd een sterke staat, zowel op militair, economisch en politiek gebied. Dit zorgde voor een verstoring van het machtsevenwicht in Europa, waarbij Frankrijk de dominante positie verloor.
Binnen 2 minuten in slaap vallen
Sluit je ogen en adem diep in en uit. Ontspan elke spier in je gezicht en let erop dat je niet fronst of je ogen toeknijpt. Adem uit en voel je wangen, mond en tong ontspannen.
Deze kon uit brood, aardappelen, vlees (meestal rundvlees in blik: corned beef, ook 'koude aap', 'apenvlees' of 'plata' genoemd) of vis, thee of koffie, suiker, zout, peper en zelfs alcohol en tabak bestaan. Daarnaast kregen ze soms ook kaas, spek, reuzel, confituur, rijst, groenten of meel.
Eten, opgehaald door etensdragers, dat bijna altijd koud was: koude soep, bedekt met gestold vet, brood dat meestal dagen oud was en bij het transport vaak besmeurd raakte met vuiligheid. Toch werd die onsmakelijke prak naar binnen gewerkt, voorovergebogen, om te voorkomen dat er regen of zand in het etensblik viel.
In de geschiedenisboeken staat het West-Vlaamse Ieper vooral bekend als de plek waar duizenden soldaten in meerdere veldslagen omkwamen tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918).
Dat tijdens de Eerste Wereldoorlog miljoenen soldaten streden aan het front bij Ieper is geweten. Veel minder bekend is dat er daar ook honderdduizenden uit de kolonies bijzaten. Liefst 140.000 kwamen uit China en evenzoveel uit India. Ze vochten vooral in dienst van de Fransen en de Britten.
Shellshock is de benaming voor de klachten die militairen ontwikkelden tijdens of na heftige oorlogservaringen. Er kwamen verschillende symptomen voor zoals gevoels- en bewegingsstoornissen, blindheid, slapeloosheid, angststoornissen, emotionele labiliteit en hallucinaties.
1. Tweede Wereldoorlog, 1939 -1945. Tussen 1939 en 1945 vielen 60 tot 72 miljoen dodelijke slachtoffers.
Ongeveer een derde van de Nederlanders is bang dat Nederland in de komende vijf jaar betrokken zal raken bij een oorlog, of dat mensen met wie ze zich verbonden voelen in de komende vijf jaar betrokken raken bij een oorlog. In 2021, toen die vraag ook werd gesteld, betrof dit nog ongeveer een op de tien mensen.
Sancties in het Verdrag van Versailles
Het verdrag van Versailles werd in juni 1919 opgezet door de winnaars van de Eerste Wereldoorlog. Uiteindelijk kwam het verdrag erop neer dat Duitsland de hoofdschuldige was.
De Tweede Wereldoorlog eindigde in de lente van 1945 met de geallieerde overwinning op Nazi-Duitsland. Het lot van het Duitse volk lag nu in de handen van de vier overwinnaars: de Verenigde Staten, de Sovjet Unie, Groot-Brittannië en Frankrijk.
De Britse politicus Winston Churchill (1874-1965) is vooral bekend vanwege zijn optreden als Brits premier tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij begon zijn carrière als militair en journalist.
Naarmate de oorlog vorderde vielen steeds meer soldaten, maar ook officieren, uit met een combinatie van fysieke problemen zoals verlamming, doofheid, blindheid, stomheid, geheugenverlies, dwangmatige bewegingen en uitputting.
De meeste bunkers zijn ontoegankelijk en daar is een goede reden voor, gaat John verder: “In de Tweede Wereldoorlog waren de loopgraven minder van nut, omdat er toen met vliegtuigen gevochten werd. Maar de Duitsers wilden voorkomen dat de geallieerden 'hun' linie zouden inpikken.
Aan het begin van 1915 was er 40.000 kilometer loopgraven gegraven, dwars door Noord-Frankrijk tot aan de grens met Zwitserland. 40.000 kilometer. De omtrek van de aarde. Vanuit die loopgraven zouden beide legers elkaar bijna vier jaar lang bestoken.