horizontale scheuren zijn vaak gevaarlijker dan verticale scheuren. Verticale scheuren ontstaan vaak door onvoldoende dilatatie. En zijn meestal niet gevaarlijk. Horizontale scheuren ontstaan daarentegen veel moeilijker en kunnen wijzen op funderingsproblemen.
Een constructieve scheur is gevaarlijk voor de stabiliteit van de constructie. Zo'n scheur kan na verloop van tijd groter worden en de rest van de gevel aantasten. Een constructieve scheur ontstaat meestal door een bouwfout. Dat kan door een slechte plaatsing van een latei of een te zwakke fundering.
Een krimpscheur is lelijk, maar constructief niet erg. Je herkent deze scheuren vast, het zijn een soort haarscheuren die je vaak in stucwerk ziet. Het is vaak een dunne scheur die door het krimpen van materiaal is ontstaan. Het materiaal is meestal stucwerk, beton of hout.
Er zijn meerdere oorzaken aan te wijzen voor constructieve scheuren in de muur: Zetting of zakking van de fundering. Constructief gebrek aan de woning, zoals een doorgeroeste stalen latei boven een kozijn. Overbelasting van de constructie, zoals het plaatsen van een opbouw.
Horizontale scheuren zijn over het algemeen gevaarlijker, omdat ze niet gemakkelijk ontstaan. Ze zijn ook wat minder voorspelbaar. Bovendien zijn hun oorzaken moeilijker te achterhalen. Laat een vakman de situatie beoordelen.
Tip 3: Vraag zelf de bestaande bouwtekeningen op bij de gemeente. Op de archieftekeningen staan de dragende muren vermeld. Tip 4: Laat een constructeur een constructieberekening en stempelplan maken voor het doorbreken van de draagmuur. Op deze manier weet je zeker dat de constructie veilig is.
Een woning zet zich in meerdere fasen in de ondergrond. Een eerste zetting manifesteert zich quasi onmiddellijk na de uitoefening van gewicht. Een latere, tragere zetting kan wel een jaar of drie duren. Funderingen kunnen een normale zetting wel aan.
Oorzaak scheuren in stucwerk
Een veel voorkomend oorzaak van scheuren in stucwerk heeft te maken met de fundering of foute dakconstructie. Door temperatuurverschillen kunnen ook scheuren ontstaan. Bij warm weer zet het materiaal uit en als het weer kouder wordt trekt het materiaal weer terug.
Zettingsscheuren en krimpscheuren
Zetting scheuren hebben te maken met de constructie van het gebouw welke langzaam de grond in moet zakken. Het is vaak het geval bij het stuccen van nieuwbouw woningen. Krimpscheuren daar in tegen kunnen ontstaan door teveel vocht wat uiteindelijk verdampt uit een woonhuis.
Vul de scheur met vulmiddel
Trek het plamuurmes stevig langs de oppervlakte totdat de hele scheur opgevuld is. Verwijder overtollig plamuur direct na afloop. Vulmiddel krimpt tijdens het drogen. Vul de scheur in 2 à 3 keer op met tussendoor laten drogen voor een strak eindresultaat.
Je kunt aankloppen bij je aannemer wanneer de scheuren een wijdte hebben van meer dan een halve centimeter of wanneer het afwerkingsmateriaal afbrokkelt. Overigens is het altijd aan te raden de kleine lettertjes te lezen wanneer je een aannemer in de arm neemt om zo verbouw horror te voorkomen.
Stucwerk laat los; de oorzaak
Een gebrek aan ventilatie is meestal de oorzaak van loslatend stucwerk in de badkamer. Vochtplekken en loslatend stucwerk bevindt zich meestal in de hoeken en langs de randen van het plafond. Laat het stucwerk los op het midden van de muur, dan kan ook een gesprongen leiding de oorzaak.
Kleine scheurtjes in stucwerk zijn meestal normaal en kunnen ontstaan als gevolg van minimale bewegingen of droging van het materiaal. Deze scheurtjes kunnen eenvoudig gerepareerd worden.
Krimpscheuren komen voornamelijk door, de naam doet al iets vermoeden, het krimpen van materialen. Doordat veel materialen tijdens het (ver)bouwen vocht vasthouden en over het algemeen een lange periode koud zijn, komt dit vocht er pas uit tijdens het verwarmen. En als materialen vocht verliezen, krimpen ze.
Om de vrijstaande gevels te verstevigen, kan men algemeen gezien de volgende drie technieken aanwenden. Deze horizontaal geplaatste vakwerken vangen de winddruk op, beperken de resulterende vervormingen en dragen de winddruk door middel van chemische ankers over de bestaande gebouwen of overblijvende dwarsmuren.
Bij grotere gaten en scheuren is het belangrijk om alle loszittende stucwerk grondig te verwijderen. Hiervoor kun je een plamuurmes gebruiken, en scheuren kun je uitkrabben met een verfkrabber. Borstel alles goed schoon, zodat de ondergrond stofvrij is. Maak het vulmiddel aan en strijk het uit met een plamuurmes.
Stucwerk kan na verloop van tijd scheuren ontwikkelen. Deze scheuren worden veroorzaakt door zettingen, temperatuurschommelingen en waterschade. Dit kan niet alleen het uiterlijk van het stucwerk aantasten, maar ook vochtschade en schade aan de onderliggende structuur veroorzaken.
Enige afwijking is acceptabel en geeft geen strijdigheid met de eis van goed en deugdelijk werk. Als richtlijn geldt een maximaal toegestane afwijking in vlakheid van 5 mm, gemeten over een lengte van 2 meter. Maar de bruikbaarheid mag dan niet in het geding zijn.
Voor stucwerk geldt: Hoe dikker de laag, hoe beter het spanningen kan opvangen. Wees dus niet te zuinig met het gips. Dit geldt ook bij een redelijk vlakke ondergrond. Door de juiste laagdikte te smeren, werk je makkelijker oneffenheden weg, wordt het stucwerk sterker en minimaliseer je de kans op scheurvorming.
Gemiddeld geeft een stukadoor 5 jaar garantie op binnenwerk.Op stucwerk wat buiten verricht wordt is dit 3 jaar.
Pas als de gehele gestucte oppervlakte een egale witte kleur vertoont, dus zonder donkere plekken of delen, dan kun je ervan uitgaan dat het pleisterwerk droog is. Althans, aan de oppervlakte. Want het kan best zijn dat onder de opgedroogde stuclaag, het materiaal nog niet helemaal droog is.
Het herkennen van funderingsproblemen is relatief eenvoudig: Scheur in gevel. Scheur in binnenmuur. Ongelijke naden tussen kozijn en muur rondom een raam of deur.
Onder normale omstandigheden stort een huis niet zomaar in. Er moet wel écht iets aan de hand zijn zoals een gasexplosie of aardbeving. Laat je huis periodiek inspecteren op gaslekkage. Vooral in oudere woningen, en door slechte aansluitingen van een gastoestel kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Uit onderzoek blijkt dat 28% van alle kopers in 2021 niet tijdig de hypotheek in orde kregen. Een verlengingsverzoek van het financieringsvoorbehoud is dan ook niet heel bijzonder te noemen. Soms komt een tweede verzoek tot verlenging ook voor.