Bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is je deur in slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
Korrel P60 (grof) voor het verwijderen van oude moeilijk te verwijderen verflagen, wordt niet vaak toegepast. Korrel P80 (grof) voor het verwijderen en opschuren van oude verflagen.Korrel P100 (grof) voor het opschuren van oude verflagen, wordt vaak hiervoor toegepast.
Schuur je kast, stoel of tafel met fijn schuurpapier (korrel 220-280). Gebruik in plaats van schuurpapier een kunststof schuurspons. Zo voorkom je volledig kaal geschuurde randen. Maak je meubels opnieuw stofvrij met een zachte borstel.
Fijn schuurpapier heeft een korrel tussen de 120 en 180. Dit is perfect voor het opschuren van een laag grondverf. Voorbeelden hiervan zijn 120 schuurpapier en schuurpapier 150p. Alles met een korrel boven de 200 is Extra fijn schuurpapier.
Schuur de kast lichtjes op met een middelfijn schuurpapier en pas daarbij op dat u niet te hard of 'te veel' schuurt. Dan gaat het hout bloeden en krijgt u vlekken nadat de kast geverfd is. Toch teveel geschuurd? Dan dient u de kast voor te strijken met een voorstrijkmiddel tegen vlekken.
Welk materiaal je gebruikt voor je zelfgemaakte kast, is helemaal afhankelijk van jouw smaak en je persoonlijke wensen. Vele materiaalsoorten zijn geschikt. Denk aan MDF, multiplex, triplex, plywood, OSB, betonplex, underlayment, meubelpanelen, spaanplaat, timmerpanelen of HPL.
Voor een strak geschilderde kast kun je het beste een velvetroller gebruiken. Deze roller kan veel verf opnemen en vasthouden tussen de korte vacht. De ”zachte kern” zorgt bij het rollen voor een gelijkmatig effect geeft, zonder de vorming van luchtbelletjes.
Schuur de tafel: bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren). Is de tafel in zeer slechte staat? Krab dan eerst de bladderende verflagen weg met een verfkrabber en schuur het hout grondig met korrel 80-120.
Is het MDF opgevuld dan kun je door naar het licht opschuren van de plaat. Gebruik hiervoor schuurpapier met korrel P240. Daarna kan je het oppervlak stofvrij maken en indien nodig afplakken.
De fijnste soort schuurpapier heeft korrel 220 tot 240. Dit is het schuurpapier wat je gebruikt als je de eerste verflaag hebt aangebracht op je schilderwerk. Na het drogen schuur je deze laag licht op voordat je de volgende verflaag aanbrengt. Dat opschuren doe je met het fijne schuurpapier.
Schuren: schilder je een grote houten kast, dan werkt een schuurmachine het snelst. Bij een intacte oude laklaag volstaat schuren met schuurpapier korrel 240-320 en korrel 180 bij ongeschaafd hout (geschaafd hout hoe je niet te schuren).
Hoe hoger het getal, des te fijner het schuurpapier. De letter P staat voor 'particles'. Het getal zelf staat voor de hoeveelheid korrels per vierkante centimeter.
Schuur een ruw oppervlak eerst op met schuurpapier met een korrelgrootte van 90. Schuur daarna nogmaals met fijner schuurpapier met een korrelgrootte van 120. Voor het licht opschuren van een verflaag is een korrelgrootte van 180 of 220 het meest geschikt.
MDF. MDF is gemakkelijk te bewerken materiaal en zeer geschikt voor het maken van meubels en kasten. MDF is geperst hout, vervaardigd uit houtstof en lijm. Eenvoudig zaag en frees je MDF-platen, waarbij het verstandig is om bij boren de schroefgaten voor te boren om splijten te voorkomen.
Over het algemeen worden MDF-platen met een dikte tussen 12 mm en 18 mm het meest gebruikt voor kasten, zoals keukenkasten, boekenkasten en kledingkasten. Dikkere platen van 18 mm tot 25 mm kunnen worden gebruikt voor meer robuuste constructies of als extra ondersteuning nodig is.
Multiplex is een plaatmateriaal wat qua opbouw erg verschilt van MDF. Toch wordt het voor vergelijkbare doeleinden gebruikt. Dit materiaal wordt gemaakt van dunne lagen houtfineer en heeft dus een natuurlijkere uitstraling dan MDF. Het is ook sterker dan MDF.
Na het schuren is opnieuw ontvetten niet nodig. Wel even de schuurstof weghalen met een stoffer of een doekje!
Eigenlijk is het in alle gevallen verstandig om eerst te schuren voordat je gaat verven. Door eerst goed te schuren kan de verf beter hechten. Wanneer je op een gladde ondergrond gaat verven kan de verf namelijk naar beneden glijden. Bij een gladde ondergrond is het dus niet verstandig om te verven zonder te schuren.
Fijn schuren
Bevestig hiervoor schuurpapier met een korrelgrootte tussen 180 en 240 op het schuurgereedschap van uw keuze. Schuur het hout met weinig druk en met de nerf mee, totdat het oppervlak gelijkmatig en glad is. Als het werk klaar is, verwijdert u het stof weer.
Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht. Dat is voldoende. Je ondergrond is helemaal klaar voor het nieuwe schilderwerk.
Wanneer hout door de jaren heen ruw wordt, kunt u ervoor kiezen om het weer glad te maken door het te schuren. Ook het tegenovergestelde kunt u bereiken met schuren: het hout opzettelijk ruw maken, zodat de beits, olie of lak beter kan hechten.
Verwijderen verflaag
Oude verflagen verwijder je met grof schuurpapier; begin met korrel P80 en ga vervolgens over op korrel P120.